Toni Pérez insistix en la necessitat complir els ODS i a "mesurar, verificar i aplicar Intel·ligència Turística per a optimitzar els resultats"
Benidorm aposta per la sostenibilitat global
La primera Jornada de Sostenibilitat Hotelera i Responsabilitat Social s'ha desenvolupat en el matí de hui en la Saló d'actes de l'Ajuntament de Benidorm amb fórmula mixta, presèncial i telemàtica, analitzant qüestions relatives als ODS 5, 6, 7 i 8 centrada sempre en aspectes de sostenibilitat global i paràmetres de sostenibilitat social, després de mostrar els més eficients exemples en aigües i energia, així com en treball decent i creixement econòmic.
En la clausura, l'alcalde Toni Pérez ha destacat la "intensa jornada de treball" viscuda i ha recordat que "fa cinc anys i cinc mesos parlàvem d'un Benidorm DTI i més sostenible" i que a base d'esforç col·lectiu i tenacitat s'ha aconseguit, valorant-se especialment la component sostenible de Benidorm, per la qual cosa animava a "treballar en este sentit per a liderar el futur".
Pérez va destacar que "estem en el bon camí" i que iniciatives com esta, de la Càtedra Pedro Zaragoza, contribuïxen a estimular l'interés per avançar en este camp en el qual "mesurar i verificar", que Benidorm va assumir com a repte, van ser les constants per a aconseguir la certificació DTI, assenyalant que eixa "va ser i és la clau de l'èxit".
Benidorm, va recordar l'alcalde, està alineat amb els ODS i l'Agenda 2030 on la qüestió de la sostenibilitat preval en totes les accions que desenvolupa: "taxant petjada de carboni, mesurant petjada hídrica o desenvolupant el Pla Municipal d'Adaptació al Canvi Climàtic". La clau està, va precisar Pérez, "a complir amb l'ODS 17 i desenvolupar aliances per a complir tots els objectius". En este sentit va animar a "aplicar Intel·ligència Turística, analitzar i treballar la dada, per a obtindre el rèdit més gran".
Va felicitar la Càtedra d'Estudis Turístics 'Pedro Zaragoza Orts' per l'organització i als ponents per la seua participació i transferència de coneixements, animant a mantindre l'esperit d'investigació i anàlisi traslladada en les sessions de treball de la jornada.
L'objectiu primordial era donar a conéixer les oportunitats del turisme sostenible centrat en el segment hoteler, on Benidorm exercix el seu lideratge, centrant-se en tres blocs temàtics per a compartir experiències, desenvolupar coneixements i centrar-se en polítiques de Responsabilitat Social en termes de renda, ocupació i impactes mediambientals, econòmics i socials. També, sobre el reconeixement de les certificacions per a complir amb els estàndards internacionals en matèria de sostenibilitat per al posicionament dels hotels.
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va felicitar l'organització "per la convocatòria, el contingut, el repte i la transcendència" i va destacar les accions de govern que han portat a esta anàlisi efectuada hui a Benidorm "des d'una vocació perpètua d'aprenentatge" al mateix temps que animava a "fugir de la temptació del conformisme i escometre reptes" com el de la sostenibilitat.
Colomer va demanar que "ningú qüestione al turisme" perquè "encara que no ho sàpien" a la Comunitat Valenciana "són molts els que viuen d'ell", destacant que "sense Turisme no hi hauria ni economia, ni viabilitat, ni progrés, ni esperança", animant a "una remuntada reputacional del turisme".
Nuria Montes, com a secretària general d'Hosbec, en el tancament de la jornada va advocar per "una major col·laboració publicoprivada en iniciatives de sostenibilitat" posant l'exemple de Benidorm, assenyalant "el compromís pel territori", al mateix temps que assenyalava traves d'altres administracions per a desenvolupar projectes de sostenibilitat.
Montes va apuntar que "el repte del demà és la sostenibilitat social" animant a "reinventar el sector com a exemplar en matèria d'ocupació".
Finalment, la secretària general d'Hosbec va demanar un exercici de reflexió "davant informacions que qüestionen la seguretat i integritat d'una destinació turística perquè afecten la sostenibilitat del teixit social, laboral i empresarial d'este".
Desenvolupament de la Jornada
A les 9,30 hores el director de la Càtedra, Armando Ortuño, presentava la jornada que immediatament va donar principi al bloc Un on els ponents van anar exposant les novetats en energies assequibles a través de gasos renovables i els exemples de l'excel·lència en l'operativitat hotelera. El bloc Dos va analitzar el treball decent i el creixement econòmic sota la premissa de garantir una vida digna que l'harmonitze tot junt al compromís, que va eixir de la taula, d'aprofundir en la millora de les condicions laborals i formatives del sector.
Finalment, un panell de consultors experts va analitzar la sostenibilitat, els segells i els protocols a la recerca del, lideratge de la indústria i del sector demanant honestedat a l'hora de comunicar i la connexió recíproca entre l'hotel i la destinació, com a comunitat local.