CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

21

16:05 PM

HORA BENIDORM

13ºC

Cel clar

O 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El regidor exposa les mesures adoptades per a potenciar el transport públic com els pàrquings dissuasius i les càrregues gratuïtes en la Targeta Ciutadana

González de Zárate defensa en la 'VII Trobada de Ciutats' de Valladolid el model de mobilitat sostenible de Benidorm

03 febrer 2023
González de Zárate concejal de Movilidad de Benidorm.

Des d'ahir se celebra a Valladolid la VII Trobada de Ciutats per a la Seguretat Viària i la Mobilitat Sostenible, que enguany porta per lema 'Entre tots sumem ciutats saludables'. Una cita que s'ha convertit en fòrum de reunió i debat per a l'anàlisi de la mobilitat i la seguretat viària urbana amb l'objectiu de difondre i promoure bones pràctiques i experiències de seguretat viària i mobilitat sostenible.

El model i les mesures aplicades per Benidorm estan sent protagonistes en aqueix fòrum amb la presència del regidor de Mobilitat de l'Ajuntament local, José Ramón González de Zárate, que ha defensat el model de mobilitat sostenible de la ciutat i exposat les mesures adoptades per a potenciar el transport públic.

González de Zárate ha apostat per "el paper fonamental" del transport públic per a la reducció de l'ús del vehicle privat, que comporta "millores en la seguretat viària i reducció d'emissions". En aqueix sentit, l'edil ha explicat les mesures implantades a Benidorm com la creació de "multitud d'aparcaments dissuasius en la perifèria de la ciutat per a reduir l'accés de vehicles privats". Des d'estos pàrquings, ha contat, "s'ha posat en marxa un sistema gratuït de transport públic de tal manera que estacionant el vehicle privat en un d'ells, els usuaris tenen dret a un bitllet d'anada i tornada totalment gratuït en transport públic urbà".

El regidor de Mobilitat també ha precisat en la seua intervenció la posada en marxa de la Targeta Ciutadana "que compta amb una càrrega inicial gratuïta de deu euros per a transport públic". Esta targeta s'ha repartit ja als majors de seixanta-cinc anys i ara s'està repartint a la resta de ciutadans.

Entre altres mesures a favor de la mobilitat sostenible, González de Zárate també ha citat la implantació d'una velocitat genèrica de 20 km/h en la major part de les vies del municipi. "Igualment en les principals vies d'entrada a la ciutat, amb dos carrils en cada sentit, s'ha limitat la velocitat a 30 km/h i en les zones especialment sensible com els entorns pròxims a les entrades dels col·legis, zones esportives, de plataforma única, etc. la velocitat s'ha limitat a 10 km/h" ha explicat.

Eixes mesures, afegia el regidor "estan animant a la ciutadania a utilitzar maneres de mobilitat sostenible", amb un augment significatiu de l'ús de la bicicleta o els vehicles de mobilitat personal (VMP) com a complement dels desplaçaments a peu, que a Benidorm suposen en 75% del total. "Estem retornant la ciutat al vianant, els grups d'edat més vulnerable passegen molt més segurs i relaxats i s'ha reduït de manera considerable l'accidentalitat" ha detallat.

González de Zárate també ha opinat que l'administració central hauria d'adoptar polítiques de foment del transport públic i de les maneres blanes amb mesures com a "ajudes per a adquirir títols de transport, compra de bicicletes, etc., crear xarxes de bicicletes elèctriques públiques, instal·lar aparcaments vigilats de bicicletes, subvencions als ajuntaments per a implantar carrils bus i sistemes d'ajuda i ordenació del trànsit, incentivar els trajectes a peu o amb bici als centres de treball a través de reduccions fiscals a particulars i empreses que promoguen el transport sostenible o el teletreball, fomentar el transport col·lectiu escolar o implementar subvencions a ajuntaments per a aconseguir descomptes en el transport públic, entre altres".

Finalment, el regidor de Mobilitat ha considerat necessari la inclusió de canvis normatius que incloguen la reducció dels límits de velocitat en el nucli urbà de les ciutats i l'obligatorietat d'instal·lar radars en determinades vies i aplicar les sancions que es produïsquen per excés de velocitat.

Benidorm, exemple de mobilitat activa segura per a la DGT

D'altra banda, el catàleg de bones pràctiques de la DGT ha publicat un article en el qual Benidorm és posat com a exemple d'una mobilitat activa més segura gràcies a la planificació i l'educació com a elements de transformació. En la publicació es valora que la ciutat ha experimentat "una profunda transformació urbana" que, en el referit a la mobilitat, ha vingut propiciada pel Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de 2016 i els documents que emanen d'este: el Pla d'Estacionament Sostenible (2016), el Pla Global de Seguretat Viària (2018), el Pla d'Accessibilitat Universal (2018) i el Pla Ciclista de Benidorm (2020).

L'article destaca així mateix, quant al foment de la bicicleta, que en els últims anys s'ha creat una xarxa de carrils que emmalla pràcticament tota la ciutat, una part separada en calçada i una altra compartint espai amb els vehicles de motor. També s'assenyala que amb la posada en marxa del PMUS van començar les actuacions per a generar carrils bici situats en la mitjana de les calçades i girs semaforitzats. "D'esta manera es genera l'espina dorsal del sistema, que ha anat creixent en les principals avingudes fins a aconseguir els 91 quilòmetres" resa el text.

Finalment, també es posa l'accent en l'estratègia de Seguretat Viària 2011-2020, que ha posat el focus en cinc factors en la mobilitat: ecològica, segura, universal, competitiva i saludable. I ressenya que la Policia Local impulsa un programa d'educació i seguretat viària basat en el concepte d'educació expandida, programa que es duu a terme al Parc Infantil de Trànsit, pel qual han passat des de 2009 més de 27.700 escolars de 3 a 16 anys, als quals se sumen més de 5.000 usuaris en jornades de portes obertes.

Audios relacionados
Corte voz 1 González de Zárate
Audio file
Audios relacionados
Corte voz 2 González de Zárate
Audio file
VII Encuentro de ciudades en Valladolid