Esta primera fase del projecte abasta més d'1,5 quilòmetres de Ponent i s'estendrà a tots els arenals en una segona
Benidorm implanta un sistema de monitoratge per a mesurar l'afluència de persones a les seues platges
L'Ajuntament de Benidorm ha implantat un sistema de monitoratge a través de cambres per a mesurar l'afluència de persones a les seues platges, coneixent així el grau d'ocupació de les mateixes durant cada dia de l'any. El projecte, que es troba en una primera fase d'implantació, ha operat ja durant els mesos de juliol i agost en un tram d'una mica més d'1,5 quilòmetres de la platja de Ponent, segons ha explicat este matí l'alcalde, Toni Pérez, durant la presentació del projecte i dels seus primers resultats. Una presentació que s'ha realitzat en la Smart Office de l'Ajuntament i en la qual han participat les regidores de Platges i Innovació, Mónica Gómez i Aida García Mayor; l'enginyer cap Vicente Mayor; i M. Carmen Azorín, agent d'Innovació municipal.
L'alcalde ha explicat que esta primera fase del projecte 'Sistema d'anàlisi d'imatges i dades en zones de gran afluència turística' està inclòs en el Pla de Sostenibilitat Turística 'Benidorm DTI + Segura', ha suposat una inversió de 150.000 euros i situa a la ciutat en "l'avantguarda de la innovació".
El mesurament de fluxos de persones a les platges, ha exposat Toni Pérez, "és una de les accions i opcions de les quals es parla en molts congressos" però que a Benidorm "es materialitza com a cas d'ús", aprofundint en "el camí emprés amb la nostra conversió en la primera Destinació Turística Intel·ligent certificat del món".
El projecte ha consistit "en la instal·lació de 20 càmeres de control d'aforaments en el tram de la platja de Ponent que va des del Passeig de Colón fins al barranc Vela Blanca, en les confluències de les avingudes Armada Espanyola i Vicente Llorca Alós".
Segons han detallat els tècnics, les cambres tenen incorporat un programari de comptatge i control d'objectes, el qual, des de l'anonimat, detecta a persones en moviment fins que ixen del rang de visualització de la cambra. Les cambres van recollint informació i mostrant-la a temps real en un quadre de control en el qual es comptabilitza el nombre de persones que entren o ixen de la platja.
Això permet tindre una radiografia completa de l'afluència de persones a les platges, i per tant de l'ocupació d'estes, "les 24 hores del dia els 365 dies de l'any", tal com ha destacat l'alcalde. De moment, ja es disposa de les dades dels mesos de juliol i agost, que s'han saldat amb 332.068 i 599.179 entrades a la platja en el tram monitorat respectivament. El resum establix que la mitjana d'entrades al juliol ha sigut d'unes 11.000 persones diàries, i de més de 19.300 a l'agost, sent el Parc d'Elx el punt més concorregut, amb 110.200 entrades al juliol i més de 150.000 a l'agost.
Estes dades "totalment anonimitzades" es recapten diàriament i s'estan plasmant ja en un resum mensual. A "partir d'eixe coneixement de la dada" que oferix "la innovació, la tecnologia i la governança" es podran "prendre decisions" precises. Així, per exemple, es podran ordenar i ajustar amb més precisió els serveis de les platges, reaccionar davant possibles situacions d'emergència o tindre "un nou indicador per al càlcul de la població flotant, especialment de les persones que passen el dia a Benidorm, però no pernocten a la ciutat".
Segona fase del projecte
L'alcalde ha assenyalat que a més del tram ja monitorat de la platja de Ponent, "esta primera fase del projecte també inclou portar esta tecnologia a la platja del Mal Pas, actuació que hem posposat fins a superar estos moments de temporada alta, ja que requerix una xicoteta operativa" tecnològica en el Passeig de Colón.
Una vegada es complete esta primera fase, la previsió és "en una segona, arribar amb esta tecnologia a tot el front litoral", incloent-hi el tram pendent de Ponent i a tota la platja de Llevant.
Aqueixa segona fase formarà part de les actuacions del projecte de Red.es i compta amb "una major complexitat d'implementació", bàsicament per com s'estructuren els accessos a Llevant i al tram de Ponent que va des del final del passeig fins a Tamarindes. I és que mentre l'accés al tram ja monitorat es realitza pràcticament de manera exclusiva a través de rampes i escales, en la resta de la platja de Ponent i en Llevant l'entrada i eixida als arenals pot fer-se des de qualsevol punt de la vorera. D'aquí ve que la configuració i instal·lació del sistema de cambres haja d'adaptar-se a esta peculiaritat.