La implantació del sistema no es repercutirà en la factura i permetrà conéixer i controlar el seu consum en temps real i detectar possibles fugides
El 100% de les llars de Benidorm tindrà en dos anys comptadors d'aigua amb tele lectura
Benidorm aspira a captar fons europeus del Pla de Recuperació per a construir una dessaladora
La totalitat de les llars i establiments de Benidorm comptarà en un termini màxim de dos anys amb "comptadors intel·ligents", mòduls de tele lectura que permetran a l'usuari conéixer i controlar el seu consum en temps real i detectar possibles fugides o avaries. Així ho ha avançat hui l'alcalde, Toni Pérez, en una trobada telemàtica amb els mitjans de comunicació en Dinapsis en el qual també ha participat el conseller delegat d'Hidraqua, Francisco Bartual.
L'alcalde ha indicat que el cost d'estos comptadors "no serà repercutit en el rebut dels veïns", sinó que "serà assumit amb càrrec al Fons de Renovació" del vigent contracte de l'aigua. En este punt, ha assenyalat que la implantació d'este sistema de tele lectura "permetrà una millor gestió de l'aigua, més eficient".
Estos comptadors afavoriran la regularitat en la facturació, ja que es farà sempre sobre el consum real i no sobre un estimat; al mateix temps que evitarà sorpreses en la factura per possibles fugides o consums desproporcionats i possibilitarà a l'usuari tallar el subministrament en períodes de no activitat o planificar els consums.
La implantació d'estos comptadors intel·ligents s'iniciarà en 2021, una vegada que el Servici Municipal d'Aigua Potable ja ha instal·lat, a manera d'experiència pilot, un total de 2.100 d'estos comptadors en nous subministraments, determinats usuaris i grans consumidors per a avaluar les necessitats, equips més adequats, programari, formació de personal, etcètera.
En la trobada, l'alcalde ha recalcat que "en 2021 continuarem parant atenció a les famílies". Referent a això, el conseller delegat d'Hidraqua ha destacat que al llarg d'enguany "hem mantingut la nostra política de no tallar l'aigua a ningú que realment no puga fer front al rebut per motius econòmics", així com "fer ajornaments de pagament sense interessos a tots els clients que ho han necessitat".
Així mateix, Toni Pérez ha informat també que l'Ajuntament ampliarà sis mesos més l'ús de l'eina City Sentinel, desenvolupada per Hidraqua i Grup Suez, per a la detecció de la Covid-19 en les aigües residuals de Benidorm. Tant l'alcalde com Francisco Bartual han recordat que "Benidorm va ser pionera a la Comunitat Valenciana" en l'ús i implantació d'este sistema, a través del qual "es pot visualitzar com este virus evoluciona en el territori".
D'altra banda, durant la trobada ha avançat que des de l'Ajuntament, en col·laboració amb Hidraqua i altres entitats o administracions, s'aspira a captar fons que arribaran d'Europa dins Pla de Recuperació per a construir una dessaladora a la ciutat. Toni Pérez ha assegurat que es tracta d'una "infraestructura bàsica", i ha aclarit que Benidorm disposa ja d'un projecte de dessaladora elaborat pels tècnics municipals que "és necessari actualitzar i adaptar a la realitat i tecnologia actuals". El projecte planteja la construcció d'esta dessaladora en els voltants de l'avinguda Joan Pau II i l'ús de l'emissari existent a la platja de Ponent.
L'alcalde ha incidit en què la construcció d'una dessaladora està clarament en sintonia amb els eixos previstos en el Pla de Recuperació, part de "els fons de la qual –segons s'ha anunciat– es destinaran a projectes vinculats a la sostenibilitat".
Inversions amb càrrec al Fons de Renovació 2020-2027
Sobre inversions, l'alcalde ha recordat que el vigent contracte de l'aigua preveu un Fons de Renovació fins a 2027 amb una dotació de 26,5 milions d'euros. A més de les actuacions ja realitzades enguany, Toni Pérez s'ha referit als projectes de renovació d'infraestructures hidràuliques previstos per a 2021 i que engloben quatre carrers o avingudes: Roma, Mallorca, Atocha i Emilio Ortuño.
Els dos primers projectes sumen una inversió de prop d'1,7 milions; mentre que el d'Atocha, també aprovat recentment per l'Ajuntament, ronda els 200.000 euros. Segons ha avançat l'alcalde, en este carrer es pretén renovar el col·lector d'aigües residuals i millorar la capacitat del sistema de la zona. Esta actuació, que a més de les infraestructures hídriques també arribarà a l'escena urbana, té un pressupost pròxim als 200.000 euros i un termini d'execució de dos mesos.
Pel que respecta a Emilio Ortuño, les obres impliquen la implantació d'un gran col·lector des de l'encreuament d'esta via amb Alfonso Puchades fins a connectar amb la canalització del barranc de L'Aigüera. Toni Pérez ha assenyalat que es tracta d'"unes obres d'envergadura" que abasten també la xarxa de clavegueram i aigua potable, totes dos "infradimensionades". Igual que en la resta d'actuacions, esta també portarà aparellada la renovació de l'escena urbana: mobiliari, enllumenat i pavimentació. Este projecte està en fase d'actualització.
Reconeixement al personal del Servici Municipal d'Aigües
Finalment, tant l'alcalde com el conseller delegat d'Hidraqua s'han referit al treball de la plantilla de la concessionària durant l'estat d'alarma. Bartual ha recordat que en infraestructures com l'Estació Potabilitzadora de Benidorm es van plantejar de manera voluntària protocols de presència permanent, establint torns, per a evitar riscos i aconseguir així que estigueren menys exposats al virus"; i ha destacat "la dedicació", "predisposició" i "compromís" de la plantilla per a garantir el servici durant el confinament.