L'Ajuntament presenta el projecte al Consell de Mobilitat, per al qual sol·licitarà una subvenció de 3,1 milions d'euros al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana
Benidorm crearà una Zona de Baixes Emissions de 35 hectàrees en Llevant, Centre i Ponent
Este projecte s'ha presentat en el si de la Setmana de la Mobilitat, que conclou hui amb la celebració del 'Dia Mundial sense Cotxes'.
La Zona de Baixes Emissions "comprendrà una superfície de 35 hectàrees i es dividirà en tres subzones, com són Llevant, el centre urbà i Ponent" ha assenyalat l'alcalde Toni Pérez.
El projecte que s'ha dissenyat per a l'obtenció de la subvenció contempla, entre altres actuacions, "la creació de la ZBE de Benidorm, els elements associats a la implantació de la ZBE Benidorm, l'adequació i instrumentalització d'aparcaments dissuasius amb guiat a plaça, la implantació d'aparcaments per a bicicletes segurs amb millora de senyalització mitjançant 'metrobici' o la gestió de les zones de càrrega i descàrrega en la ZBE", ha explicat Pérez.
Altres actuacions previstes són l'adquisició d'autobusos elèctrics, un sistema de recàrrega de bus elèctric en l'aparcament dissuasiu de l'Estació d'Autobusos i la implantació d'un sistema de pagament obert i multiplataforma associat per a transport públic i aparcament dissuasiu. En aqueix sentit, l'alcalde ha destacat que "gràcies a la política a favor de la mobilitat activa i sostenible que portem realitzant des de fa anys, a Benidorm ja tenim molt terreny avançat".
La ZBE, per definició, comprén l'àmbit territorial conformat pel conjunt de vies públiques degudament delimitades que presenten continuïtat geogràfica en la qual s'implanten mesures especials de regulació d'accés, circulació i estacionament de vehicles per a la reducció de les emissions contaminants. En el cas dels municipis de més de 50.000 habitants, com Benidorm, la llei establix l'obligació d'establir ZBE "no més tard de 2023".
El programa d'ajudes a municipis per a la implantació de ZBE, dotat amb 1.000 milions d'euros en dos anualitats, establix també l'obligatorietat de disposar d'un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), del qual Benidorm ja disposa. El límit màxim dels costos subvencionables està fixat en el 90% de cada actuació.
La convocatòria de les ajudes es va obrir este estiu i el termini de presentació de sol·licituds finalitza el 30 de setembre. Durant els pròxims mesos es procedirà a l'avaluació d'estes, la resolució provisional i el període d'al·legacions. Una vegada es produïsca la resolució definitiva, al llarg del pròxim hivern, s'hi efectuarà el pagament de les bestretes de les actuacions.
Els requisits de les actuacions a escometre assenyalen que estes han de tindre "un alt grau de maduresa, estar finalitzades abans del 31 de desembre de 2024, han d'ajudar a reduir les emissions contaminants i han d'impulsar la igualtat de gènere, la innovació, el canvi modal i l'accessibilitat" ha finalitzat Pérez.