A més, els arqueòlegs Feliciana Sala i Jesús Moratalla i l'enginyera Marta Peña presentaran el projecte de museïtzació del Tossal
Benidorm projecta tallers, visites guiades i una recreació històrica en el 'castellum' per a les Jornades Europees d'Arqueologia
El jaciment romà és un de participants d'esta cita, que se celebra del 17 al 19 de juny en 46 països.
La Regidoria de Patrimoni Històric ha completat el programa d'activitats amb el qual el 'castellum' romà del Tossal de la Cala estrenarà participació en les Jornades Europees d'Arqueologia, dirigides per l'Institut Nacional d'Investigacions Arqueològiques Preventives francés (Inrap) i que se celebren del 17 al 19 de juny simultàniament en 46 països del continent.
L'edil de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha indicat que "la programació combina activitats lúdiques i divulgatives dirigides a un ampli espectre de públic, ja que volem fer partícip d'estes Jornades Europees d'Arqueologia a tota la població". Així, s'han previst "en el mateix jaciment, dos tallers gratuïts de ceràmica i mosaics romans per als més xicotets; visites guiades al jaciment al costat d'un arqueòleg; i una recreació històrica sobre com vivien i s'organitzaven les legions romanes".
Pellicer ha precisat que "tant els tallers com les visites guiades es realitzaran al llarg dels tres dies de duració de les jornades, en horari de demà els tallers i en horari matutí i vespertí les visites; mentre que la recreació històrica a càrrec de l'Associació Hispània Romana, una activitat que per primera vegada arriba al nostre Tossal, s'ha programat per a la vesprada del dissabte, dia 18".
A més d'estes activitats, la regidora ha explicat que "creiem que estes Jornades Europees d'Arqueologia són el millor moment perquè la ciutadania conega tots els detalls del pròxim projecte de museïtzació del Tossal de la Cala, amb el qual es culminarà la recuperació i reivindicadció del fortí; un projecte que s'ha inclòs dins del Pla de Sostenibilitat Turística i que compta amb finançament europeu".
Per a això, el divendres 17 de juny a les 20.00 hores els arqueòlegs Feliciana Sala i Jesús Moratalla, responsables de les successives campanyes d'excavació en el jaciment i que han pres part en les diferents intervencions fetes en el 'castellum', exposaran les claus d'esta museïtzació al costat de l'enginyera Marta Peña, que també ha participat en la confecció del projecte.
Després de convidar a la població resident i als turistes que durant aqueixos dies estiguen a Benidorm a participar d'estes activitats, Pellicer recordat que "estes Jornades Europees d'Arqueologia ens ajuda a posicionar més i millor nostre 'castellum', el fortí romà de l'època de la Guerra de Sertori de la Península que més informació ha donat fins hui als investigadors".
"Estes Jornades –ha incidit- són una plataforma de projecció pública amb la qual donar visibilitat i rellevància als jaciments arqueològics, en sintonia amb el treball que des de fa anys està realitzant l'Ajuntament, invertint en la recuperació i reivindicació del patrimoni històric local recursos propis i també els que s'obtenen d'altres administracions, principalment fons europeus".
El programa complet d'activitats pot consultar-se en l'enllaç: https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-es/espana/fiche-initiative/13….