El mosaic originalment lluïa en una de les parets del Mercat Municipal i romania guardat des de fa vint anys, quan va ser retirat per a reformar este edifici
Benidorm col·loca el mural restaurat de Gastón Castelló en la façana principal del Museu Boca del Calvari
L'Ajuntament de Benidorm està ultimant els treballs d'instal·lació del mural de Gastón Castelló restaurat recentment i que a partir d'ara lluirà en la façana principal del Museu Boca del Calvari, que dona al carrer de Tomás Ortuño. La regidora de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha explicat que "ha costat una mica més del que ens hauria agradat, però per fi podem dir que tots els veïns de Benidorm i els qui ens visiten podrem gaudir de nou de tindre exposada esta peça, que té un gran valor patrimonial i també sentimental per a molts benidormers".
El mural, obra de l'artista alacantí Gastón Castelló i compost per desenes de tessel·les que formen una superfície total de 15 metres quadrats, lluïa originalment en una de les parets de l'antic Mercat Municipal i va ser retirat fa ara dos dècades per a la reforma integral d'este edifici. Pellicer ha recordat que durant tot este temps el mosaic "va estar guardat en caixes en l'Arxiu Municipal, però créiem que l'idoni era que tornara a estar a la vista de tots, d'ací la nostra obstinació a restaurar-lo i tornar-lo a exposar al públic. I quin millor lloc per a això –ha continuat l'edil– que en el Boca del Calvari, a molt pocs metres de la seua ubicació original i en la façana principal d'este museu", que dona al carrer de Tomás Ortuño.
La instal·lació de les peces s'està realitzant per part d'una empresa local sota la supervisió de la persona encarregada de la seua restauració, Rafael Ramos, el mateix expert que fa vint anys es va encarregar de retirar-lo del Mercat i preparar-lo en diferents planxes per al seu magatzematge i conservació. La regidora responsable ha indicat que els treballs es van iniciar este dilluns i està previst que demà, dimecres, la peça estiga muntada per complet. A continuació, el dijous es col·locarà un vidre protector per a resguardar el mosaic de qualsevol inclemència, donant-se així per finalitzada la seua col·locació.
Com va ser el procés de restauració
Ana Pellicer ha explicat que este mosaic, de temàtica marinera, "rememora una part molt important de les nostres arrels i fa de Benidorm un personatge protagonista més". La composició mostra a dos persones treballant amb xarxes enfront de diverses embarcacions pesqueres, en una de les quals un tercer personatge realitza labors de posada a punt. Este episodi es desenvolupa en el port, amb la punta de Canalí i el barri antic de Benidorm en un extrem i l'illa en un altre.
Tal com es va explicar en el seu moment, el primer pas de la restauració del Gastón Castelló va ser la neteja mecànica i amb aspirador de les restes allotjades entre les tessel·les i la tela sobre la qual es va depositar quan va ser retirat fa dos dècades. Després de la col·locació de les tessel·les despreses, es va procedir a la fabricació de les peces que faltaven, utilitzant materials iguals o similars i rectificant colors i textures perquè siguen com els originals.
Posteriorment, es van fabricar a mesura les planxes de niu d'abella sobre les quals descansa el mosaic. Estes planxes s'han pegat sobre el revers del mosaic per a poder donar-li la volta i retirar la tela protectora que es va col·locar durant l'extracció fa dos dècades.
L'Ajuntament va destinar prop de 15.000 euros a esta actuació feta per Rafael Ramos, professional de dilatada trajectòria i molt reconegut en l'àmbit de la restauració de mosaics, havent passat per les seues mans, per exemple, composicions de més de dos mil anys procedents del jaciment romà de l'Alcúdia a Elx.
la regidora de Patrimoni Històric i Cultural ha recordat que "este mural és el segon de Gastón Castelló que recupera i exhibix l'Ajuntament". Així, la ciutat compta també en el seu patrimoni amb un altre mural titulat 'Les arts', originalment instal·lat en els Magatzems Zaragoza del carrer Tomás Ortuño, una peça que va ser cedida al Consistori i que està situada des de 2001 en el corredor d'entrada de la Biblioteca Central.
Finalment, també ha fet al·lusió al fet que "fa escasses setmanes ja instal·lem en un altre espai públic de la nostra ciutat com és el Parc de Foietes el mural de la façana de l'antic hotel Selomar després de la seua restauració i posada en valor", la qual cosa segons Ana Pellicer "augmenta l'atractiu de passejar pels nostres carrers i poder-te trobar una peça artística en qualsevol lloc, dins de l'aposta d'este equip de govern per convertir a Benidorm en un gran museu a l'aire lliure".