La Casa del Fester acull també l'exposició del 30 aniversari del Grup Carta de Poblament
Rafael Alemany revela el pensament de Pere Maria Orts i Bosch i reivindica la seua figura
Minuts abans, a la sala d'exposicions del centre municipal, s'obria al públic una exposició amb motiu del trenté aniversari del naixement del Grup Carta de Poblament.
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, els regidors de Cultura i Festes, Jaime Jesús Pérez i Jesús Carrobles, i altres companys de corporació van acompanyar a la presidenta del Grup Carta de Poblament, Mari Luz Navarro, en un acte en el qual van intervindre desenes de veïns, entre ells molts dels mantenidors que al llarg dels seus trenta anys d'història han participat en la representació i Antonio García, que ho serà en la pròxima, el dissabte.
En la seua dissertació, Rafael Alemany va traçar amb paraules un recorregut a través de la vida de Pere Maria Orts i Bosch, amb qui va mantindre relació des dels anys setanta del segle passat. Va detallar aspectes desconeguts de l'historiador i erudit des de la perspectiva de qui va compartir amistat i també treball en l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).
Alemany, va arribar a un públic atent a les seues paraules i, alhora, va evitar la fàcil apologia de la figura del prohom. Va aportar dades d'una extensa entrevista audiovisual realitzada al llavors acadèmic en 2004 de l'Arxiu Visual de l'AVL, publicacions d'Antoni Ferrando per a l'editorial Afers, entrevistes personals i també la que li va fer l'Ajuntament de Benidorm poc abans de la seua pèrdua.
En una primera part, Alemany va revelar aspectes de la família d'Orts i Bosch i com esta havia influït en la formació del seu caràcter. També les vivències al Benidorm del primer terç del segle XX; la influència de la seua mare, i les investigacions del seu avi sobre la història local; i el fort impacte de la Guerra Civil.
Va recordar Alemany els estudis de dret cursats a València i el fort interés per la investigació històrica que li va marcar per sempre, especialment referent a Benidorm i les cerques realitzades en fonts documentals històriques com l'Arxiu General de Simancas, o l'Arxiu del Regne de València.
D'ací sorgix la seua primera obra 'Una imagen de la Virgen en Benidorm', on narra com va arribar esta en la popa d'un vaixell, origen de la dramatització que cada any té lloc amb motiu de les Festes Majors Patronals.
El conferenciant va parlar també de dos dels seus treballs, com la 'Carta de Poblament' i 'La senyera al País Valencià', i de l'opinió que tenia de personatges contemporanis com l'expresident Felipe González, Eduardo Zaplana o Francisco Camps, o la figura de Jesús de Natzaret.
Rafael Alemany
Rafael Alemany és filòleg i traductor. Doctor en Filosofia i Lletres, primer catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant i exmembre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre altres. Ha publicat diversos estudis sobre literatura medieval, especialment sobre el 'Segle d'Or' valencià, sobre autors com Joanot Martorell, Ausiàs March, Isabel de Villena o Joan Roís de Corella. També és director del Grup de Recerca de Literatura Catalana de la UA.