L'alcalde de Benidorm ha compartit panell amb el director executiu de l'Organització Mundial de Turisme i altres experts
Toni Pérez participa en la Trobada Ágora recordant l'acord de la FEMP per un Pacte Nacional pel Turisme que afavorisca la sostenibilitat econòmica del teixit empresarial en el marc dels ODS
La Convenció Europea de Turisme se celebrarà a la fi de setembre, centrant l'Agenda 2030
La Trobada Ágora que sobre Turisme i Desenvolupament Sostenible s'ha celebrat este matí de manera telemàtica ha comptat amb cinc panelistes per a analitzar el turisme, la seua sostenibilitat i la seua competitivitat, coincidint amb l'impacte de la Covid-19.
Helena Ancos, directora d'Ansari, ha moderat un debat d'enfocament consultiu i visió de futur en el qual han participat el director executiu de l'Organització Mundial del Turisme, Manuel Butler; qui fora responsable i coordinador del Programa Europeu de Responsabilitat Social, Pedro Ortún; l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; el director d'Hosteltur, Manuel Mollina; i la directora de Viatges Taranná i del portal Locos por Viajar, Feli Palacios. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies ha sigut destacada col·laboradora de la trobada que ha sigut seguida per un important nombre d'experts en turisme i municipalistes.
Servirà esta crisi per a un replantejament estratègic del sector Turisme? Després d'esta pregunta els panelistes han exposat els seus postulats, plantejaments i línies de treball.
Toni Pérez, alcalde de Benidorm i vicepresident de la Comissió de Turisme de la FEMP, ha destacat la proposta constitutiva de la XII sessió plenària de l'organisme i la constitució, ja en període de confinament i a través de teleconferència, de la Comissió de Turisme i dels treballs realitzats i de les propostes ja llançades. "La primera va ser la d'un gran pacte nacional pel turisme amb la implicació directa de tots. Un pla d'especial protecció al turisme que permeta evitar la destrucció de les empreses i l'ocupació que generen, amb l'extensió i flexibilització dels ERTO, i mesures de finançament i fiscalitat especial per al sector", va assenyalar, que incidisquen a "afavorir la sostenibilitat econòmica del teixit empresarial i laboral". Va recordar que "el turisme és tractor no sols de l'economia espanyola sinó també d'altres indústries com podia ser la tecnològica".
La recuperació del sector, va assenyalar Pérez, "serà lenta perquè depén de factors nacionals i internacionals, i implica altres diversos sectors". I clau en este procés serà "generar confiança i potenciar un turisme segur".
L'alcalde de Benidorm va insistir en "la necessitat d'innovar" i va destacar el caràcter resilient d'esta indústria, "que ha d'adaptar-se de manera permanent a les situacions que viu, a la realitat en la qual es desenvolupa".
Va apostar Toni Pérez per la sostenibilitat "com a garantia de futur", assenyalant "el valor afegit que aporta" i posant sobre la taula alguns exemples centrats en Benidorm "per a trencar els tòpics". És el cas de la gestió de l'aigua: "ara mateix Benidorm consumix un 23% menys d'aigua proveint a una població que ha duplicat la seua població en els últims vint-i-cinc anys".
A preguntes dels assistents a la trobada va assenyalar "la importància de la planificació urbanística de les ciutats" en relació amb els llocs on han aparegut casos de turismofòbia. En aqueix sentit, va indicar Pérez, "resulta una perversió fer creure que el turista és el responsable, quan la solució està en la planificació urbanística i la qualificació dels usos del sòl", assenyalant l'exemple de Benidorm, amb l'afegit de la sostenibilitat, destacant que esta ciutat va ser "planificada a mitjan anys cinquanta" i va aconseguir "el primer pla general d'Espanya, que protegix des de llavors la meitat del seu territori".
Toni Pérez va abundar en la necessitat que té el turisme d'estar atent a l'evolució de les etapes; de tindre metes clares "com l'horitzó 2030 i la implantació dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles", i d'estar atents als *prescriptores de futur perquè "són aqueixos turistes, hui menors, els que ja estan assenyalant les seues prioritats; Benidorm ja va acudir a la WTM de Londres en 2019 pensant en ells".
Manuel Butler, director Executiu de l'OMT, ha assenyalat les tres grans línies de treball de l'organisme internacional: recuperar la confiança sota el concepte turisme segur, promocionar la col·laboració publicoprivada i forjar la dualitat innovació-sostenibilitat de cara a l'imminent futur. Pedro Ortún va centrar les seues intervencions en els plantejaments de la Unió Europea, anunciant una Convenció Europea de Turisme per a finals de setembre, principis d'octubre, per a centrar l'agenda de treball del document ja presentant sobre el Turisme pensant en 2030, amb vista a 2050.
Manuel Molina, director d'Hosteltur, va assenyalar que estem davant una crisi totalment diferent de totes anteriors i de la qual el sector eixirà totalment canviat, destacant la resiliència i capacitat d'adaptació del turisme a les noves circumstàncies. Molina va demanar uniformitat en normes i protocols i va destacar la importància que siguen els postulats de l'ICTE els que vagen a tindre implantació internacional. Feli Palacios, per la seua banda, va destacar la projecció de la sostenibilitat i va advocar per una aliança davant els tres reptes immediats: donar confiança, mantindre l'esperit del viatger i reivindicar la professionalitat de tots els segments del sector turístic.