L'alcalde Toni Pérez afirma que Benidorm "ja era sostenible abans que la paraula començara a emprar-se"
La Trobada de Càtedres de Turisme de l'AMT mostra els avanços de Benidorm en mobilitat i els exposa com a casos d'èxit
Este matí ha donat principi la II Trobada de Càtedres de Turisme de l'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT), una cita que aborda els avanços en matèria de mobilitat i que és organitzada per la Càtedra d'Estudis Turístics Pedro Zaragoza Orts de la Universitat d'Alacant.
Entre les conferències i seminaris previstos han destacat aquells centrats en les tendències en mobilitat, com la conferència sobre les zones de baixes emissions a Espanya. La digitalització de la mobilitat' a càrrec del CEO de PMUS and CIVIL, Jesús Alba López. Després de la mateixa s'ha celebrat la sessió 'Ciutats Proactives' en la qual el regidor de Mobilitat, Espai Públic, Obres i Accessibilitat Universal de Benidorm, Francis Muñoz, ha exposat els principals avanços de la ciutat en els últims anys, amb exemples concrets i com Benidorm s'ha convertit en un cas d'èxit.
La inauguració ha sigut a càrrec de l'alcalde Toni Pérez, que en la seua intervenció ha destacat que els municipis de l'AMT "volem ser destins pioners i tenim tanta maduresa que sabem quin és el nostre paper". Per això ha recalcat que el turisme "suposa procurar la felicitat de les persones" i "atendre les persones fins i tot en els moments de màxima dificultat". L'alcalde ha situat a l'activitat turística com "un dels grans actius de l'economia del país" i ha advocat per "posar-nos sempre a treballar sabent que el benefici més gran és el camí que recorrem".
Toni Pérez ha incidit en l'aposta de Benidorm de "convertir-se en la millor ciutat per a ser la millor ciutat per a viure". En eixe punt ha precisat les tres "comunitats" diferents amb què compta Benidorm: els residents, els residents que no estan empadronats i els turistes i visitants. "A tots els tractem igual i hi ha un Benidorm per a cadascun d'ells". Ha tornat a posar de manifest que els qui critiquen a la ciutat "són els que no ens coneixen o els que ens tenen enveja".
L'alcalde, a més, ha assegurat que la ciutat "ja era sostenible abans fins i tot que es començara a emprar la paraula" i ha citat dades que el corroboren com el fet que "consumim molt poc sòl i el 60% del mateix està protegit". A més ha posat en valor l'aposta iniciada en 2015 "quan ens vam proposar recuperar l'espai urbà per a les persones amb polítiques de mobilitat que han tingut una gran acceptació". "Hi ha qui ho critica sense més ni més, però en este temps hem convertit en zona de vianants desenes de carrers i un 70% del trànsit de la ciutat és ja per als vianants" ha detallat.
En matèria turística, el primer edil ha animat als assistents a "conéixer i trepitjar Benidorm si tenen l'ocasió" i ha insistit que la ciutat "no ha entés mai la turismofòbia perquè sempre hem practicat la turismofília".
Per part seua, Francis Muñoz ha ressaltat en la seua ponència com la ciutat ha situat al vianant en el centre de la seua reconversió i la "forta aposta" per la mobilitat ciclista amb 117 quilòmetres de carril bici. En eixe sentit, l'edil ha exposat les actuacions i obres realitzades en els últims anys "en tot el terme municipal" a favor de la mobilitat sostenible amb la creació de plataformes úniques, carrils bici i reducció de la velocitat a la ciutat a un màxim de 30 km/h.
Muñoz s'ha detingut de manera especial en la nova avinguda del Mediterrani en la qual no sols s'han renovat tots els servicis, sinó que s'han incorporat 19.000 metres quadrats al flux per als vianants de la localitat i s'ha aconseguit, entre altres efectes, baixar quatre graus de temperatura el mes d'agost en l'avinguda gràcies a les zones d'ombra.
Malgrat això, el regidor ha finalitzat aprofundint en la motivació de l'Ajuntament a continuar treballant en qüestions com els aparcaments dissuasoris, les zones de baixes emissions, el transport públic, els recorreguts per als vianants, l'accessibilitat universal i l'urbanisme sostenible.
La Trobada ha reunit a destacades i reconegudes càtedres en l'àmbit nacional com la càtedra Climent Guitart de Lloret de Mar, la càtedra de Turisme Industrial de la Universitat de Huelva, la de Nova Transició Verda en Turisme i la Ciutat de Cullera de la Universitat de València, la càtedra UB de Turisme, Hostaleria i gastronomia CETT de la Universitat de Barcelona, la de Turisme, Sostenibilitat i Innovació de la Universitat Ramón Llull, la càtedra de Turisme CajaCanarias-Ashotel de la Universitat de La Laguna, la càtedra Turisme Intel·ligent de la UPV i la càtedra O-CITY Territori *alencià, també de la UPV. Assistixen també els patrons de la càtedra d'Estudis Turístics; Ajuntament de Benidorm, Visit Benidorm, Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca, Inavettur i Hosbec.
Esta vesprada tindrà lloc una visita guiada per Benidorm per a complementar les explicacions que s'han oferit al matí en la sessió 'Ciutats Proactives', una visita il·lustrada per l'enginyer cap de l'Ajuntament, Juan Carlos Sánchez Galiano, en la qual s'exploraran de primera mà les iniciatives de mobilitat posades en marxa recentment per l'Ajuntament, que han sigut guardonades amb diversos premis en l'àmbit nacional, com el projecte de mobilitat per als vianants i accessibilitat en la zona sud de Jaume I (2n premi en la categoria Grans Ciutats dels II Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat) o el projecte de reurbanització de l'avinguda del Mediterrani (IX Premi de Bones Pràctiques Locals pel Clima).