El catedràtic Fernando Vera i el professor Armando Ortuño compartixen anècdotes i relats amb Francisco Zaragoza, fill de l'exalcalde
La taula redona 'I va despertar Benidorm' aborda la figura de Pedro Zaragoza des de la perspectiva turística, urbanística i familiar
La taula redona 'I va despertar Benidorm: Pedro Zaragoza Orts' va abordar ahir la figura del qual fora alcalde de la ciutat entre 1950 i 1966 des de la perspectiva de la gestió turística i urbanística impulsada i desenvolupada durant el seu mandat, i també la seua faceta familiar. El catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant (UA) i expert en Turisme, Fernando Vera Rebollo; i Armando Ortuño, professor titular de Territori de la UA i director de la Càtedra Pedro Zaragoza Orts; van compartir diàleg amb Francisco Zaragoza Ivars, advocat i fill de l'exalcalde.
A la taula redona, celebrada en la sala d'actes de l'Ajuntament de Benidorm i organitzada per la Fundació Frax i per la Regidoria de Cultura, van acudir, entre altres, l'alcalde, Toni Pérez; l'edil de Cultura, Jaime Jesús Pérez; membres de la Corporació; el president de la Fundació Frax, Matías Pérez Such; el president i la secretària general d'Hosbec, Toni Mayor i Nuria Montes; familiars de Pedro Zaragoza Orts; així com veïns i familiars de l'exalcalde. Una taula redona que s'emmarca en l''Any Pedro Zaragoza Orts', que es va iniciar el passat 15 de maig i que es prolongarà fins al 14 de maig de 2023.
La de Pedro Zaragoza va ser una figura "polièdrica", tal com la va definir el periodista Juan Díaz, moderador de la taula. D'aquí ve que durant el diàleg sorgiren relats i anècdotes diverses sobre alguna de les fites i assoliments que van fer de Pedro Zaragoza tot un referent en planificació turística i urbanística i que van contribuir de manera capital a la transformació de Benidorm fins a fer d'ell una destinació turística de projecció internacional, que només en els seus anys de govern va multiplicar per més de cinc la seua població.
Així, Fernando Vera va destacar que Pedro Zaragoza va ser pioner a concebre la destinació turística d'una forma integral i "no esbiaixada", en la configuració de la qual van prevaldre tres aspectes: la portada de l'aigua potable i la seua distribució domiciliària; la cura de les platges; i la planificació d'un model urbanístic compacte capaç de generar activitat. Tot això, secundat amb unes estratègies de màrqueting i promoció totalment innovadores, que no es van circumscriure al territori nacional, sinó que van sobrepassar fronteres.
Vera va posar l'accent que Pedro Zaragoza "va saber veure la transformació quantitativa i qualitativa que el turisme estava vivint en l'àmbit internacional", amb una classe mitjana que començava a viatjar i a incrementar la demanda. Aqueixa perspectiva, va afirmar, li va permetre "adaptar-se al canvi i transcendir internacionalment", fent de Benidorm una destinació de vacances per a aqueixa nova demanda.
Armando Ortuño, per part seua, es va centrar en l'aposta de Pedro Zaragoza per definir un model urbanístic compacte i per il·luminar un Pla General que englobara a tot el terme municipal en un moment en què este tipus de document se circumscrivia només a les grans ciutats. Ortuño va assegurar que l'exalcalde és "un mite, que amb el suport d'un poble va ser el líder que va establir les bases perquè Benidorm siga una de les tres millors ciutats del món per a viure".
Va posar l'accent en "la sostenibilitat" d'aqueix model de ciutat compacte, que actualment compta amb una xarxa de distribució d'aigua amb un rendiment del 95% i que reivindica els seus recursos naturals.
Al seu torn, Francisco Zaragoza va indicar que en cada repte que emprenia el seu pare "sempre va saber envoltar-se dels qui més sabien"; una fórmula que va resultar tremendament reeixida en l'àmbit de la planificació urbanística; i va recordar com es va forjar la relació entre Pedro Zaragoza i Sa altesa Reial Imperial Otto d'Habsburg, el pas de la qual amb Benidorm va atraure la ciutat a persones influents del seu entorn que es convertien en *prescriptores de la ciutat quan tornaven als seus països.
En el pla més personal, va incidir en l'afany permanent de Pedro Zaragoza per l'aprenentatge continu i per adquirir coneixements, llicenciant-se en Dret superats els cinquanta anys, diplomant-se en Turisme complits els XX i matriculant-se a continuació en Periodisme. També, van destacar el seu lliurament i dedicació a Benidorm i els seus veïns; la seua capacitat per a "generar confiança" entre la població de manera que se sumaren de manera entusiasta a la revolució que proposava i que "sabia que anaven a entendre"; i el seu suport "als emprenedors locals" que van fiar la seua capital a la transformació turística.
El catedràtic Fernando Vera va concloure que Pedro Zaragoza és la constatació que "les obres queden".
En el seu cas, "un model urbanístic i turístic de rellevància internacional". "Uns altres –va agregar- han sabut continuar la seua labor per a mantindre una destinació turística paradigmàtica, que ha sabut reinventar-se i anar sempre un pas per davant".
Francisco Zaragoza va agrair a l'Ajuntament de Benidorm la commemoració del centenari del naixement del seu pare, i va assegurar que la família es troba "tremendament il·lusionada".
Com a tancament de l'acte, l'alcalde va explicar que dins de les accions que s'impulsaren amb motiu d'este centenari, el d'ahir és "el primer acte d'aprofundir en la vida, obra, persona, figura i personatge que és Pedro Zaragoza i el molt que ell representa per a Benidorm", que va ser "el seu poble" i que va fer "aqueix salt a convertir-se en ciutat precisament sota el seu mandat".
Toni Pérez va ressaltar "el molt que tots vam aprendre de Pedro Zaragoza" i va afirmar que Benidorm, des d'aquella configuració, "estava pensada per a ser sostenible ambiental, socialment i econòmicament", i això es traduïx que "la ciutat és el destí". "Si no haguérem tingut aqueixa estructura de ciutat, segurament no ens haguera anat tan bé, ni en estes dècades ni en els últims anys tan difícils que ha tocat viure", va afegir.