Este centre, dependent de la Conselleria i amb seu a Alacant, s'encarrega de l'avaluació dels graus de discapacitat i arrossega llistes d'espera de dos anys
Benestar Social se suma a la reivindicació d'AERBECO i reclama més mitjans humans en el Centre Fernando Madroñal
L'associació seguix arreplegant signatures de suport a la seua causa.
La Regidoria de Benestar Social, que dirigix Ángela Llorca, s'ha sumat a la reivindicació de l'Associació de Malalties Rares de Benidorm i Comarca (AERBECO), que des de fa diversos mesos està arreplegant signatures perquè es dote de més mitjos humans al Centre Base Fernando Madroñal d'Alacant, que s'encarrega de l'avaluació i orientació dels graus de discapacitat.
Este centre, dependent de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, arrossega retards en les valoracions de fins a dos anys, amb "els greus perjudicis que açò està generant a les persones que requerisquen una valoració urgent per a poder optar a recursos que milloren les seues condicions i qualitat de vida", ha indicat Llorca.
Per este motiu AERBECO sol•licita "que s'agilite el procés de valoració de la discapacitat per a casos de caràcter urgent (…), tal com ja s'ha realitzat en la província de València". El president de l'associació, Juan Miguel Martínez, ha explicat que "els casos urgents" serien aquells referits a "malalties que afecten xiquets, sempre a partir dels sis mesos una vegada que reben el diagnòstic; xiquets i adults que no tinguen diagnòstics però que estiguen en fase d'estudi i la seua vida diària siga molt limitada a conseqüència dels símptomes que patixen; revisió del grau de discapacitat per empitjorament del pacient; i adults que tinguen una afectació greu i siga la primera vegada que vagen a començar el procés".
La regidora de Benestar Social ha explicat que "segons ens traslladen des d'AERBECO, estes demores també es donaven amb anterioritat en el centre que s'encarrega d'estes valoracions en la província de València, una circumstància que es va corregir amb la incorporació de més personal". "I açò és, justament, la qual cosa s'està reivindicant per a la província d'Alacant", ha afegit.
Llorca ha indicat que "també els Ajuntaments ens topem amb els inconvenients d'aqueixa falta de mitjans, ja que ens és molt complicat poder contactar amb el personal del centre Fernando Madroñal per a conéixer l'estat dels casos que afecten persones de la nostra ciutat o per a qualsevol tipus de consulta o tràmit".
L'edil ha recordat que són les treballadores socials dels municipis les que mantenen el primer contacte amb les persones amb discapacitat i les que cursen les peticions de valoració al centre d'Alacant. Posteriorment, les persones són citades per a ser valorades per un equip format per: metge/a, psicòleg/a i treballador/a social. En aqueixa avaluació es fixa el grau de discapacitat. "El problema és que des que els Ajuntaments cursen la petició de valoració fins que esta es duu a terme està transcorrent més d'un any, fins i tot hi ha demores de 24 mesos", ha apuntat.
El passat mes de maig Aerbeco, amb autorització de la Regidoria, va instal·lar en tres jornades diferents meses informatives per a la recollida de signatures en La Palmera, el Mercat i el Mercat ambulant Municipal. Des de llavors, la recollida de signatures s'ha mantingut viva i fins hui l'associació ha aconseguit prop d'un miler de suports.
El president d'Aerbeco ha indicat que "la nostra intenció és lliurar estes signatures personalment en el centre i a la directora territorial de l'àrea".
Les persones interessades a recolzar esta reivindicació poden fer-ho a través de les fulles de signatures que Aerbeco ha lliurat en els centres socials de Benidorm, en la seu de la Regidoria de Benestar Social i en el punt de platges accessibles de Ponent.