EL TEMPS A BENIDORM ARA

05

15:25 PM

HORA BENIDORM

19ºC

Núvols alts

SO 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Les destinacions de l'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja reclamen millor finançament per a guanyar competitivitat, i advertixen del perill de no regular sobre els habitatges d'ús turístic

Experts, sector i administracions aposten a Benidorm per l'ús del 'Smart Data' per a millorar la gestió turística

18 octubre 2018
Expertos, sector y administraciones apuestan en Benidorm por el uso del ‘Smart Data’ para mejorar la gestión turística

Experts en innovació i noves tecnologies, sector turístic i administracions públiques analitzen des d'este matí en el XIX Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm com l'ús i gestió del 'smart data' pot millorar les destinacions i l'experiència turística. Una primera jornada en la qual també s'ha abordat la realitat i problemàtica que compartixen les huit destinacions espanyoles que configuren l'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja (AMT) i que sumen en conjunt més de 63 milions de pernoctacions anuals: Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartolomé de Tirajana i Torremolinos.

L'alcalde, Toni Pérez, ha inaugurat esta nova edició d'este fòrum mostra a les destinacions eines per a afrontar "els grans reptes d'un futur que ja forma part del nostre quefer diari", donant "una resposta correcta des de Benidorm als desafiaments que planteja la transformació digital". En una societat amb "persones hiperconnectades" –ha indicat– cal "saber llegir, analitzar i diagnosticar tot allò que ens està dient un món globalitzat que avança vertiginosament".

En l'acte d'inauguració també han participat el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, qui ha indicat que "Benidorm torna a liderar" el camí "en esta nova cruïlla digital", en la qual "el sector necessita coneixement, i tecnologia" perquè "no ens val la improvisació". Colomer ha afegit que davant un turista cada vegada més tecnològic cal "preparar la destinació" perquè "siga capaç d'interactuar" amb ell.

El president de la patronal hotelera Hosbec, Toni Mayor, ha defensat l'ús del 'smart data' com a "eina per a millorar la competitivitat" i ha confirmat el compromís de la seua entitat per treballar braç a braç amb administracions i institucions per a "canalitzar tot el potencial de les dades de les nostres empreses i no perdre el tren de l'avantguarda".

Per la seua banda, el director de la Càtedra d'Estudis 'Pedro Zaragoza' ha posat l'accent, entre altres qüestions, a l'expectació que ha despertat esta edició del Fòrum, amb una xifra rècord de participants, que s'ha tancat en 315 per limitacions d'aforament. Per la seua banda, la secretària general de la Universitat d'Alacant (UA), Esther Algarra, ha incidit que tant la Càtedra com el Fòrum Internacional de Turisme "són punt de trobada i debat" que permeten "intercanviar idees i coneixements a institucions, administracions, empreses i estudiants", potenciant així "la recerca i la transferència de coneixement".

Prèviament a l'arrencada del fòrum, membres de la corporació, sector turístic i col·laboradors del Fòrum han visitat les instal·lacions que s'estan habilitant per a l'Oficina Tècnica d'Innovació i Intel·ligència –arreplegada en el Pla Director DTI–.

Mesa de debat de l'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja

A més del potencial del 'Smart Data' per a la gestió turística, la primera jornada del Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm ha tingut un altre protagonista: l'Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja. En una taula de treball i debat moderada pel president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Joan Molas, els alcaldes i/o regidors de Turisme de les vuit destinacions que formen este 'lobby' han dialogat sobre els problemes als quals s'enfronten els municipis turístics, com la falta de finançament o els perjudicis que poden derivar-se de no regular els habitatges d'ús turístic. En la mateixa taula també s'ha fet esment a la possible incidència del 'Brexit' en les destinacions que treballen el mercat britànic; i a la transformació digital.

Referent a açò, l'alcalde de Benidorm ha afirmat que sumar-se a "la transformació digital no és opcional, sinó obligatori", ja que permetrà "guanyar competitivitat" i "gestionar millor els nostres recursos des de la intel·ligència turística". Enfront de possibles destinacions emergents, Pérez ha advocat per fer bandera de "la qualitat" i "de l'excel·lència" tant de l'oferta turística com de la mateixa ciutat, i seguir en debats com els de la sostenibilitat.

L'alcalde de Calvià, Alfonso Rodríguez, ha afegit que el futur de la indústria i de les destinacions passa també per "ser responsable amb el nostre entorn", tant natural com a social. Rodríguez ha indicat que la indústria turística "genera expectatives dignes", i ha incidit que ha de seguir tenint una tornada en la població i atraure els jóvens.

El seu homòleg d'Adeje, José Miguel Rodríguez, ha incidit que és important que els residents dels municipis turístics "se senten partícips" de l'activitat turística i de "els seus beneficis" per a així "evitar fenòmens com la turismofòbia"; al mateix temps que ha remarcat que "la sostenibilitat, la innovació i la tecnologia" són "claus" per al futur del sector.

Per la seua banda, l'alcalde de Torremolinos, José Rodríguez, ha al·ludit a la necessitat de desenvolupar "un model de lloguer turístic" coherent que pose fre als habitatges no regulats, que "no generen ocupació" i que poden a mitjà termini podria traduir-se en un increment del preu del lloguer residencial que "desplace als residents a altres municipis". Així mateix ha apostat per donar suport a "l'emprenedoria" i per donar eines als joves perquè desenvolupen els seus projectes.

També a esta problemàtica dels habitatges turístics s'ha referit el cap de l'Àrea de Servicis Turístics de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Jordi Sais, qui ha apostat per regular "el nombre màxim d'estos habitatges" per municipi com ja s'ha fet en esta localitat, i per "protegir al resident" de possibles comportaments incívics que provoque un rebuig al turisme.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, ha reclamat un pacte d'Estat perquè "els canvis polítics" no afecten ni paralitzen les polítiques i estratègies de promoció de les destinacions; mentre que el regidor de Turisme d'Arona, David M. Pérez, ha assenyalat que les polítiques infraestructures de les administracions supramunicipals no es poden dissenyar "sense tenir en compte a la primera indústria del país", i ha apostat per la "sostenibilitat i la tecnologia" per a atraure "a la generació 'mil·lennal".

L'alcalde de Sant Bartolomé de Tirajana i president de l'AMT, Marco Aurelio Pérez, ha conduït el debat cap a la necessitat de traçar "un model per a deixar resolt el tema del finançament dels municipis turístics", atenent les seues particularitats i al fet que han de prestar servei a una població molt superior a la censada.

A més, tots els alcaldes han coincidit a continuar reclamant junts l'atenció de les administracions supramunicipals de cara a aconseguir una major i millor finançament que permeten mantenir a estes huit destinacions els estàndards de qualitat en la prestació de serveis per a residents i turistes.