L'economista Jiménez Raneda es mostra optimista sobre les perspectives econòmiques a futur, malgrat les incerteses, la geopolítica i el canvi climàtic
El turisme és un sector que mai desapareixerà i Benidorm és una marca consolidada de gran reputació
L'exrector de la Universitat d'Alacant és patró d'Honor de la Fundació Frax.
El Saló d'Actes de l'Ajuntament de Benidorm va albergar ahir tard la conferència de l'exrector de la Universitat d'Alacant i catedràtic de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica que, com a patró d'Honor de la Fundació Frax, va impartir sobre les "Perspectives econòmiques en un context internacional incert" dins de la col·laboració que manté la fundació amb l'Ajuntament de Benidorm.
El regidor de Cultura, Jaime Jesús Pérez Esteban, va donar la benvinguda al conferenciant, va assenyalar la transcendència de les previsions dels economistes i va destacar el conveni mantingut amb la Fundació Frax, després del que el president d'esta, Matías Pérez Such, va introduir el tema que va desenvolupar amb profusió de dades i anàlisis de perspectives el ponent.
Jiménez Raneda va assenyalar que des de 2006 estem vivint una etapa convulsa en l'econòmic, amb diferents reaccions en l'adopció de mesures en moments complicats, que l'economista va disseccionar.
Respecte de la nostra principal activitat econòmica, el turisme, Jiménez va apuntar que és "un sector que mai desapareixerà", destacant que "quan les condicions de mobilitat es recuperen, el turisme es reactiva ràpidament".
El factor econòmic, que és determinant en esta qüestió, sembla que no impedirà que es recupere amb rotunditat. Quant a Benidorm, "la clau és la bona reputació internacional que gaudix". Per a l'economista, "la necessitat d'esplai, en funció del nivell de renda, és determinant; però és general la confiança que el turisme és un baluard que no desapareixerà, perquè ja representa una necessitat social".
L'economia mundial, va continuar el conferenciant, ha patit diverses convulsions, especialment en el continent des de 2008, i per a la Unió Europea han sigut clave tant la reactivació propulsada per Mario Draghi, en 2010 després de les mesures taciturnes inicials de contenció que van resultar contraproduents, com la creació, l'abril de 2020, del Fons de Recuperació Europeu i el programa Next Generation EU que auguren un futur consolidat. Si en els primers compassos arribem amb retard i mesures equivocades, va dir Jiménez Raneda, "en 2020 s'ha actuat encertadament", destacant el paper del Banc Central Europeu que ha disposat de 2 bilions d'euros per a orientar la recuperació.
El futur passa per les mesures de descarbonització de les economies per a afermar el futur i "el com actuen les administracions", assenyalant que la classe política i els Mass media "compliquen moltes vegades el desenvolupament de les projeccions econòmiques". La geopolítica i les mesures pal·liatives del canvi climàtic marcaran les agendes econòmiques de les pròximes dècades.