EL TEMPS A BENIDORM ARA

14

22:15 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Cel clar

C 0km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Benidorm anima a operar des d'elles i focalitza el talent i per al Digital Tourist 2022, organitza un tour entre els centres de dades i els quatre labs implantats a la ciutat

Les Smart Offices, claus en la governança de les destinacions Turístiques

09 juny 2022
Mesa de debate Gobernanza de las Smart Offices
Mesa de debate Gobernanza de las Smart Offices

Els experts coincidixen en la necessitat de garantir la seguretat en el metavers.

Les taules 5 i 7 de la primera jornada del Digital Tourist 2022 han estat centrades en exemples pràctics de l'eficàcia de la gestió de la dada per a la governança i el vector d'innovació per a la promoció.

La norma 178502 desenvolupa l'Eix de Governança com a nou indicador obligatori per al procés de transformació a DTI i en el qual recolzar-se els destins ja certificats. La taula "Governança de les Smart Offices", s'ha centrat en això sota les perspectives desplegades a Palma i Benidorm a càrrec de Tomeu Crespi, director de l'oficina palmesana, José María González Navarro, gerent del Palau de Congressos de Palma i Leire Bilbao, directora general de Visit Benidorm, moderant Celia Romero d'Intel·ligència Turística Benidorm.

S'ha destacat la figura i comeses de l'agent Smart, fonamental en el desenvolupament del procés i la col·laboració publicoprivada, la definició de l'organització de l'oficina, amb nous reptes després de la pandèmia, centrats en organització i tecnologia i s'ha apostat per "la fiabilitat de la dada i la constància en el procés", com ha destacat Leire Bilbao assenyalant que "les Smart Office són el punt de trobada de totes les àrees", la "necessitat de la predicció" i els bons resultats que s'obtenen amb "projectes tractors" com els pilots desenvolupats a Benidorm "que han aconseguit excel·lents resultats".

El rellevant, va dir, és que "a través de les Smart Office "s'assolisca millorar la destinació, la vida dels residents i l'estada dels turistes que ens trien". Va recordar l'índex de fidelitat a Benidorm, estímul principal de les operacions, que és major del 70%. En esta taula, a més, es va advocar per la necessitat de les eines tecnològiques, la formació i capacitació del personal i tots van coincidir que "la fi última és la sostenibilitat".

La directora gerent de Visit Benidorm va exposar els exemples de l'última organització de la Fancy Dress Party amb l'anàlisi de la dada per a la seua organització i l'anàlisi de les dades del wifi gratuït que s'oferix a les platges. Des de Benidorm s'ha animat a innovar i a desenvolupar Smart Office en les DTI, convidant als assistents al 5é Digital Tourist al Tour Benidorm DTI que connecta els 4 labs territorials del Castell, avinguda del Mediterrani, Tossal de la Cala i Torre de les Caletes amb els 3 punts clau del sistema: la Smart Office DTI de l'Ajuntament, centre de governança intel·ligent sostenible, la Tourist Info sobre promoció i experiències dels usuaris i el DinapsisLab d'Hidraqua, base dels indicadors de sostenibilitat de l'eina Green Urban Data.

L'última taula del dia, la setena, ha versat sobre "l'experiència immersiva en la destinació: el Metavers'. Moderada per Marta Izquierdo, presidenta de la Plataforma eNEM, ha comptat amb la participació de la mateixa Leire Bilbao; Lola Carranza, presidenta de l'Observatori TIC Andalús del Metavers; Fernando Honrado, director de l'empresa pública Promoció del Turisme i l'Artesania de Castella-la Manxa; Emilio Iglesias, cap d'Àrea-Direcció de programes de la UE i Cooperació Territorial; Joaquí More, investigador de Barcelona Supercomputing Center.
La gerent de Visit Benidorm ha explicat com a través de 'Benidormland', el metavers de Benidorm, la ciutat busca aprofundir en la seua promoció. "L'any que ve estarà plenament operatiu i tindrem la possibilitat d'estar en este congrés a través del metavers" ha indicat. Bilbao ha subratllat, no obstant això, que la clau per a atraure a visitants "estarà en el contingut que siguem capaços de generar en el metavers". De qualsevol forma, ha agregat, "fa falta capacitació del personal, però estem al principi. Per això cal anar agafats de la mà de la iniciativa privada i dels centres de formació".

Altres destinacions com Castella-la Manxa també han planejat endinsar-se en el metavers i, segons ha contat Fernando Honrado, "volem fer-ho a través del joc amb personatges com El Quixot o Sancho Panza". Emilio Iglesias, per part seua, ha opinat que el turisme "fins ara es tractava d'un viatge físic, però a partir d'ara pot ser més virtual. Hi ha una indústria molt desenvolupada que permet fer coses que fa cinc eren impensables".

Joaquín More, pel seu costat, ha expressat els seus dubtes sobre com pot afectar el metavers al turisme. "Sincerament, no ho sé. Estem en un punt que pot ser una influència utòpica o distòpica. Però no sabem cap a on anirà". I es preguntava "a qui es dirigirà la promoció turística a la persona o a l'avatar?"

Lola Carranza, finalment, ha alertat sobre la necessitat d'evitar els abusos en el metavers. En eixe sentit ha dit que el desenvolupament del metavers dependrà de les empreses, la societat i les administracions. "Les empreses crearan la tecnologia i produiran serveis. Però cal saber per a què ho voldrà la societat perquè molta gent es va quedant arrere a causa de la bretxa digital. I les administracions han de regular i donar seguretat jurídica al metavers". En eixe punt han coincidit amb ella la resta de presents en posar de manifest que "el desenvolupament del no pot fer-se si la identitat de l'avatar no és segura. Si es pot suplantar aqueixa identitat, no hi haurà seguretat. L'avatar, per tant, ha de poder ser identificat. És necessària una governança del metavers" ha finalitzat.

D'altra banda, a la vesprada també s'ha celebrat l'Assemblea del CTN 178 d'UNE de Ciutats Intel·ligents, que ha estat presidida per Enrique Martínez.