Qualsevol empadronat podrà proposar inversions per a ser incloses en el pròxim pressupost municipal fins al 6 de desembre
Benidorm obri hui el termini per a presentar propostes al Pressupost Participatiu 2022
En el Pressupost Participatiu poden participar tots els empadronats a Benidorm majors de díhuit anys, les propostes dels quals, tantes com desitgen, han de presentar-se en el Registre General de l'Ajuntament, per la seu electrònica o en el correu consejovecinal@benidorm.org fins a la fi del termini marcat.
La presentació formal de les propostes haurà de portar un títol, descripció i especificar si es referixen a inversions municipals o a iniciatives d'una altra naturalesa. Igualment haurà de vindre definida la seua ubicació i àmbit territorial, el qual haurà de ser de titularitat municipal o d'entitat privada amb caràcter públic.
Segons es recull en l'autoreglament, les propostes s'emmarcaran en diverses àrees o blocs. La primera abasta Urbanisme, Escena Urbana i Mobilitat. La segona, Igualtat, Benestar Social, Sanitat i Tercera Edat. El tercer bloc l'ocupen Turisme, Platges i Seguretat Ciutadana. El quart engloba les propostes referides a Educació, Cultura, Joventut i Esports i l'últim és el relatiu a actuacions en matèria de Medi Ambient i Neteja Viària.
Ana Pellicer, regidor de Participació Ciutadana, ha reivindicat l'autoreglament de Pressupostos Participatius, del qual ha dit és "una eina molt potent" de democràcia participativa "que dona als ciutadans veu i vot a l'hora de decidir a quins projectes o actuacions destinar una part molt important de la inversió municipal, que serà igual o superior al 5% del pressupost d'inversions".
La titular de Participació ha subratllat que "la ciutadania té capacitat de decisió" sobre un percentatge de les inversions que ha de portar a cap el municipi i precisava que "les demandes hauran de plantejar-se al voltant de les inversions públiques i hauran de referir-se a una inversió nova, o bé a obres de manteniment i reparació de les actuals".
La situació sanitària actual impedirà un any més que el procés de selecció i priorització de les propostes es realitze mitjançant assemblees públiques. "Per això, de manera excepcional serà una Comissió de Priorització creada pel mateix Consell Veïnal la que s'encarregue d'establir l'ordre de les propostes sobre la base dels criteris de valoració recollits en el propi autoreglament" ha explicat Pellicer.
Així, segons figura en el document, la sessió de priorització observarà en primer lloc l'ordenació en bloc de les propostes, després tindrà lloc la presentació, exposició i votació de les mateixes que facen referència a inversions i, finalment, el recompte de vots. D'aqueixa forma, assenyalava Pellicer, "es confecciona una llista de propostes ordenades per ordre de valoració sobre la base de criteris de justícia distributiva".
Posteriorment, estes propostes seran objecte d'un informe de viabilitat tècnica i econòmica per part del personal tècnic de l'Ajuntament, començant per la més puntuada i fins al límit màxim de despesa autoritzada.
En el cas que alguna de les propostes no fora viable tècnicament, "s'inclourà en un altre llistat i se seleccionarà la següent més votada en la llista de la priorització definitiva".
Finalment, les propostes aprovades d'acord amb l'autoreglament, s'elevaran a Alcaldia per a la seua tramitació, atés l'ordre de prioritat resultant del procés de selecció, executant-se l'any pressupostat aquelles obres que no requerisquen concurse públic o projecte tècnic específic o ser sotmesa a exposició pública.
Per a fer les propostes, els ciutadans podran trobar en el següent enllaç: https://benidorm.org/es/ayuntamiento/concejalias/participacion-ciudadan… una guia de participació ciutadana, així com el formulari per a les propostes i l'autoreglament que regix les normes del Pressupost Participatiu.