Membres de la Corporació han participat en este acte íntim i privat en el cementeri Mare de Déu del Sofratge
Familiars i amics de Pere Maria Orts i Bosch recorden a l'erudit en el centenari del seu naixement
Des de hui i fins al 4 de juliol de 2022, Benidorm celebra l''Any Pere Maria Orts i Bosch'
Familiares i amics de Pere Maria Orts i Bosch han recordat a l'erudit i historiador en el dia en què es complixen cent anys del seu naixement. Un acte íntim i privat organitzat pel nebot de l'historiador, Vicente Ibañez, en el cementeri Mare de Déu del Sofratge i en el qual han participat diversos membres de la Corporació municipal, encapçalats per l'alcaldessa en funcions, Ana Pellicer, i el regidor de Cultura, Jaime Jesús Pérez.
Enfront del panteó familiar que alberga les cendres de Pere Maria Orts i Bosch, Fill Adoptiu de Benidorm mort el 26 de febrer de 2015, el poeta Antonio Bravo ha recitat la seua composició 'Jo, Pere Maria (1921-2021)', inclosa en un poemari de pròxima publicació i en el qual la veu de l'erudit és la narradora i protagonista.
Bravo ha apuntat que "per a Benidorm és un honor tindre entre nosaltres a una persona de la talla de Pere Maria Orts i Bosch", que va ser "un dels mecenes i humanistes més importants de la Comunitat Valenciana", tal com evidencia l'ingent patrimoni artístic i cultural llegat a diferents institucions públiques de la regió, entre elles l'Ajuntament de Benidorm.
Concretament, Pere Maria va donar al poble de Benidorm un escripotori de vaixell portàtil i sis tapissos confeccionats en la Real Fàbrica de Tapissos per encàrrec propi i que constituïxen una mostra artística excepcional que reflectix la història de l'antic Regne de València. Des de finals de 2015 estos tapissos lluïxen en el Saló d'Actes de l'Ajuntament.
El nebot de Pere Maria, per part seua, ha relatat que el seu oncle sempre "va voler descansar a Benidorm, amb la seua família"; i per això, després de la seua mort a València, les seues cendres van ser traslladades al cementeri Mare de Déu del Sofratge i reposen en el panteó de la família Orts Berdín i Salvá Orts.
L'alcaldessa en funcions ha recordat que des de hui i fins al pròxim 4 de juliol de 2022, Benidorm commemora l''Any Pere Maria Orts i Bosch' per "decisió unànime de la Corporació". Pellicer ha recalcat que durant esta efemèride "honrarem i donarem difusió a l'obra i vida de Pere Maria Orts i Bosch, sobretot entre els més joves, perquè la seua figura i llegat queden en les generacions futures". Així mateix, ha agraït a la família de l'erudit la invitació a participar de l'acte celebrat hui.
La figura de Pere Maria Orts i Bosch
Tal com recull en l'acord de commemoració de l''Any Pere Maria Orts i Bosch', l'erudit és "una figura capital per a Benidorm". Persona "amb estrets vincles" amb la ciutat, el desembre de 1985 va ser declarat Cronista Oficial i Fill Adoptiu i el gener de 1986 es "va reconéixer la seua figura i aportació crucial a l'estudi i recuperació de la història" local "donant-li el seu nom al primer centre d'Ensenyament Secundari del municipi".
"Persona irrepetible", dos dels seus camps d'estudi van ser la Carta de Poblament i la patrona de Benidorm. Així, l'estiu de 1963 va descobrir en l'Arxiu General de Simancas la documentació sobre la troballa de la Verge de Benidorm, que va plasmar dos anys després en 'Una imatge de la Verge de Benidorm'. Posteriorment, en 1971 va publicar 'Arribada d'una imatge de la Verge a Benidorm', base per a la representació declarada d'Interés Turístic que anualment escenifica l'Associació Cultural i Recreativa La Barqueta.
Al marge d'esta labor d'estudi sobre la història de Benidorm, Pere Maria Orts i Bosch va donar a la ciutat partix del seu llegat, com ja s'ha apuntat. A aqueix llegat, se suma la generositat de la seua germana, Josefina Orts i Bosch, qui va donar a la ciutat la col·lecció de medalles que Pere Maria va rebre al llarg de la seua vida de diferents entitats i administracions.
La seua labor investigadora i filantròpica es va estendre a tot el territori valencià, la qual cosa li va valdre diferents reconeixements d'institucions com les Corts Valencianes, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura i la Reial Acadèmia de Sant Carles, a les quals es remetrà la declaració de l'Any Pere Maria Orts i Bosch' per si consideren estendre-la a la resta de la Comunitat.
Entre les institucions a les quals l'erudit va llegar la seua col·lecció artística i documental estan el Museu de Belles Arts Sant Pius V, l'Arxiu del Regne de València i la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.