EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

22:20 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Poc núvol

E 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Un equip multidisciplinari explora les opcions de Benidorm per a ser declarat Patrimoni de la Humanitat

13 juliol 2017
Un equipo multidisciplinar explora las opciones de Benidorm para ser declarado Patrimonio de la Humanidad

El grup està capitanejat pel doctor de la UA Armando Ortuño i compta entre les seues files amb Mario Gaviria, Josep Ivars, Fernando Vera i Jorge Olcina

Un equip multidisciplinari, format per experts en diverses àrees i coneixedors del model Benidorm, explorarà les possibilitats de la ciutat per a ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat. Així ho ha anunciat hui l'alcalde, Toni Pérez, en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat per part dels integrants d'este equip, encapçalat per Armando Ortuño, doctor en Enginyeria de Camins, Canales i Ports de la Universitat d'Alacant (UA) i economista.

En l'equip multidisciplinari està el sociòleg Mario Gaviria, Premi Nacional de Medi ambient que el 2015 va recuperar la idea de postular a Benidorm per a Patrimoni de la Humanitat i "persona que va ajudar a comprendre al món qui era Benidorm". Al costat d'ell, diversos catedràtics d'Anàlisi Geogràfica Regional de la UA: Fernando Vera, guardonat amb el Premi Turisme Comunitat Valenciana; Josep Ivars, que va estar al capdavant de l'Invattur; Jorge Olcina, director de l'Institut de Climatologia; i Carlos Baños, expert en turisme.

També formen part de l'equip els enginyers civils Florentino Regalado, Salvador Ivorra –catedràtic d'Estructures- i José Ramón Navarrés –catedràtic d'Urbanisme-; els arquitectes Juan Carlos Oliva i Guillermo Campos, amb un important historial professional en la ciutat; el sociòleg de la UA Antonio Aledo; i el també sociòleg i director de la Càtedra d'Estudis Turístics Pedro Zaragoza, Tomás Mazón. Completen l'equip, el director i el secretari de l'Institut de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA, els professors Joaquín Melgarejo i Andrés Molina; els periodistes José María Perea i Juan Díaz; i la doctora en Dret especialista en gestió del Patrimoni de la Humanitat María Jesús Poveda.

Este equip treballarà en sis blocs diferents: el d'Urbanisme, Turisme, Gestió Mediambiental, Edificis i Arquitectura, Participació Ciutadana i, finalment, el Jurídic. A més de no descartar-se noves incorporacions, l'equip també es recolzarà en els tècnics municipals i cercarà la màxima implicació de la societat civil, aspecte clau este últim per a aconseguir el respatler de la UNESCO.

L'alcalde ha destacat que tots els integrants de l'equip tenen un "nexe comú", el ser "enamorats de Benidorm, persones que creuen en la ciutat, que la coneixen, i que ens recorden que esta ciutat val la pena i que el que tenim entre mans és una joia que cal cuidar".

Pérez ha explicat que la finalitat d'este treball exploratori, que es vol tindre acabat abans de final d'any, és "iniciar de forma forta eixe camí perquè Benidorm siga reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat", i fer-ho amb "la màxima prudència, amb molta fermesa, amb contundència i amb trellat".

Ortuño ha detallat que l'acció ha d'orientar-se a aconseguir que Benidorm siga reconegut com a Patrimoni de la Humanitat de caràcter mixt, com ben cultural i natural, alguna cosa que només han aconseguit tres llocs a Espanya.

El professor ha confirmat que el camí per a tractar d'aconseguir este reconeixement serà "llarg", d'entre quatre i sis anys. El professor ha recalcat que, siga quin siga el resultat d'eixe camí, no serà un trajecte erm, ja que suposarà "una millora per a la imatge de Benidorm" en posar "negre sobre blanc totes les bondats que té Benidorm". Unes bondats, ha assegurat, que "s'han dit moltes vegades, però potser no d'una manera tan explícita com es va a fer en este treball exploratori".

Pel que fa a la tramitació, el responsable de l'equip multidisciplinari ha indicat que el primer pas és dirigir-se a la Conselleria de Cultura, que és l'encarregada de remetre la candidatura al Ministeri. En cas de superar este tall, el Ministeri l'elevarà a la UNESCO, per a la seua valoració definitiva.

Referent a açò, l'alcalde ha avançat que ja s'ha donat el primer pas i la setmana vinent es presentarà "la idea" a la directora general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Raquel Huete, per a així "anar de la mà de Turisme davant Conselleria de Cultura i fer les coses molt bé". Punt de partida i oportunitats.

L'alcalde ha recordat que la primera persona que va unir els conceptes Benidorm i Patrimoni de la Humanitat va ser l'expert turístic francés Philippe Duhamel. Ho va fer en 2008, en el XII Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm, i en circumscrivint esta declaració al conjunt arquitectònic. Posteriorment, l'abril de 2015 el sociòleg Mario Gaviria va reprendre esta idea, però fent-la extensible a la ciutat en si mateixa a les seues implicacions físiques i naturals, però també socials: la seua riquesa climàtica i mediambiental sumada en ser la ciutat que materialitza l'Estat del Benestar.

Justament eixa duplicitat és la basa de Benidorm en la seua carrera per a ser declarat ben mixt Patrimoni de la Humanitat.