Toni Pérez afirma que és un requisit "indispensable" continuar treballant en la mobilitat sostenible "per a aconseguir el model de ciutat que respondrà als reptes del futur"
Benidorm sol·licitarà l'adhesió a la 'Xarxa Ciutats per una Mobilitat amb Baixes Emissions'
L'Ajuntament de Benidorm aprovarà en la pròxima sessió plenària una proposta per a sol·licitar l'adhesió a la 'Xarxa Ciutats per una Mobilitat amb Baixes Emissions', una petició que es dirigirà al Consell Rector de la Xarxa.
La xarxa és un fòrum compost per entitats locals, associacions, empreses i altres col·lectius que té per objecte identificar i promoure solucions i estratègies que reduïsquen les emissions generades per la mobilitat i la seua afecció als ciutadans, impulsar el desplegament de Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Espanya, facilitar la col·laboració entre ciutats per al citat desplegament i ser llit per a recaptar la col·laboració i ajuda d'altres entitats.
L'alcalde Toni Pérez ha indicat sobre este tema que l'"aposta i compromís" de l'Ajuntament de Benidorm per la mobilitat i la sostenibilitat "s'evidencia amb les actuacions que s'han anat desenvolupant al llarg d'estos anys a la ciutat amb l'objectiu clar de la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans". Per a això, s'ha facilitat i fet més atractiu l'ús de la mobilitat activa en l'entorn urbà "amb la creació de carrils bici, vies ciclistes o itineraris per als vianants.
"Estem contribuint amb el que s'establix en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima per a reduir un 35% el trànsit privat i minorar les emissions contaminants i de gasos d'efecte d'hivernacle" ha assenyalat l'alcalde.
Segons Toni Pérez, per a l'Ajuntament és "una qüestió prioritària i un requisit indispensable" continuar treballant en la mobilitat sostenible "per a encaminar-nos a eixe nou model de ciutat que permeta respondre definitivament als reptes actuals i als quals ens vindran en el futur".
La idea és que el municipi puga participar en el fòrum de la 'xarxa de Ciutats per una Mobilitat amb Baixes Emissions' "per a beneficiar-se dels avantatges del mateix i tindre accés a oportunitats de desenvolupament de capacitats, rebre orientació i suport adaptats a les necessitats de la nostra ciutat".
L'alcalde ha recordat en este sentit que l'Ajuntament va sol·licitar una subvenció de 3.170.250 euros al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a escometre la creació de Zones de Baixes Emissions i continuar amb el procés progressiu de conversió en zona de vianants i restricció d'accés a determinades zones i carrers.
A Benidorm, la Zona de Baixes Emissions es dividix en tres subzones, com són Llevant, el centre urbà i Ponent. L'objectiu, ha explicat Pérez, és "reduir la intensitat de vehicles que circulen en aqueixos trams i millorar les condicions ambientals i per als vianants".
"El que fem és una ciutat amable, còmoda i dins de les finalitats de sostenibilitat i que al mateix temps siga un model contra el canvi climàtic" ha agregat.
El projecte, dissenyat per a l'obtenció de la subvenció, contempla entre altres actuacions, la creació de la ZBE de Benidorm, els elements associats a la implantació de la ZBE Benidorm, l'adequació i instrumentalització d'aparcaments dissuasius amb guiat a plaça, la implantació d'aparcaments per a bicicletes segurs amb millora de senyalització mitjançant 'metrobici' o la gestió de les zones de càrrega i descàrrega en la ZBE. Toni Pérez ha precisat sobre este tema que "gràcies a les polítiques en favor de la mobilitat activa i sostenible que portem aplicant des de fa anys a Benidorm ja tenim molt avançat".
Igualment, està prevista l'adquisició d'autobusos elèctrics, un sistema de recàrrega de bus elèctric en l'aparcament dissuasiu de l'Estació d'Autobusos i la implantació d'un sistema de pagament obert i multiplataforma associat per a transport públic i aparcament dissuasiu. En el cas dels municipis de més de 50.000 habitants, com Benidorm, la llei establix l'obligació d'establir ZBE "no més tard de 2023".