EL TEMPS A BENIDORM ARA

05

05:16 AM

HORA BENIDORM

ºC

TEMPERATURA

ACTUAL

km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Los trabajos, coordinados desde la Universitat de Alacant, se centrarán en la zona oeste

Patrimoni Històric promou la sisena campanya d'excavacions al Tossal de la Cala

30 agost 2018
Patrimonio Histórico promueve la sexta campaña de excavaciones en el Tossal de La Cala

Se editará próximamente una monografía sobre las excavaciones y el Tossal será referencia de la arquitectura militar romana en Hispania.

La regidora de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, ha anunciat hui que dilluns vinent, 3 de setembre, començarà la sisena campanya d'excavacions arqueològiques al Tossal de la Cala. Els treballs finalitzaran el dia 14 i se centraran en la part oest de l'enclavament. Pellicer, que ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyada per la catedràtica d'Arqueologia de la Universitat d'Alacant (UA), Feliciana Sala, i el director de l'Hotel Bali (entitat col·laboradora en el projecte), Jerónimo Llinares, ha assenyalat que l'actuació permetrà excavar i consolidar la part oest i museïtzar la totalitat del jaciment.

Ana Pellicer ha dit que l'excavació serà dirigida, com les anteriors, per la mateixa Sala i el també arqueòleg i professor de la UA Jesús Moratalla. L'edil ha realitzat un recorregut pels descobriments realitzats des de la primera de 2013 que va confirmar "després de les sospites de Feliciana Sala" que era un 'castellum' romà del segle I a. de C., en comptes de com es va creure amb anterioritat un poblat iber; com ha aparegut la muralla i com s'ha perfilat l'àrea i confirmat que la construcció es correspon amb "les típiques dels fortins romans".

La responsable de Patrimoni Històric s'ha referit als molts descobriments realitzats sobre el terreny. "Ha aparegut —ha dit Pellicer— multitud de ceràmica romana, monedes, una plomada utilitzada en la construcció dels murs, o una clau", entre altres objectes. No obstant això, la troballa més important fins al moment ha sigut el carrer que comunicava la porta d'entrada al 'castellum' "el que va ser qualificat per diversos mitjans de comunicació com el 'primer carrer' de Benidorm".

En la seua intervenció, Feliciana Sala ha posat l'accent que el Tossal de la Cala és "un camp de treball i aprenentatge" en el qual enguany participaran alumnes de les universitats Complutense de Madrid i València al costat dels de la UA. L'arqueòloga ha avançat que "en un termini pròxim" s'editarà una monografia basada en les excavacions "amb resultats científics espectaculars". Precisament, els treballs en el laboratori començaran a l'octubre en la universitat i "proporcionaran una quantitat ingent d'informació", s'ha mostrat convençuda l'especialista.

Feliciana Sala ha assegurat que el Tossal de la Cala es convertirà "en una referència de les construccions militars tardoromanes a Hispània" per als especialistes i que en els treballs que s'iniciaran la setmana vinent "es podrà recuperar el que va arrasar la carretera perquè s'ha trobat la documentació de l'excavació de 1956" que van dur a terme Alejandro Ramos i Miguel Tarradell. Açò permetrà "reconstruir i retornar al visitant l'urbanisme del fortí", ha finalitzat Sala.

Museïtzació

Amb la realització de les diferents campanyes les zones que han sigut excavades presentaven el problema de la conservació. Els canvis climàtics, la pluja o la sequedat de l'ambient podrien afectar a les pedres i produir alguna deterioració. "Esta situació —ha subratllat Pellicer— obligava a la realització d'una segona actuació: la consolidació de les seues estructures, la seua conservació i l'inici de la museïtzació". La responsable de Patrimoni Històric ha recordat que les gestions realitzades des de l'Ajuntament han permés l'obtenció d'una subvenció dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), que permetran "excavar i consolidar la part oest i museïtzar la totalitat del jaciment, la qual cosa permetrà la visita íntegrament".