EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

22:15 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Poc núvol

N 30km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Inaugurada l'exposició 'Almadraves i els seus capitans' al Museu Boca del Calvari

24 març 2017
Inaugurada la exposición ‘Almadrabas y sus capitanes’ en el Museo Boca del Calvari

L'exposició, de la qual és comissària l'escriptora Ángeles Ruiz, arreplega la història dels almadravers de la zona i la seua importància socioeconòmica

El Museu Boca del Calvari acull des de hui i fins al pròxim 28 de maig l'exposició 'Almadraves i els seus capitans', que aglutina una completa reconstrucció històrica de les almadraves, la seua importància socioeconòmica i el paper que en la pesca de la tonyina tenien els habitants de la Marina Baixa, especialment els fills de Benidorm.

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez; la primera tinent d'alcalde i edil de Cultura i de Patrimoni Històric, Ana Pellicer; el senador Agustín Almodóbar; així com nombrosos edils de la corporació municipal i representants de nombrosos col·lectius socials i culturals han acudit a la inauguració de l'exposició, que ha obert les seues portes oficialment a les huit de la vesprada de hui.

Organitzada per la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultura, compta com a comissària de l'Exposició amb l'escriptora i periodista Ángeles Ruiz, autora de la publicació 'De atún, almadrabas y sus capitanes', qui ha realitzat una extensa recerca sobre les almadraves i un treball de camp consistent en entrevistes i localització de documents escrits i gràfics. L'exposició s'ha realitzat amb un esquema de comunicació didàctic.

L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha manifestat en la presentació que al llarg de generacions "les gents de Benidorm van portar l'almadrava en les seues venes", en al·lusió als capitans d'almadrava de la nostra ciutat que, portaven desenes de mariners de Benidorm en els seus vaixells. Toni Pérez ha subratllat que "eixos benidormers varen vore món quan era molt difícil vore món, i de tot el que van vore hi ha molt en el Benidorm que hui coneixem i que s'ha convertit en líder turístic mundial". El primer edil ha reconegut que "tenim l'obligació de mirar arrere i reconéixer la importància i transcendència d'esta part de la nostra història".

La comissària de l'exposició, Ángeles Ruiz, ha desgranat el contingut de l'exposició i ha tingut paraules d'agraïment "per a tots aquells que m'han ajudat a recopilar un material tan valuós per a la història de l'almadrava a Benidorm". Per la seua banda, el fotògraf que ha aportat la documentació gràfica, Jaume Fuster, ha volgut fer valdre imatges que són part d'una història que va més enllà del Mediterrani i en la qual Benidorm ha estat protagonista.

Esta exposició posa de manifest com els capitans d'almadrava, patrons de Benidorm, eren sol·licitats per la seua perícia i coneixement en este complex art de pesca i seguint el rastre dels bancs de tonyina capitanejaren la majoria de les situades al Mediterrani, l'Atlàntic oriental, el Marroc i Tunísia, tenint també presencia a l'Alger i Sicília. El domini dels tècnics de Benidorm no deixa de créixer i evidenciar-se des del segle XVIII fins ben entrat el segle XX. Els fills de Benidorm i La Vila Joiosa no solament van exercir com a capitans o van realitzar diferents oficis en la pesca d'almadrava, també van ser destacats armadors, administradors i accionistes de les almadraves.

Apartats temàtics

L'exposició està estructurada en apartats temàtics. La planta soterrània submergix el visitant en la vida secreta de la tonyina roja, un colós de la mar que solca les aigües cada temporada, recorrent milers de quilòmetres, des de l'Atlàntic nord a la Mediterrània, una vegada rere altra, durant tota la seua vida per a fresar en el lloc on va nàixer. Al llarg de la història; fenicis, cartaginesos, grecs i romans han apreciat la seua fina carn, rica en proteïnes i apta per a la seua saladura.

En la planta baixa es podrà visualitzar el particular microcosmos de l'almadrava, una ciutat construïda entre les ones amb xarxes boies, cables i ancores. El visitant realitzarà un recorregut històric, des de l'antiguitat fins als nostres dies; des de l'encunyació de monedes amb la tonyina com a símbol, a les famoses salses garum que van seduir als paladars romans.

En la planta primera es desvetla com van ser els tècnics de Benidorm els que van dirigir la majoria de les almadraves, arribant a establir-se en el municipi autèntiques sagues de capitans. Però els comandaments no viatjaven a soles, els acompanyaven un bon nombre d'experimentats homes de mar de la zona. Ja el 1795, les huit almadraves calades de Tortosa a Cartagena estaven a càrrec de capitans de Benidorm i comptaven amb 150 matriculats d'esta localitat. En la segona planta s'inclouen imatges d'un reportatge realitzat pel fotògraf Jaume Fuster en un treball guiat pel capità Jacinto Vaello.

L'exposició "Almadraves i els seus capitans" ens retrotrau a les almadraves i almadraveres calades a Dénia, Xàbia, Calp, Moraira, La Vila Joiosa, Benidorm i Tabarca. Hui les almadraves alacantines pertanyen al passat. La seua desaparició la va provocar la disminució de les captures, l'augment dels costos dels materials i de la mà d'obra, així com la moderna tecnologia pesquera.