La proposta exigix que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació pose en marxa una campanya nacional i internacional en defensa i suport del sector
El govern portarà a ple una moció per a exigir el cessament del ministre Garzón pel seu atac al sector carni
L'equip de govern de Benidorm elevarà al pròxim ple una moció per a exigir el cessament del ministre de Consum, Alberto Garzón, per "els seus reiterats atacs" al sector carni, un dels "més puixants del nostre país" i que "fa anys que millora els seus processos per a garantir la més alta qualitat alimentària i el benestar animal". La moció, signada per les portaveus del grup municipal del PP, Lourdes Caselles i Mónica Gómez, arriba en plena polèmica per les últimes declaracions de Garzón al periòdic britànic The Guardian, en les quals assegurava que Espanya "exportava carn de mala qualitat procedent d'animals maltractats".
Tal com apunta la moció, sobre la base de les dades publicades pel Govern d'Espanya, estes declaracions "són rotundament falses" i demostren la "profunda ignorància" del ministre Garzón, el seu "abismal sectarisme" o "totes dos coses alhora". Així mateix, incidix en què "no és la primera vegada ni és l'únic sector productiu espanyol atacat pel ministre de Consum".
La proposta que es votarà el pròxim 31 de gener destaca que el carni és sector que "dona treball a centenars de milers d'espanyols", que constituïx "una eina fonamental per a lluitar contra la despoblació" i que "complix amb tota la regulació relativa al benestar animal elaborada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació" i basada en "les directives" de la Unió Europea. D'ací ve que la moció inste el ministre del ram que "amb les dades de què disposa, desmentisca immediatament les afirmacions" del seu company Garzón i "pose en marxa una campanya nacional i internacional de defensa i suport al sector".
El text també recull algunes dades indicatives sobre el pes, desenvolupament i característiques de la indústria càrnia a Espanya extrets de l'Informe Anual de la Indústria Alimentària Espanyola Període 2020 del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i que contradiuen el manifestat per Garzón.
Segons l'informe, el 67% de les empreses que integren la indústria càrnia tenen menys de 10 treballadors, i el 92,7% no aconseguix els 50; d'on s'extrau que esta indústria "està formada predominantment per xicotetes explotacions ramaderes de tipus familiar que ajuden a crear ocupació i riquesa i, cosa que és més important, a fixar població en el món rural".
A més, en 2020 este sector, que representa l'11,9% de la indústria alimentària nacional, "va aportar quasi 9.000 milions d'euros d'exportacions a la balança comercial d'Espanya, contribuint a reduir el tradicional dèficit comercial".
Així mateix, en terme d'eficiència, sostenibilitat i respecte al mitjà ambiental i al benestar animal, la producció ramadera de carn "representa únicament el 5,8% del total d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en l'àmbit mundial; el 80% de les quals es produïxen en països en vies de desenvolupament".
A la vista d'esta realitat, la moció del govern local reconeix "la gran faena realitzada pels milers de ramaders espanyols" i per "els veterinaris i enginyers agrònoms" perquè el sector "s'adaptara a les noves exigències, reguladores i socials" en estos àmbits, aconseguit "els màxims estàndards de qualitat".