Fins al 30 de juny es podrà exercir el vot telemàtic a través de la plataforma https://benidorm.governalia.es
Obert el termini de votació de les propostes presentades al Pressupost Participatiu de 2025
S'han rebut 82 propostes, més de la meitat en l'àrea d'Urbanisme, Escena Urbana i Mobilitat.
Este dilluns s'ha obert el termini de votació de les propostes presentades al Pressupost Participatiu de 2025. L'edil de Participació Ciutadana, Ana Pellicer, ha informat que "fins a les 23.59 hores del pròxim 30 de juny, totes les persones majors de díhuit anys empadronades a la ciutat poden votar telemàticament les seues propostes favorites a través de la plataforma https://benidorm.governalia.es".
Segons ha detallat Pellicer, "en total s'han presentat 82 propostes, més de la meitat relatives a l'àrea d'Urbanisme, Escena Urbana i Mobilitat". Concretament, de les actuacions o accions plantejades per la ciutadania, 43 –dos d'elles iguals– s'emmarquen en esta àrea; mentre que s'ha presentat 13 propostes en el bloc d'Educació, Cultura, Joventut i Esports, i altres tantes en matèria de Medi Ambient i Neteja Viària –dos d'elles d'idèntic contingut–. El bloc de Turisme, Platges i Seguretat ha rebut 9 propostes i 4 el relatiu a Igualtat, Benestar Social, Sanitat i Tercera Edat.
La regidora ha recordat que "a través del Pressupost Participatiu, la ciutadania determina a quines actuacions o projectes s'ha de destinar part dels diners reservats per a inversions". "Parlem d'una eina molt potent, operativa des de 2016, i de la qual han eixit projectes tan interessants com zones de jocs infantils als parcs de l'Aigüera i Elx, la passarel·la que unix el barri dels Tolls amb el Palau d'Esports, la rotonda de l'avinguda Ricardo Bayona, l'adequació de l'antiga casa de peons caminers de la via Emilio Ortuño com a centre expositiu o el nou parc situat en l'avinguda Marina Alta", ha agregat.
Per això, Pellicer ha animat a la ciutadania a "ser part activa d'este procés i votant per les propostes que els resulten més interessants d'entre totes les presentades".
Una vegada finalitze el termini de votació, una comissió tècnica s'encarregarà d'avaluar i prioritzar les actuacions sobre la base dels criteris de justícia distributiva recollits en les bases de l'autoreglament del Pressupost Participatiu 2025. Així, es donarà prioritat a les actuacions que contribuïsquen a satisfer necessitats bàsiques de la població (aigua, llum, seguretat, educació, convivència ciutadana, etc.); que ajuden a reduir la desigualtat social (de gènere, de renda, d'ètnia, o per motius de discapacitat física o psíquica); les que atenguen criteris de sostenibilitat ambiental (comptant amb recursos pròxims, renovables, descentralitzats i autosuficients); les que beneficien a un percentatge major de població; o aquelles en les quals no s'haja invertit abans o no s'haja invertit prou.
Posteriorment, les propostes seran objecte d'un informe de viabilitat tècnica i econòmica per part del personal tècnic de l'Ajuntament, començant per la més puntuada i fins al límit màxim de despesa autoritzada. En el cas que alguna de les propostes no fora viable tècnicament, "s'inclourà en un altre llistat i se seleccionarà la següent més votada en la llista de la priorització definitiva".
Finalment, les propostes aprovades d'acord amb l'autoreglament s'elevaran a Alcaldia per a la seua tramitació, atés l'ordre de prioritat resultant del procés de selecció, executant-se l'any pressupostat aquelles obres que no requerisquen concurse públic o projecte tècnic específic o ser sotmesa a exposició pública.