L'eina NaviLens es basa en codis de colors que poden ser llegits amb un telèfon intel·ligent i que orienten a l'usuari
Benidorm implantarà a la tardor un innovador sistema de guiat de persones en el Barri antic
L'Ajuntament de Benidorm implantarà a la tardor en el Barri antic un innovador sistema de marcadors per al guiat de persones: NaviLens. Es tracta d'"una eina de desenvolupament espanyol i que si bé està pensada i dissenyada per a facilitar l'accessibilitat a les persones amb discapacitat visual, pot ser emprada per qualsevol usuari", tal com ha explicat hui l'alcalde, Toni Pérez.
L'alcalde ha incidit en què este projecte, que estarà plenament implantat en els primers compassos de la tardor, "està en absoluta sintonia amb els plans d'Accessibilitat Universal i Turística de la ciutat, i ens permet avançar en el nostre objectiu d'aconseguir la plena accessibilitat en un arc temporal el més reduït possible".
"El nostre projecte va més enllà d'emprar els NaviLens per al guiat de persones, ja que es pretén aprofitar tota la seua potencialitat i implementar l'aplicabilitat universal, de manera que emprem estos mateixos codis per a diferents usos", ha detallat Toni Pérez. "En una primera fase –ha precisat– ens centrarem en la seua operativitat per al guiat de persones en el Barri antic –una zona de plataforma única–, per en un estadi posterior ampliar la seua aplicació a altres nivells".
Així, "per exemple en una següent fase en estos NaviLens es podrien incorporar audioguies amb informació històrica, patrimonial i de qualsevol aspecte turístic, o es podria facilitar en temps real informació rellevant que haja de conéixer l'usuari".
Segons ha detallat, NaviLens "és una evolució dels codis QR, desenvolupada per l'empresa murciana Neosistec de la mà del Laboratori d'Investigació en Visió Mòbil de la Universitat d'Alacant". Estos codis de colors "pot ser llegit amb 'telèfons intel·ligents', a través d'una aplicació lliure i gratuïta, i fer-ho a llarga distància, en moviment i sense necessitat d'enfocament".
De fet, els 'telèfons intel·ligents' són capaços de detectar els codis NaviLens a distàncies entre els 4 i els 15 metres. La informació obtinguda, "és llegida pel terminal", que "immediatament, la interpreta, la georeferencia, l'amplia amb la documentació que vulguem destacar i la transforma en àudio per a ser escoltada". A més, està 'app' disponible per a Android i iOS "permet la traducció de la informació a l'idioma de l'usuari de manera automàtica i fins i tot pot aportar un missatge visual en llengua de signes, una innovació d'alt nivell tecnològic".
"És, per tant, un sistema molt fàcil d'usar i que en reportar informació, via àudio i en l'idioma del receptor, serà determinant per a ampliar el ventall de possibilitats i consolidar l'accessibilitat i innovació, dos dels pilars de la Destinació Turística Intel·ligent", ha agregat.
Així mateix, l'alcalde ha destacat que "la idoneïtat d'este projecte ve confirmada pel fet que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha atés la sol·licitud feta per l'Ajuntament i finançarà amb 17.952,17 euros la implantació de NaviLens en el Barri antic". Esta subvenció s'emmarca en el programa d'ajudes per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic, la resolució del qual es va publicar la setmana passada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).
Els codis NaviLens ja s'utilitzen en l''embalatge' d'una multinacional de cereals d'alimentació, les parades d'autobús i estacions de metro de Nova York, i en algunes ciutats espanyoles com Múrcia –on Neosistec va provar els seus codis i aplicació per primera vegada–, Madrid, Barcelona o Còrdova.