EL TEMPS A BENIDORM ARA

05

21:54 PM

HORA BENIDORM

18ºC

Poc núvol

N 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

El propulsor se situarà de manera permanent en la confluència de les avingudes de Xixo i Armada Espanyola

Benidorm i l'Armada oficialitzen en Ponent la cessió al municipi d'una hèlice de la corbeta 'Cazadora', que lluirà en una rotonda

21 març 2024
Cesión hélice de la Armada Española
Cesión hélice de la Armada Española

L'alcalde Toni Pérez ha ressaltat la vinculació de Benidorm "amb les qüestions de la mar" i ha recordat que la ciutat "ha donat a Espanya una plèiade de marins il·lustres".

L'Ajuntament de Benidorm i l'Armada Espanyola han estret encara més els històrics llaços que vinculen a totes dos institucions. Ha tingut lloc en el simbòlic acte de la cessió d'una hèlice de la corbeta 'Cazadora' (F-35) a la ciutat de Benidorm que s'ha celebrat en el mateix lloc en el qual s'ha instal·lat el propulsor, una rotonda de recent construcció en Ponent, en la confluència de les avingudes de Xixo i Armada Espanyola.

L'hèlice lluïx ja després d'haver sigut sotmesa a un exhaustiu procés de neteja i poliment i al costat d'ella s'ha col·locat una placa descriptiva amb algunes de les dades més rellevants del vaixell 'Cazadora'. L'acte ha començat amb la hissada de la bandera d'Espanya en un pal instal·lat al costat de l'hèlice, per a descobrir a continuació la placa commemorativa de la cessió de l'Armada a la ciutat de Benidorm com a mostra de la gran vinculació i relació d'afecte i admiració de la nostra ciutat amb l'Armada i amb tot el relacionat amb la mar.

A este acte ha acudit l'alcalde i membres de la corporació municipal, a més del general cap del Comandament d'Operacions Especials, Francisco García Almenta; l'almirall director de l'Institut d'Història i Cultura Naval de l'Armada, Enrique Torres Piñeyro; el comandant naval d'Alacant, Joaquín Vegara, autoritats civils i militars, representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, el rector de Sant Jaume, Juan Antonio González; així com representacions d'associacions i col·lectius locals.

Després de la protocol·lària signatura de cessió de l'hèlice i la benedicció pel rector de Sant Jaume, l'almirall Torres s'ha dirigit als presents per a recordar que "he navegat moltes milles amb esta hèlice i quatre dècades després cap dels dos prestem ja servici". Torres ha afirmat que l'hèlice serà "un símbol de les idees de pau i de l'agermanament de Benidorm amb l'Armada".

Toni Pérez, per la seua banda, ha assenyalat en la seua intervenció que és "un honor que una peça tan fonamental d'esta unitat romanga entre nosaltres donant testimoniatge de l'existència d'un vaixell de disseny espanyol que va aconseguir, per la seua capacitat i rendiment, ser el primer vaixell modern de combat que va exportar la nostra indústria naval".

L'alcalde també ha identificat el principi d'acció i reacció de l'hèlice per a generar l'empenyiment necessari per a moure una embarcació amb "els principis que ens mouen i sempre ens han mogut als nadius i residents en esta terra bolcada amb la mar per a continuar avançant. Acció per a anar a més i reacció per a superar-ho tot i demostrar sempre la nostra resiliència".

Pérez ha posat l'accent en la vinculació històrica de Benidorm "amb les qüestions de la mar" que va dir, "són parelles a la nostra fita fundacional". "Amb el Mediterrani i al costat d'ell hem llaurat la nostra història i donat a Espanya una llarga plèiade de marins il·lustres que han destacat en el cors, l'almadrava, la marina mercant i la marina militar" ha emfatitzat l'alcalde, que també ha rememorat algunes de "les innombrables pàgines de fets que relacionen la conjunció de Benidorm i la nostra marina militar".

Abans de finalitzar, Toni Pérez també va al·ludir a la corbeta 'Cazadora', que "va prestar servicis en quantes missions nacionals i internacionals, de seguretat marítima, vigilància i patrulla, de control i de pau va ser comissionada; i sempre portant i deixant ben alt el pavelló nacional".

L'acte institucional ha finalitzat amb la solemne interpretació de l'himne de Benidorm i d'Espanya.

Sobre la corbeta "Cazadora"

La corbeta "Cazadora" (F-35), va ser el cinqué vaixell de la classe "Descubierta" que al costat d'altres cinc formaven la 21a Esquadrilla d'Escortes de l'Armada. Va ser construïda per l'empresa nacional Bazán en les drassanes de Ferrol i botada el 17 d'octubre de 1978, sent la padrina N'Amparo Illana de Suárez, esposa del llavors president del govern Adolfo Suárez.

Va ser entregada a l'Armada el 20 de juliol de 1981, establint la seua base a Cartagena. L'any 2004 va ser reconvertida en patruller d'altura adoptant la numeral P-78, traslladant la seua base a Las Palmas de Gran Canaria i tornant novament a Cartagena en 2012. Finalment, va ser donada de baixa el 26 d'abril de 2018 en l'Arsenal de Cartagena, després d'haver navegat durant els seus trenta-set anys de servici més de 566.000 milles en 3.507 dies de mar i haver recalat en un total de 83 ports nacionals i internacionals i visitat 25 països.

Va participar en les operacions d'embargament a l'Iraq, EUROMARFOR, Active Endeavour, Noble Centinela, UNIFIL, Indalo, Golf de Guinea i nombroses operacions de vigilància i seguretat marítima. Des de la seua conversió en patruller i fins que va ser baixa en l'Armada, va formar part de la Força d'Acció Marítima (FAM) que, dins de la Flota, està formada pel conjunt d'unitats que tenen per comesa principal preparar-se per a protegir els interessos marítims nacionals i el control dels espais marítims de sobirania i interés nacional, encarregant-se, amb un enfocament integral, d'assegurar la cooperació permanent amb els diversos organismes de l'Administració amb competències en l'àmbit marítim, la qual cosa constituïx la contribució de l'Armada a l'Acció de l'Estat en la Mar.