CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

19:29 PM

HORA BENIDORM

9ºC

Cel clar

NO 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

La nova definició i marc econòmic permetran afermar els servicis públics que es presten a la població resident i visitants

L'AMT Sol i Platja àmplia les característiques dels Municipis Turístics per a accedir a un millor finançament

17 octubre 2023
AMT.
AMT.

L'AMT Sol i Platja ha conclòs l'estudi per a la redefinició dels Municipis Turístics que permeta una reformulació dels requisits per a rebre eixa consideració i accedir a un millor finançament que garantisca els servicis que presten estes localitats que lideren el sector.

D'esta manera, i després d'encarregar a una consultora externa la realització d'un exhaustiu treball d'estudi i una comparativa amb més de 40 països en els quals el turisme aporta valor a la seua economia, es fa la proposta que permeta alinear la diversitat de definicions que, actualment, en l'ordenament jurídic espanyol, es poden trobar en el que es considera Municipi Turístic.

El treball elaborat té l'objectiu final de delimitar aquelles localitats a les quals es destinen mesures de finançament particulars per a compensar les condicions excepcionals a les quals els mateixos es veuen exposats per ser Municipis Turístics. No obstant això, malgrat la seua gran afluència turística, la legislació actual no considera als municipis de llarga trajectòria del turisme a Espanya (Benidorm, Lloret, Calviá, Torremolinos, Adeje, etc.) com a municipis turístics, amb les conseqüències que això genera, tenint en compte que el desequilibri poblacional que sostenen a causa de la seua activitat turística en alguns casos pot fins i tot arribar a triplicar-se.

Amb la voluntat de buscar alternatives i solucions que permeten als seus ajuntaments vetlar tant per proporcionar serveis públics i de qualitat a tota la població, com contribuir en la millora de la competitivitat econòmica dels seus municipis, l'AMT impulsa esta anàlisi sobre la definició del concepte de municipi turístic i el seu model de finançament.

L'estudi realitzat analitza la legislació existent en matèria de turisme, no sols en cadascuna de les comunitats autònomes sinó també en l'àmbit nacional i internacional (en més de 40 països), així com les particularitats sobre finançament establides per als municipis turístics, amb l'objectiu d'entendre en profunditat i proposar millores en termes de turisme i serveis públics.

Este estudi és un document viu que permet tindre una definició de municipi turístic i els barems de finançament necessaris per a estos territoris que acullen gran nombre de visitants al llarg de l'any.

El document d'estudi de la 'Definició de municipi turístic, les seues implicacions i possibles alternatives de finançament' posa de manifest que la definició actual queda curta, ja que només 14 localitats espanyoles complixen els actuals requisits, mentre que entre els huit municipis pioners del turisme de l'AMT Sol i Platja, líders del procés de recuperació del sector, tan sols un està dins dels actuals paràmetres.

Així, partint d'un enfocament crític, la metodologia utilitzada en l'estudi ha sigut confeccionada amb l'objectiu de donar una resposta a eixa definició i a l'estimació de finançament. S'entén com a conclusió que és imprescindible la realització de canvis, tant en l'en la redefinició de les característiques de cada municipi, com en el finançament d'estos.

D'eixa manera, la proposta que esbossa l'AMT Sol i Platja conté que, per a ser considerat municipi turístic, les localitats candidates no seran capitals de província ni de comunitat autònoma, tindran una població que estarà entre els 10.000 i els 100.000 habitants i hauran de complir almenys un dels tres següents requisits:
–Que les segones residències superen al nombre de primers habitatges.
–Que disposen de més de quatre milions de pernoctacions anuals.
– Que el nombre de places d'allotjament siga superior al 50% de la població censada en cada municipi.

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha detallat que "d'entrada, Benidorm complix amb escreix el requisit de les pernoctacions, ja que en un any d'activitat normal la destinació assolix els 19 milions, i també el del percentatge de places d'allotjament sobre la població censada en el municipi, que estaria per damunt d'eixe 50% mínim que marca la definició proposada".

Però, a més, "estem convençuts que hui dia, i sobre la base del desenvolupament urbanístic que ha viscut la ciutat en els últims cinc anys i al qual tindrà en el lustre vinent, Benidorm també compliria el requisit de les segones residències". No obstant això, "este paràmetre es calcula cada dos dècades, per la qual cosa haurem d'esperar a la pròxima revisió per part de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per a poder constatar que efectivament Benidorm complix àmpliament amb tots els requisits que es plantegen en el document suggerit per l'AMT".

Amb relació al finançament, l'estudi inclou la necessitat que els ajuntaments puguen suportar en les seues adquisicions un tipus reduït del 3% de l'IVA en territori peninsular i Balears i de l'1% de l'IGIC a les Illes Canàries.

A més, per a aquells municipis que complisquen els criteris per a ser considerats municipis turístics, es recomana una modificació addicional del sistema de finançament consistent en la inclusió en el 'Model de Cessió' del qual gaudixen aquells municipis que són capitals de província o de comunitat autònoma. Este model suposa el 2,1% de la quota líquida de l'IRPF el 2,32% de l'IVA i el 2,92% de la recaptació líquida dels Impostos sobre la cervesa, sobre el vi i begudes fermentades, sobre productes intermedis, sobre l'alcohol i begudes derivades, sobre hidrocarburs, i sobre les labors del tabac.

D'esta manera, la proposta afavorida per l'AMT seguix la línia que des de fa més de sis anys ve reclamant de manera permanent l'alcalde de Benidorm: que els municipis turístics poden participar d'un percentatge de l'IVA vinculat al consum que es genera en els seus termes. Una reivindicació que "ara es confirma com a encertada, justa i equitativa per a resoldre el problema del finançament dels municipis turístics, que fa anys que està enquistat i exigix de solucions immediates i definitives per a garantir la qualitat de vida dels residents i la dels servicis que es presten a empadronats i turistes".

Sobre l'AMT Sol i Platja

L'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) naix en 2017 amb la iniciativa de huit destinacions turístiques pioneres a Espanya, com són Adeje, Arona, Benidorm, Calviá, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartolomé de Tirajana i Torremolinos. Els objectius clau són el tractament dels problemes que afecten el finançament dels municipis turístics i el compromís amb la digitalització del sector, la sostenibilitat, l'accessibilitat i la cooperació entre destinacions.

Adeje, Arona, Benidorm, Calviá, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartolomé de Tirajana i Torremolinos són municipis pioners i líders del sector turístic nacional i plenament consolidats com una oferta de garanties en l'àmbit internacional.

Destinacions de llarga trajectòria, que són la base del desenvolupament de la indústria turística a Espanya, però sense comptar amb el finançament necessari i adequat als servicis, creació d'ocupació i pressió territorial que suporten.

AMT.
AMT.
Etiquetes

CONTACTE

Enllaços per a contactar amb l'Ajuntament de Benidorm