EL TEMPS A BENIDORM ARA

10

18:21 PM

HORA BENIDORM

11ºC

Núvol

N 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'alcalde situa la innovació tecnològica com a clau per a la reconversió de destinacions pioneres

14 setembre 2017
El alcalde sitúa la innovación tecnológica como clave para la reconversión de destinos pioneros

Benidorm participa a Torremolinos en la I Jornada Estratègica organitzada per l'Aliança de Municipis Turístics

Personalitzar el producte i fer de la ciutat element d'atracció, reptes per als municipis capdavanters del sol i platja

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha assegurat que la innovació tecnològica és clau per a la reconversió de les destinacions turístiques pioneres de sol i platja. Pérez ha traslladat esta idea en la I Jornada Estratègica per a Destinacions Turístiques Pioneres, organitzada per l'Aliança de Municipis Turístics, de la qual Benidorm forma part al costat d'Adeje, Arona, Calviá, Lloret de Mar, Salou, San Bartolomé de Tirajana i Torremolinos; destinacions que sumen 50 milions de pernoctacions anuals, de les quals 11,5 milions corresponen a Benidorm.

A més de "per a donar visibilitat a les nostres reivindicacions", en esta jornada de debat i estudi s'estan abordant els problemes comuns als quals s'enfronten els municipis turístics de sol i platja, sense oblidar possibles solucions.

En esta I Jornada Estratègica, que s'està desenvolupant en el Palau de Congressos de Torremolinos, estan participant "200 experts nacionals i internacionals". D'ells, al voltant d'una vintena prenen part en els quatre panells i ponències en els quals s'ha dividit esta jornada, que al llarg del matí s'ha centrat en l'Oferta Turística i Innovació en les Destinacions Turístiques i en l'Arquitectura Urbana com a escenari d'un nou model turístic. A la vesprada, és el torn de la Comunicació i la Creativitat Turística i del Turisme de Compres: el nou repte del comerç en les destinacions pioneres.

En l'acte inaugural, l'alcalde ha assenyalat que les destinacions pioneres "estem avançant ja en el camí traçat per l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i el Govern d'Espanya: accessibilitat, innovació, tecnologia i sostenibilitat". Estos quatre conceptes "són els eixos que permeteren reposicionar i reconvertir les nostres destinacions".

En el fòrum, al que també ha assistit el president d'Hosbec, Toni Mayor, Pérez ha exposat l'aposta que Benidorm ha fet per a "convertir-se en la primera destinació turística intel·ligent", i que avança pel bon camí en haver superat "el testat de la Norma UNE 178501 que regula el Sistema de Gestió de les Destinacions Turístiques Intel·ligents". Referent a açò, ha incidit que "tenim l'obligació d'aconseguir que un viatger hiperconnectat obtinga el millor rèdit de la seua estada, vivint una experiència quasi a la carta", i per a aconseguir-ho és fonamental la intel·ligència turística.

Com a tercera destinació peninsular en pernoctacions hoteleres després de Madrid i Barcelona, l'alcalde benidormer ha subratllat que, per damunt de les passes individuals en l'aplicació de les noves tecnologies o les mesures de sostenibilitat i accessibilitat, als municipis de l'aliança "ens unix la inquietud per reconvertir-nos".

Personalitzar el producte turístic

Durant les ponències i panells del matí s'ha posat de manifest que, a més d'innovar tecnològicament, cal: personalitzar el producte turístic, segmentar l'oferta i sorprendre el viatger; diversificar el producte per a convertir-se en una 'marca singular referencial'; planificar el desenvolupament urbanístic amb visió a mitjà i llarg termini donar valor al concepte de ciutat; apostar per la qualitat i l'excel·lència de la destinació en servicis i infraestructures més que a batre rècords en nombre de turistes i pernoctacions; i avançar i evolucionar cap al concepte de 'smart-city'.

Aquests són, entre altres, els reptes més immediats que han d'afrontar les destinacions turístiques líders del segment de 'sol i platja' d'Espanya si volen reinventar-se i enfrontar-se amb garanties a un mercat globalitzat i de creixent competitivitat. Així s'ha posat de manifest en les primeres sessions del matí de la I Jornada Estratègica per a Destinacions Turístiques Pioneres, que reunix durant tot el dia de hui en el Palau de Congressos de Torremolinos als alcaldes de les huit ciutats capdavanteres del turisme del sol i platja a Espanya, i a 17 experts i professionals multidisciplinaris que debaten les fórmules per a fer evolucionar el seu model turístic i requalificar-se com a destinacions.

Cita rellevant

L'alcalde de Torremolinos, José Ortiz, impulsor d'esta primera jornada i amfitrió del fòrum, s'ha referit en la seua intervenció inaugural a esta trobada com "una cita rellevant i de molta transcendència per a tots els que gestionem els municipis pioners del turisme en el nostre país". Ortiz ha fet èmfasi en el fet que, sense distinció d'ubicació geogràfica i signe polític dels governs municipals en què tots els integrants de l'aliança "compartim els mateixos reptes i les mateixes necessitats" i d'ací la constitució d'este fòrum per a fer una anàlisi comuna de les necessitats que tenen com a destinacions després de, en molts casos fins a 60 anys d'èxit, "reinventar-se" i "innovar" en el seu objectiu comú de "convertir-nos en destinacions d'excel·lència".

"En un mercat marcat per la globalització i la creixent competitivitat tenim el repte d'oferir valors afegits al turista", ha assenyalat, i en este context ha apellat a les administracions autonòmica i nacional, presents també en l'acte inaugural, a donar suport amb eines financeres "els reptes i desafiaments que hem d'abordar per a seguir sent competitius i atractius". "Som ciutats que al llarg de l'any, especialment a l'estiu, dupliquem i fins i tot tripliquem la nostra població i hem de dimensionar els nostres servicis públics a eixa realitat i als estàndards de qualitat i exigència que ens exigix el sector turístic i el mateix turista", ha reivindicat, veu que també es farà arribar a la Unió Europea per ser municipis, cas de Torremolinos, que el 20 per cent de la població resident és de tercers països europeus.

Obrir nous camins

En les seues respectives intervencions, els alcaldes dels diferents municipis participants en la jornada han exposat la realitat turística de les seues ciutats. El primer edil d'Adeje, José Miguel Rodríguez, ha recalcat la característica diferencial de l'oferta turística d'esta destinació, basada en el segment de cinc estrelles i cinc estrelles gran luxe, i la inquietud que es té com a membre de l'Aliança per "obrir nous camins i trobar respostes" als reptes futurs que ha de marcar-se com a destinació de 'sol i platja'.

L'alcalde d'Arona, Julián Mena, localitat que suma 40.000 llits hotelers, i en 2016 va rebre 1,5 milions de turistes i 6,5 milions de pernoctacions, ha fet èmfasis en l'objectiu de l'aliança i d'esta primera jornada com "cita reflexió i de compromís comú de cap a on volem tendir".

Lobby positiu

El primer edil de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha al·ludit a l'interés i vocació d'esta destinació balear per fer evolucionar també el seu model turístic i "seguir compartint el lideratge turístic nacional com a font d'oportunitats per als veïns". El seu homòleg de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, s'ha referit al procés de reconversió hotelera en què està immersa esta ciutat, i a l'aposta pel turisme de congressos i incentius MICE i esportiu com a complementaris al segment de sol i platges. Dulsat ha qualificat l'aliança de "lobby positiu del sol i platja".

En la seua intervenció, l'alcalde Salou, Pere Granados, també ha alçat la veu reivindicativa comuna de l'aliança en relació a la falta de recursos i ajudes econòmiques per part de l'Estat als municipis turístics que els facen financerament viables el manteniment dels servicis públics que han de sostenir els ajuntaments per a atendre a la seua població flotant. "Les administracions no reflectixen el que generem de benefici per al PIB nacional, no solament per ingressos turístics sinó també per les exportacions internes que genera l'activitat turística" en múltiples sectors subsidiaris.

Finalment, l'alcalde de Sant Bartolomé de Tirajana s'ha referit al fòrum com "una oportunitat per a assumir els nostres reptes i incrementar la nostra competitivitat" com a destinacions. "Una destinació que funciona durant els últims 50 anys és una destinació que funciona i volem seguir fent-ho", ha recalcat, amb la mira posada en les millores a implementar que mantinguen la seua cota de competitivitat futura.

Sol i platja, base de l'oferta complementària

La sotsdirectora general de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística del Ministeri de Turisme, Indústria i Agenda Digital, Tatiana Martínez Ramos de Iruela; i la secretària general de Turisme de la Junta d'Andalusia, Susana Ibáñez, han assistit a l'acte inaugural d'esta I Jornada Estratègica per a Destinacions Pioneres. Martínez Ramos s'ha referit a la constitució de l'Aliança de Municipis Turístics com "una gran iniciativa i oportunitat que valora un recurs fonamental del turisme a Espanya, com és el segment de sol i platja". "Tenim el repte d'adaptar l'oferta a la demanda actual pel que cal renovar-se, reinventar-se, especialitzar-se i mantenir la qualitat", ha apuntat. Així mateix, ha assenyalat que"estem en la tercera generació del turisme, que és el de la cerca d'experiències per part del turista", després d'açò ha fet l'ullet als membres de l'aliança anunciant l'estudi d'un canal d'ajuda pública als ajuntaments de destinacions madures, complementari a les línies que manté obertes amb el sector privat.

Eixe compromís de suports ha arribat de la mà de la secretària general de Turisme de la Junta d'Andalusia. "La Junta d'Andalusia és molt conscient de la importància d'un municipi turístic, que és i representa. No és una simple etiqueta i les seues reivindicacions han de ser ateses", ha anunciat Ibáñez.

Visió de futur

La primera ponència de la jornada ha girat al voltant de l''Oferta Turística i Innovació en les Destinacions Pioneres'. El vicepresident executiu i conseller delegat de Melíá Hotels International, Gabriel Escarrer, ha apellat als alcaldes al fet que actuen amb "visió de futur" en un context global que "el sol i platja és molt, però ja no és suficient" i que els hàbits de consum i el mateix perfil del client ha canviat.

Escarrer ha advocat perquè les destinacions turístiques acudisquen a la segmentació del seu producte turístic. "Hem d'híper personalitzar i adaptar el producte a cada client", ha defensat, partint de la necessària col·laboració entre el sector públic i privat. "La cerca d'experiències pel turista no se circumscriu a l'hotel –ha cridat l'atenció- sinó que la cerca també en l'entorn" en què se situa. El vicepresident de Meliá Hotels International ha fet èmfasi en la intervenció directa del nivell de les infraestructures públiques i l'atractiu del desenvolupament urbanístic en la valorització o devaluació d'una destinació.

En la taula redona posterior en la qual han participat Pedro Hidalgo, expert internacional en Formació de Recursos Humans i Training en el Grup Kempiski; Juan Carlos Sant Joan, CEO de Casual Hotels; Ian Livesey, cap a Espanya de TUI Destination Services; i Tatiana Martínez, secretaria d'Estat de Turisme del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital; s'ha fet èmfasi en la necessitat que els ajuntaments turístics reben aportacions financeres addicionals per a re condicionar les seues ciutats, la planificació dels tractaments urbanístics, la implementació de la intel·ligència digital, reivindicar el capital humà del sector turístic, abundar en la seua formació o la personalització del producte i la destinació com a elements clau per a reconvertir les destinacions.