EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

01:33 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'Ajuntament està actuant ja en la consolidació del jaciment i el govern planteja optar a les ajudes de la Generalitat per a la recuperació del patrimoni valencià

Benidorm aspira aconseguir fons europeus per a museïtzar el 'castellum' del Tossal de la Cala

19 desembre 2017
Benidorm aspira a lograr fondos europeos para musealizar el ‘castellum’ del Tossal de La Cala

El govern local vol abordar la museïtzació del jaciment arqueològic del Tossal de la Cala en 2018, i per a açò l'alcalde, Toni Pérez, proposarà en el pròxim ple que l'Ajuntament de Benidorm concórrega a les ajudes convocades per la Generalitat per a la conservació i recuperació del patrimoni cultural valencià a través de fons FEDER.

Per a aspirar a estes subvencions, tècnics municipals han redactat un projecte d'excavació, consolidació i museïtzació del Tossal a partir de la proposta d'intervenció elaborada pel professor d'Arqueologia Jesús Moratalla, qui, al costat de la catedràtica Feliciana Sala, ha estat al capdavant de les cinc campanyes d'excavacions que la Universitat d'Alacant (UA) i la Regidoria de Patrimoni Històric han realitzat en el jaciment.

El cost taxat d'esta excavació i museïtzació del Tossal se situa en prop de 480.000 euros. Segons les bases de la convocatòria d'ajudes, en cas que el projecte siga seleccionat, la Generalitat assumiria el 50% del cost principal –uns 200.000 euros-, mentre que l'Ajuntament sufragaria el 50% restant més l'IVA corresponent –prop de 280.000 euros-.

L'alcalde ha assenyalat que la petició d'esta subvenció coincidix "amb les obres de consolidació del jaciment que en estos moments estem duent a terme al Tossal íntegrament amb fons municipals". Una actuació que ha suposat una inversió de 104.805,32 euros i que "és el pas previ a la museïtzació del nostre 'castellum', datada en el segle I abans de Crist i quasi amb probabilitat el millor conservat de tot el litoral llevantí". De fet, "està oferint als arqueòlegs informació importantíssima sobre les construccions militars romanes del període de les Guerres de Sertori".

Este matí, l'alcalde al costat de la regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer; personal de la Regidoria de Patrimoni Històric i de l'àrea d'Enginyeria; i el director de les excavacions han visitat el jaciment per a veure com avancen estes obres de consolidació del 'castellum'.

Estes obres contemplen actuacions reversibles per a assegurar els murs de les estades visibles i del llenç de la muralla localitzat fa quatre anys, així com protegir el paviment de les habitacions. Així, es recreixeran els murs existents, utilitzant materials que simulen els originals encara que diferenciant la part actual de l'arqueològica. A més, s'ompliran els buits en el paviment per a posteriorment enrasar amb una capa de grava de colors per a diferenciar les estades.

L'alcalde ha recordat que esta obra era "indispensable i inajornable per a frenar la deterioració de les restes i assegurar la seua conservació", ja que els murs del 'castellum' corrien risc de col·lapse en estar a la intempèrie.