L'òrgan planteja explorar la mateixa via de compensació que ja s'ha aplicat per als hotels
El Consell Assessor d'Escena Urbana acorda iniciar una modificació del Pla General per a ordenar les reculades
<p>Un estudi encarregat per l'Ajuntament per al cobriment de l'auditori Óscar Esplá aconsella una coberta flexible.</p>
El Consell Assessor d'Escena Urbana ha acordat hui iniciar els tràmits per a redactar una nova modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a abordar l'ordenació de les reculades en edificació oberta.
Partint d'un estudi encarregat per l'Ajuntament a una firma externa datat en 2011, l'òrgan consultiu –del que formen part tots els grups de la corporació, assessors independents i representants de diverses associacions empresarials i del Consell Veïnal- ha acordat explorar la possibilitat de seguir el model de la modificació puntual número 1, aplicant al sòl terciari un sistema de compensacions similar o anàleg al que ja s'aplica als establiments hotelers. Ço vol dir, que els establiments comercials o de restauració amb reculades cedisquen per a l'ús públic una part de la superfície ocupada, o si no n'hi ha compensen econòmicament l'Ajuntament per eixe espai.
L'alcalde, Toni Pérez, ha explicat que el govern local pren el mandat del Consell Assessor d'Escena Urbana i iniciarà l'expedient de la qual seria la modificació puntual número 22 del PGOU, seguint "el full de ruta" marcat en la reunió i encarregant tots els informes necessaris. Una modificació que haurà de tramitar-se en seu municipal i autonòmica, extrem este últim que impedix fixar una data de finalització.
D'altra banda, el Consell també ha plantejat dividir en dos la modificació puntual número 20, per a separar així els assumptes d'"ordenació detallada" dels d'"ordenació estructural". Esta modificació referida a l'ús terciari-comercial, regula aspectes com la implantació d'establiments en els soterranis i primeres plantes dels immobles en aquells carrers o eixos comercials que es determinen.
L'alcalde ha indicat que, en tot cas, si així ho aconsellen els informes i es decidix, l'objectiu d'esta separació és agilitar els assumptes d'ordenació detallada -el tràmit ambiental de la qual depén de l'Ajuntament i no de Conselleria-, com és el cas de l'aprovació de l'ordenança de publicitat; desvinculant-los d'assumptes d'ordenació estructural com el de l'activitat comercial en soterranis i primeres plantes, que haurà de ser informada per l'administració autonòmica.
També en la mateixa sessió s'ha presentat l'estudi contractat per l'Ajuntament per a analitzar la viabilitat i el cost de cobrir l'auditori Óscar Esplá del Parc de l'Aigüera. Este estudi, presentat per la signatura Jas Arquitectura i explicada en el Consell per l'arquitecte José Manuel Escobedo, aconsella optar per una coberta flexible, de posar i treure en la zona de graderies, i que la seua estructura siga fins i tot transitable.
Pérez ha recalcat que "l'estudi que ens han presentat hui és una línia de treball, en la qual es plantegen unes recomanacions i alternatives tècniques i estètiques per a cobrir este espai públic". És, per tant, "una proposta totalment oberta a l'anàlisi, al debat i a qualsevol modificació".
La solució plantejada aposta per una coberta que arribe tant a la zona de graderies com d'escenari, que s'estenga durant els mesos de climatologia més adversa o quan així ho exigisquen les necessitats i es replegue durant la resta de l'any per a aprofitar la llum mediterrània. A més, preveu desvincular l'estructura de la mateixa coberta de manera que esta siga transitable i es puguen crear nous recorreguts per als vianants en una segona altura".
La proposta de Jas Arquitectura estima que el cost de cobrir l'Óscar Esplá amb una solució flexible i amb unes característiques estètiques com les plantejades ronda els 1,6 milions d'euros.