EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

05:05 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La resta de l'aportació per a completar tots dos projectes per fer valdre el patrimoni eixirà de les arques municipals

Benidorm aconseguix més de 700.000 euros de fons europeus per a recuperar i museïtzar El Castell i El Tossal

09 juliol 2018
Benidorm logra más de 700.000 euros de fondos europeos para recuperar y musealizar El Castell y El Tossal

L'Ajuntament de Benidorm ha aconseguit més de 700.000 euros procedents de fons europeus per a recuperar, realçar i museïtzar les restes arqueològiques del Castell, i per a avançar en la museïtzació del jaciment del Tossal de la Cala. L'alcalde, Toni Pérez, ha informat que la Direcció general d'Administració Local de la Generalitat Valenciana ha notificat a l'Ajuntament que els dos projectes presentats a la convocatòria d'ajudes per a la protecció o recuperació del patrimoni cultural valencià a través del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 han passat el tall i rebran fons europeus per a la seua execució.

Segons la resolució provisional dictada per la Generalitat, el projecte d'excavació, consolidació i museïtzació del Castell rebrà una ajuda de 500.000 euros, quantia corresponent al 50% del cost principal —import màxim subvencionable—. En tots dos casos, "hem obtingut el màxim que havíem sol·licitat", ha aclarit. La resta de fons necessaris, seran aportats per l'Ajuntament.

L'alcalde ha assenyalat que estes ajudes se circumscriuen "a un àmbit pel qual hem apostat fermament: la recuperació del nostre patrimoni"; ha assegurat que la consecució d'estes dos subvencions "es fonamenta en un treball perseverant, il·lusionant i rigorós"; i s'afegixen "a la llarga llista" d'ajudes obtingudes per Benidorm de diferents administracions, fonamentalment en els dos últims anys.

Pérez ha indicat que es tracta d'actuacions "molt potents" en "dos enclavaments privilegiats i emblemàtics" de Benidorm i que incidixen "en aqueix binomi que és el nostre patrimoni i la nostra cultura i el turisme". Així mateix, ha afegit que tots dos projectes de recuperació i realçada permetran gaudir del patrimoni de Benidorm a residents i turistes de "les generacions presents i de les generacions futures".

L'alcalde ha recordat que este projecte, redactat pels tècnics municipals i valorat en 1,2 milions d'euros, planteja una actuació integral per a "documentar arqueològicament la totalitat de les restes conservades" de l'antic castell-fortalesa. Unes restes que actualment es troben cobertes i pràcticament imperceptibles" sota les places del Castell, Castelar i Santa Anna. De fet, només romanen a la vista els llenços de muralla, si bé els tastos arqueològics realitzats en 1993 i 2014 constaten l'existència de restes de les estructures i dependències d'un castell del qual es té constància documentada des de l'atorgament de la primera Carta de Poblament de Benidorm el 1325.

Tal com arreplega el projecte, es requerix "una actuació urgent de consolidació dels estrats rocosos de la Punta del Canfali per a assegurar l'estabilitat de tot el recinte", un dels majors pols d'atracció turística de la ciutat, i "especialment de les muralles que encara queden en peus". A partir d'ací, proposa determinar en quines zones cal fer prospeccions, "descobrir les restes que subjauen sota el paviment de les places, investigar-los i documentar-los", conservant aquells més rellevants, fent-los valdre i explicant-los a la ciutadania. Una posada en valor que ha de fer-se "de forma integrada" i reposant l'"ús per als vianants que té tot el recinte" en l'actualitat.

Pel que fa al projecte d'excavació, consolidació i museïtzació del Tossal, l'ajuda puja a 205.793,62, equivalent també al 50% del cost principal valorat. Amb este projecte "donarem continuïtat a tot el treball que hem desenvolupat en aqueix enclavament i que hui ja ens ha permés afavorir aqueixa joia del nostre patrimoni que és el 'castellum'", ha recalcat l'alcalde. A més d'aprofundir en l'excavació, consolidació i museïtzació del jaciment, el projecte contempla "també la seua ampliació".

Recordar que d'ací a poc temps s'iniciarà la setena campanya d'excavacions al Tossal de la mà de la Universitat d'Alacant (UA), i que l'Ajuntament ha executat en els últims mesos obres de consolidació del jaciment, datat en el segle I abans de Crist. Concretament, s'han assegurat els murs de les estades visibles i del llenç de la muralla localitzat fa quatre anys, i s'ha protegit el paviment de les habitacions. A més, s'han recrescut els murs existents, utilitzant materials que simulen els originals encara que diferenciant la part actual de l'arqueològica; i s'han emplenat els buits en el paviment.