La mostra, situada a la sala Luis Duart del Museu Boca del Calvari, ha sigut comissariada pel catedràtic emèrit Rafael Alemany Ferrer i pot visitar-se fins al 9 d'octubre
Una exposició explica la història de la Carta de Poblament de 1325 a través dels documents que s'hi conserven

La Sala Luis Duart i Alabarta del Museu Boca del Calvari de Benidorm acull des d'ahir l'exposició ‘La Carta de Poblament de Benidorm (1325) a través dels documents’, una mostra comissariada pel catedràtic emèrit Rafael Alemany Ferrer que repassa i explica la història de l'acta fundacional del municipi a través dels documents històrics que es conserven i que fan referència a esta. L'alcalde Toni Pérez; l'edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, i el mateix comissari de l'exposició, que també és el president d'honor de la ‘Comissió 700 Aniversari’, van ser els encarregats de presentar el contingut d'esta mostra, durant un acte d'inauguració que va congregar a moltíssim públic i que forma part de les activitats organitzades per l'Ajuntament i la ‘Comissió 700 Aniversari’ per a commemorar el 700 Aniversari de la seua concessió per part de l'almirall Bernat de Sarrià el 8 de maig de 1325.
El primer edil va destacar “la rellevància, major o menor, que ha tingut este document al llarg de la nostra història des del punt de vista de l'estudi, encara que el fet real és que era el text que ordenava la vida en este territori” i que el coneixement del mateix “ha sigut fruit de la inquietud i de la passió de moltes persones per a saber més sobre la nostra història”. Toni Pérez va agrair la seua contribució al ‘700 Aniversari’ a totes les persones i entitats que han col·laborat i va destacar que “si hi ha una persona que li ha posat especial passió a esta celebració i a tot el que té a veure amb el document des del principi és el professor Rafael Alemany”.
Igualment, l'alcalde també va aprofitar per a posar en valor la figura del sacerdot Luis Duart i Alabarta, que també va investigar sobre la Carta de Poblament, la va traduir del llatí i va deixar escrita una transcripció de la mateixa en el Llibre de Memòries de l'església parroquial de Sant Jaume i Santa Anna l'any 1952, al costat del text “És còpia fidel i exacta de ‘El fur de Benidorm’ que posseïx Francisco Llorca i Ferrer, natural i veí d'esta, juntament amb el pergamí en llatí que és el text original que no ha permés siga copiat”.
L'exposició està composta per una recopilació de documents i panells que arrepleguen, entre altres, les quatre fotografies d'una reproducció del pergamí primigeni realitzada l'any 1430; les diferents traduccions i edicions que se n'han fet; o totes les persones que, d'un mode o un altre, van contribuir a recuperar i indagar sobre la història d'este document, des de Juan Llorca Llorca (1900-1969), qui segons va relatar en 1944 Vicente Zaragoza Soria (1863-1950) hauria comprat el pergamí original en una llibreria de vell de Madrid; passant pel mateix Vicente Zaragoza, o altres com Francisco Llorca Ferrer (1916-2006); Vicente Llorca Zaragoza (1914-2009), Pedro Zaragoza Orts (1922-2006), Julio Guillén Tato (1897-1972), Emilio Sáez Sánchez (1917-1988), Luis Duart i Alabarta (1908-1983), Pere Maria Orts i Bosch (1921-2015), Rafael Ferrer Alemany, María Luisa Cabanes Catalá (1948-2008), Antonio Couto de Granja, José Hinojosa Montalvo, Pasqual Almiñana Orozco, Carlos Sáez, Francisco Amillo Alegre i Antonio Bravo García.
L'exposició podrà visitar-se fins al pròxim 9 d'octubre, en el Museu Boca del Calvari, al costat de la resta de l'exposició permanent que s'exhibix a la Sala Luis Duart i Alabarta, i la resta del contingut que alberga el museu.
Conferències del CEFIRE
Abans de la inauguració d'esta interessant exposició sobre la Carta de Poblament, la Sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm també va albergar ahir les dos primeres conferències del CEFIRE organitzades dins dels actes del ‘700 Aniversari’. D'una banda, el professor Francisco Amillo Alegre va departir sobre ‘L'almirall Bernat de Sarrià i la Carta de Poblament’, mentre que Rafael Ferrer va explicar ‘La Carta de Poblament a través dels documents’, com a primera aproximació al que el públic pot veure en el Museu Boca del Calvari sobre esta acta fundacional.
L'alcalde va donar la benvinguda a tots els assistents i va agrair l'impuls del CEFIRE, el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius per a la formació contínua del professorat, per a “des de l'àmbit acadèmic, difondre el coneixement sobre la nostra Carta de Poblament i sobre el 700 Aniversari que estos dies celebrem”.
Esta vesprada, les jornades, xarrades, actuacions i tallers coordinats pel CEFIRE continuen a les 16.30 hores, amb una conferència de Pasqual Almiñana titulada ‘Els topònims de la Carta de Poblament de Benidorm’, que tindrà lloc en la Sala d'actes de l'Ajuntament. Seguidament, el Grup Carta de Poblament farà la primera representació del lliurament de la Carta Pobla, que tornaran a interpretar dissabte que ve per al públic general.
Programa d'actes
Ja el 8 de maig, dia en què es commemora la fundació de Benidorm, la jornada commemorativa inclourà la presentació del segell oficial emés per Correus i l'acte institucional amb motiu del Dia de Benidorm, a les 11.30 i les 12 hores, tots dos en el Saló de Plens municipal. A més, a les 20.30 hores, es representarà el sainet ‘Va poder succeir’, en la Sala d'actes de la Casa del Fester Diego Cano Énguera.
El dissabte, 10 de maig, la plaça de Sant Jaume serà escenari de la representació de la Carta Pobla, per part del Grup Carta de Poblament de l'Associació de Penyes Verge del Sofratge. Serà a les 21.30 hores i en esta ocasió l'escenificació comptarà a més amb un acompanyament musical a càrrec d'un grup d'instruments de música antics.
Un dia després, el diumenge, 11 de maig, se celebrarà un concert de la Societat Musical l’Illa de Benidorm, a les 19 hores, a l'Auditori del Centre Cultural. I, finalment, el diumenge, 18 de maig, a les 20 hores, l'església de Sant Jaume i Santa Anna albergarà un altre concert; en esta ocasió, protagonitzat per la Capella de Ministrers.







