Compromís critica el retard per a elaborar el Pla Acústic de Benidorm
La Llei 7/2002 de 3 de desembre de la Generalitat de Protecció contra la Contaminació Acústica obliga els municipis de més de 20.000 habitants a tindre un Pla Acústic Municipal. L’any passat, en maig de 2016, l’Ajuntament de Benidorm va contractar una empresa per fer els estudis previs al respecte, dels quals Compromís-Los Verdes va sol·licitar còpia i no ha rebut cap resposta. Més de any i mig després, en aquest mes de desembre, el govern local contracta de nou a la mateixa empresa per a què continue amb l’elaboració de la zonificació acústica i mapa de soroll. El regidor de Compromís i portaveu del grup municipal, Josep Bigorra, critica el retard per a regular la contaminació acústica de la ciutat, al qual s’uneix a què des de fa més d’un any no es convoca la comissió de seguiment per al control de la contaminació acústica.
“Pel que respecta a regular el soroll de Benidorm, sembla que el govern local no tinga gens de pressa per a complir la llei ni per a complir les mocions que s’aproven pel ple”, ha subratllat Bigorra. Es refereix així a què el Pla Acústic Municipal està lluny de realitzar-se, a la vista dels llargs terminis d’execució de treballs de l’Ajuntament de Benidorm.
Concretament, en maig de 2016 es va contractar l’empresa Cecor per a realitzar un estudi previ en matèria de soroll per 3.509 euros. “Estudi del qual hem sol·licitat per escrit còpia de forma reiterada i del qual no hem tingut ni resposta”, indica el regidor. I ara, més d’any i mig després, en desembre de 2017, el govern local contracta la mateixa empresa per 14.458,28 euros per a seguir amb l’anàlisi prèvia, l’elaboració de la zonificació acústica i l’elaboració de mapes de soroll. A la vista del que el regidor considera “lenta acció del govern” en aquest àmbit, dubta que el Pla Acústic municipal puga estar acabat en aquesta legislatura: “No és només pels llargs terminis que pren el govern local, sinó perquè falten altres informes a realitzar, com per exemple el de l’impacte social del soroll ambiental en la població, o l’establiment de possibles mesures correctores, i que encara no estan ni encomanats ni contractats”. A més, una vegada configurat el Pla Acústic, com ocorre amb les ordenances i reglaments municipals, ha de ser sotmès a exposició i informació pública i a votació del ple municipal.
“La confecció del Pla Acústic Municipal i la seua posada en marxa permetria conéixer les zones on hi ha més soroll i regular-les per facilitar una millor convivència entre els nostres veïns i veïnes i visitants i així fer una ciutat més atractiva per a tot el món”, ha explicat Bigorra.
Per altra part, el regidor de Compromís també ha recordat la falta de continuïtat de la Comissió de Seguiment per al Control de la Contaminació Acústica que només s’ha reunit en setembre de 2016 durant aquesta legislatura. “I es va reunir en compliment d’una moció del nostre grup municipal aprovada en el ple ordinari de juny de 2016, que precisament buscava controlar i regular el soroll excessiu a Benidorm”, ha assegurat Bigorra. El portaveu ha recordat que, en aquella moció també es va aprovar que la Comissió de Seguiment, on estaven representants membres de la corporació, d’associacions de veïns i empresarias, revisara i actualitzara l'actual Ordenança municipal nº 3 de Protecció contra la Contaminació Acústica i Vibracions, vigent des de 2007. “Evidentment, res més s’ha sabut sobre aquests treballs perquè la comissió ja no s’ha tornat a reunir”, ha assenyalat Bigorra. Per tots aquests motius, el regidor sol·licita al govern local a què “accelere els passos” per a regular el soroll de la ciutat i així evitar futurs problemes.