L'Ajuntament aprovarà en el pròxim ple el Pla Tècnic de Gestió Forestal que regula els usos i les actuacions de conservació i protecció ambiental de la dècada vinent
Benidorm consolidarà la conservació i protecció ambiental del Moralet
Les actuacions previstes inclouen mesures com una nova àrea recreativa, un tallafoc perimetral o càmeres de vigilància contra incendis amb energia solar.
En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, Benidorm ha donat llum verda al Pla Tècnic de Gestió Forestal del Moralet, que regularà els usos i les infraestructures necessàries segons la legislació vigent. Este pla de gestió del Moralet es durà al pròxim ple per a la seua aprovació definitiva. La recuperació de l'entorn del Moralet, un pulmó verd de més de 102 hectàrees, és una de les actuacions més importants de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador de Benidorm.
"En la Setmana Europea de la Mobilitat, presentem el Pla de Gestió Forestal del Moralet que ens permetrà continuar millorant i protegint este gran pulmó verd recuperat a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador de Benidorm," ha explicat l'alcalde de Benidorm Toni Pérez en l'acte celebrat en el Moralet. "Amb el Pla Tècnic de Gestió Forestal, planifiquem la conservació del Moralet amb actuacions com la instal·lació de càmeres de vigilància contra incendis que funcionaran amb energia solar i estaran connectades a la central de control de bombers de Benidorm i la creació d'una àrea tallafocs que delimitarà el parc com a mesura de prevenció davant incendis."
El nou pla de gestió forestal del Moralet, que inclou els usos, infraestructures i les mesures de protecció i conservació de l'entorn, compta amb l'aprovació de la prefectura d'enginyeria i s'emportarà a ple per a la seua aprovació definitiva en les pròximes setmanes.
El nou pla de gestió forestal del Moralet planteja actuacions de protecció i conservació com la creació d'un tallafoc en el perímetre de la muntanya, l'ampliació de la senyalització existent, la instal·lació de càmeres de vigilància contra incendis i la instal·lació d'una quarta àrea recreativa al costat de les urbanitzacions de la zona de ponent. "En la primera fase de les actuacions de millora ambiental i de l'ús públic, actuem sobre unes 103 hectàrees del Moralet restaurant senderes, construint àrees recreatives i millorant la resiliència de l'entorn davant el canvi climàtic, incloent-hi la instal·lació de boques de reg per a apagar incendis gràcies a la col·laboració amb el Consorci de Bombers de la Marina Baixa," ha explicat Toni Pérez. "Ara proposem ampliar la conservació del paratge amb treballs de poda i aclaridament per a reduir el risc d'incendis, un projecte de restauració ambiental i noves sendes per a consolidar la protecció ambiental del Moralet."
L'informe aprovat pel consistori també proposa la inclusió del Moralet el catàleg de muntanyes d'Utilitat Pública de la Generalitat Valenciana i la seua declaració com a paratge natural municipal, o incloure l'antic traçat del "trenet" com a sendera local de la Federació d'Esports de Muntanya de la Comunitat Valenciana. Algunes de les altres mesures incloses són plans de recuperació de bancals per a evitar l'erosió del sòl i plans de neteja del terreny. El pla de gestió forestal recomana una inversió d'1.099.094,79 euros al Moralet durant la dècada vinent.
"Continuem reivindicant el Moralet, protegint este parc que ja és patrimoni natural de Benidorm consolidant les mesures de seguretat contra incendis per a assegurar la seua protecció durant els pròxims anys," ha declarat l'alcalde Toni Pérez. "Amb més d'un milió de metres quadrats, el Moralet és ja un gran espai verd que connecta la trama urbana, un símbol del Benidorm verd que anem traçant en els últims anys."
"La millora ambiental i de l'ús públic del Moralet és un exemple de l'aposta per la mobilitat sostenible, còmoda, saludable i accessible que impulsem des de Benidorm," ha declarat l'alcalde Pérez que afig "que la mobilitat sostenible és un eix central de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador de Benidorm, com demostra també les millores en accessibilitat que estem emprenent en barris com Foietes o els Tolls."
La millora ambiental i de l'ús públic del Moralet, finalitzada el mes de juliol passat, és una de les grans obres emblemàtiques de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador de Benidorm. L'actuació respon al sisé Objectiu Temàtic de l'EDUSI, que busca la millora de les àrees urbanes, zones verdes i espais deprimits.
SOBRE L'EDUSI DE BENIDORM:
El Programa Operatiu pluriregional d'Espanya 2014-2020, i del Programa Operatiu de Creixement Sostenible (POCS) impulsen l'estratègia DUSI, de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, de la qual Benidorm, tal com establix la Resolució de 4 de maig de 2018 publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de l'Ordre de la Tercera Convocatòria HFP/888/2017, ha aconseguit optar i aconseguir un finançament de l'ajuda FEDER de 10 Milions d'Euros, a través de la seua estratègia EDUSI BENIDORM.
L'EDUSI BENIDORM està composta per una sèrie d'objectius temàtics, específics, estratègics i operatius, englobats a través de 13 Línies d'Actuació, l'impacte social de la qual, mediambiental, econòmic i urbà sobre la ciutat pretén transformar una àrea urbana delimitada de la ciutat en la qual intervindre i regenerar integralment, en honor de produir un impacte i millora global a la ciutat.