El projecte preveu la demolició de l'antic aulari i la construcció d'un nou, millorant les condicions d'aprenentatge de més de 1.360 alumnes
Educació inicia les esperades obres de l'institut Pere Maria Orts i Bosch de Benidorm, amb una inversió de 12,9 milions

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i el conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana, José Antonio Rovira, han assistit hui a la signatura de l'acta d'inici de les obres de l'Institut d'Educació Secundària (IES) Pere Maria Orts i Bosch, adjudicades per 12.888.556,50 euros i que convertiran a l'IES degà de la ciutat en una infraestructura educativa “moderna i adaptada al segle XXI”. “Estem en un dia històric per a este institut, per a la comunitat educativa i per a tota la ciutat”, ha afirmat el primer edil, que a més ha indicat que “només hi haurà un dia més important que este, que serà el dia en què alumnat i docents prenguen possessió de les noves instal·lacions, recuperant així una normalitat que fa molts anys que esperem”.
El projecte del nou IES Pere Maria Orts i Bosch, dissenyat per l'estudi d'arquitectura COR Architecture + Design i que executarà l'UTE Vialterra Infraestructures S.A., preveu la demolició de l'antic aulari construït en els anys setanta, que presenta greus danys estructurals, i la construcció d'un nou en el seu lloc, que estarà situat en paral·lel al qual es va edificar durant el curs 2009-2010 i que també serà objecte de millora i actualització. D'esta manera, es podran eliminar les 22 prefabricades instal·lades al pati, millorant les condicions d'aprenentatge de més dels 1.360 alumnes matriculats. El termini d'execució previst és de díhuit mesos.
Les obres de reforma i ampliació de l'IES Pere Maria es van iniciar l'any 2009 i, ja amb un 85% de l'obra executada, es van paralitzar en 2010, patint d'ara en avant diversos inicis i paralitzacions més sense que a penes s'avançara res del projecte. L'última d'elles, en 2018, quan els treballs ja mai es van reprendre fins a estos dies, malgrat les nombroses reivindicacions per part del Consistori a l'anterior Govern autonòmic, format per PSOE i Compromís. “Des del primer dia que vaig prendre possessió com a conseller d'Educació en 2023 –ha manifestat José Antonio Rovira–, l'alcalde Toni Pérez no ha deixat de reivindicar que havíem d'acabar una obra que és molt important per a Benidorm i esta Conselleria i que, per tant, ha sigut prioritària per al Consell del President Carlos Mazón”, després de la qual cosa ha afirmat que “per això és un orgull poder hui iniciar-la”.
Per part seua, l'alcalde ha recordat que “són quinze anys ja els que han transcorregut des que es va paralitzar la primera obra” i que, “una vegada solucionats aquells problemes concursals, hem intentat per tots els mitjans que l'IES Pere Maria fora atés dins del termini i en la forma corresponent”, sol·licitant la seua inclusió en les diferents fases del Pla Edificant sense èxit, i “hui per fi l'IES Pere Maria torna a comptar, amb fets, en el mapa de prioritats del Consell”.
Així mateix, Toni Pérez ha assenyalat que el nou IES “serà el més innovador en tot el complex educatiu del Salt de l’Aigua i de tota la comarca de la Marina Baixa” i ha recordat que “hi ha hagut diverses generacions d'alumnat i de professorat, moltes comunitats educatives que s'han perjudicat en estos anys i que van somiar amb dies com el de hui, així que no cap altra que dir ‘per fi’ i ratificar que l'Ajuntament estarà a la sencera disposició perquè estes obres tinguen bon rumb i arriben a la seua finalització en els terminis marcats”.
Per la seua banda, el director de l'institut Pere Maria Orts, Nacho Gascón, ha insistit també en este missatge: “Per fi des de 2009, que va començar este projecte del Pere Maria, veiem que s'inicien unes obres que esperem que esta vegada siguen les definitives i que prompte deixem de ser l'institut de les prefabricades per a ser l'institut més meravellós de Benidorm”.
Algunes dades sobre el projecte
En la visita que s'ha dut a terme i la signatura de l'acta d'inici de les obres, a més d'alcalde i conseller, també han participat la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Benidorm, Maite Moreno; el director general d'Infraestructures Educatives de la Generalitat, José María Larena; al costat de tècnics de la Conselleria, de l'adjudicatària, del centre educatiu i altres representants de la Corporació municipal.
El projecte d'adequació i finalització de l'IES Pere Maria abasta, en total, una superfície construïda serà d'11.029 metres quadrats i la corresponent als espais lliures a la disposició de l'alumnat, de 9.063 metres quadrats. En ella, a més de les actuacions ja esmentades, s'inclou també la construcció de zones de joc per a Secundària, jardins, pistes poliesportives, porxos i un hort.
El nou edifici estarà compost de tres plantes sobre rasant, planta baixa més dos altures, on s'allotjaran espais docents, serveis generals, serveis higiènics, espais administratius del mateix centre i altres que contemplen usos complementaris. El centre estarà format per tres volums: dos grans cossos d'edificació en paral·lel connectats per passarel·les i el gimnàs preexistent.
A més, comptarà amb 20 aules d'Educació Secundària Obligatòria, huit de Batxillerat, dos addicionals d'educació secundària i huit per a Cicles Formatius, així com una cafeteria i un habitatge per al conserge.
Els sistemes constructius emprats garantixen el compliment dels més moderns estàndards energètics definits per la normativa vigent. Quant a les instal·lacions, s'ha projectat un sistema de climatització per aire condicionat mitjançant Unitats de Tractament d'Aire (UTA) per a totes les estades amb capacitat fred-calor i ventilació, garantint una correcta renovació de l'aire.
Igualment, s'ha projectat un sistema per mitjà d'equips d'aerotèrmia per al subministrament d'aigua calenta sanitària en el gimnàs i la cafeteria, així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques que permeten dotar al centre d'energia renovable.
El conseller Rovira ha destacat que el disseny del nou IES “prioritza l'eficiència energètica, els materials saludables i la integració ambiental”. D'esta manera, la façana serà de rajola cara vista amb aïllament tèrmic i protecció solar adaptada a l'orientació, els materials estan lliures de compostos tòxics COV (compostos orgànics volàtils) i es farà ús de fusta en interiors per a major confort acústic. També comptarà amb vegetació perimetral per a reduir l'impacte climàtic i crear espais més saludables.
L'obra no sols millorarà les instal·lacions, sinó que també optimitzarà la mobilitat amb accessos diferenciats per a vianants i vehicles, fomentarà la cohesió social mitjançant espais oberts i zones d'intercanvi comunitari i complirà amb els estàndards del Pla Edificant, assegurant accessibilitat i seguretat. “Este projecte combina innovació arquitectònica amb eficiència funcional i sostenibilitat, reflectint el compromís de la Generalitat amb la modernització de les infraestructures educatives en la Comunitat Valenciana. El nou IES Pere Maria Orts i Bosch serà també un referent en innovació pedagògica, garantint un entorn òptim per a alumnes i docents”, ha manifestat el Rovira.
El conseller ha conclòs assenyalant que en estes primeres setmanes, en les quals encara conviuran obres i alumnat fins a final de curs, “s'intentaran fer tots els treballs de demolició manual”, mentre que la fase d'enderrocament amb maquinària està previst que comence a l'estiu i tinga una duració aproximada d'uns tres mesos, fent-la coincidir al màxim amb les vacances estivals, amb el que s'intentarà minimitzar les molèsties a la comunitat educativa tant d'este institut com de la resta de centres educatius del Salt de l’Aigua.




