La proposta, treballada de la mà d'Hidraqua, preveu un pla d'acció a quatre anys i una inversió de 4,3 milions
Benidorm optarà a fons Next Generation amb un macroprojecte verd que redundarà en l'adaptació al canvi climàtic
L'Ajuntament de Benidorm optarà a una nova convocatòria de fons europeus Next Generation, en esta ocasió amb un macroprojecte de sostenibilitat, que inclou més de 15 actuacions per a incrementar les superfícies verdes, protegir tota la massa forestal, impregnar la vora urbana amb les zones d'horta i cultius, i redundar en l'adaptació de la ciutat enfront del canvi climàtic.
Així ho ha anunciat hui l'alcalde, Toni Pérez, durant la tradicional trobada nadalenca amb els mitjans de comunicació, en el qual ha avançat que "este ambiciós projecte" de "renaturalització" de Benidorm està quantificat en 4,3 milions d'euros i compta amb un calendari d'implantació d'entre "2 i 4 anys en funció de les actuacions". Un projecte en el qual l'Ajuntament ha treballat de la mà de la concessionària de la gestió integral del cicle de l'aigua, Hidraqua.
Després de quedar fora de l'adjudicació de fons Next Generation dirigits a destinacions turístiques altament internacionalitzades, l'alcalde ha insistit que "Benidorm continuarà competint en totes les convocatòries públiques", inclosa esta el període de presentació de les quals de projectes finalitza el 2 de gener, per a "lluitar per obtindre el que la ciutat mereix". A favor de Benidorm, ha apuntat, "la capacitat de gestió de fons europeus ja demostrada per l'Ajuntament i la ciutat amb l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostingut i Integrador (EDUSI) o amb el Pla de Sostenibilitat Turística", tots dos cofinançats per Europa i en desenvolupament en estos moments.
Sobre el projecte presentat hui, Toni Pérez ha detallat que encara que Benidorm és ja un referent i "líder" en rànquings de "qualitat de l'aire" o en "superfície forestal", el compromís és "deixar a les generacions futures un Benidorm encara millor, més verd, més sostenible i més resilient" enfront dels efectes del canvi climàtic.
Concretament, les actuacions previstes en el macroprojecte garantixen la preservació dels actuals espais naturals, especialment les masses forestals; millorar la permeabilitat dels sòls; crear noves zones verdes en el nucli urbà; augmentar el nombre d'arbres als carrers i parcs de Benidorm; i conscienciar a la ciutadania sobre el canvi climàtic. En definitiva, "transformar la ciutat, perseguint sempre la màxima sostenibilitat".
Entre estes actuacions està connectar els grans parcs i espais verds periurbans com El Moralet o la Séquia Mare a través de corredors verds, generant així un gran Anell Verd; i impregnar amb circuits senderistes la vora urbana amb les zones d'horta i cultius.
També es planteja crear microparcs amb arbratge amb funció de control climàtic; augmentar l'arbratge als carrers que disposen d'ell; i plantar cobertes verdes en els edificis municipals. El projecte inclou també crear un jardí vertical a l'Ajuntament i que els patis escolars guanyen en vegetació, igual que els centres socials i altres edificis públics.
Una de les grans inversions, està vinculada a augmentar l'ús d'aigua regenerada per al reg de les zones verdes públiques, però també perquè esta arribe a les urbanitzacions i propietats privades. A més, es pretén instal·lar torres fixes i preses d'aigua regenerada en les masses forestals, que es complementaran amb una xarxa automatitzada de detecció d'incendis.
A més, en un solar municipal es vol crear un oasi-albergue en el que allotjar espècies arbòries amb valor, però sense funció de control climàtic, per al seu trasplantament en les zones de la ciutat que es considere.
Pressupost municipal 2022
Després de detallar el projecte, l'alcalde ha informat que en els pròxims dies s'entregarà el document tècnic del pressupost municipal per a 2022 als grups de la Corporació. Un pressupost, ha avançat, que seguirà la mateixa línia dels dos últims exercicis, "col·locant a les persones en el centre de l'acció política" i "ateses les famílies i al teixit productiu".
En este punt, Toni Pérez ha assegurat que "no hi ha cap altre Ajuntament que haja mobilitzat més recursos que Benidorm per a atendre les famílies i al teixit productiu", concretament "més de 20 milions d'euros en vint mesos".
A més de contemplar quantes ajudes siguen necessàries, el pressupost del pròxim exercici també inclourà "les inversions obligades" a les quals ha de fer front Benidorm per al desenvolupament dels projectes finançats amb fons europeus "aconseguits amb gran esforç durant la legislatura 2015-2019", com l'EDUSI, o altres més recents com el Pla de Sostenibilitat Turística.
Impost turístic
A preguntes dels periodistes sobre l'acord aconseguit pel tripartit del Consell per a aplicar una taxa turística a la Comunitat Valenciana, Toni Pérez ha reiterat "el no i mai" de Benidorm "a este nou impost que, a més, només grava al turisme", i ha recalcat que amb esta decisió els socis del Consell busquen "tapar l'infrafinançament dels municipis, i especialment de les destinacions turístiques".