El Fòrum assenyala la urgent necessitat de la gestió integral de les platges a través d'un consorci administratiu
El Fòrum planteja el requisit de comunicar bé la gestió mediambiental a turoperadors i mercats emissors
La segona taula de debat del XX Fòrum Internacional de Turisme de Benidorm s'ha centrat en l'ODS 6 (Aigua i Sanejament), explicant el moderador, Vicente Mayor, director del Departament d'Enginyeria de l'Ajuntament de Benidorm que "ampliàvem el concepte a l'aigua de la mar per a incloure la gestió de platges", concentrant així esta taula principals indicadors sobre serveis urbans i infraestructures bàsiques de les destinacions turístiques, referenciant exemples d'iniciatives de Benidorm clarament extrapolables.
Conformaven el panell de debat el professor de la Politècnica de València, Víctor Yepes, doctor enginyer expert en l'anàlisi de la gestió de platges, el vicepresident de Bandera Blava, José Palacios, i la presidenta d'Hidraqua-Grup Suez, Asunción Martínez.
Yepes ha posat en consideració la importància general de les platges i la gestió de les mateixes en esta pandèmia, posant com a exemple de bona gestió "les platges de Benidorm". Va recordar els treballs realitzats per a valorar "la transcendència del metre quadrat de platja" retrotraient-se a un treball previ que quantifica la repercussió del metre quadrat de platja de Benidorm "en més de 2.000 euros enfront dels 700 €/m² que reporten de mitjana les platges de la Comunitat Valenciana", il·lustrant "la importància del recurs platges", per la qual cosa s'ha d'extremar la seua gestió, aplaudint la reacció de Benidorm i les destinacions turístiques "per a proporcionar platges segures" este estiu.
Asunción Martínez va traslladar la importància de la gestió de l'aigua en tota la cadena de valor de la vida i en concret del turisme, destacant la transversalitat de l'ODS 6 i tot el que implica. Martínez va tornar a posar sobre la taula que "Benidorm és la ciutat de millor rendiment hídric que es coneix" –95%–, "fruit d'un pla continu de renovació d'infraestructures i mesures d'innovació i gestió avançada". Va abundar en la necessitat general de la depuració, reutilització d'aigües i planificació d'infraestructures com el parc inundable del Racó de l'Oix.
José Palacios va centrar la seua intervenció en el significat de les banderes blaves com a sinònim de qualitat, gestió i sostenibilitat mediambiental, recordant que és distintiu és aliat del turisme i "només busca el compliment d'una normativa europea en criteris de la qualitat de l'aigua, gestió del litoral, seguretat i plans d'emergència" per a "contribuir a continuar fent un món amb futur".
Van insistir els ponents que malgrat la situació, el gran repte no és la Covid-19 sinó el canvi climàtic i la sostenibilitat, obrint-se a les sessions de demà que abordaran totes dos qüestions.
El debat posterior va girar entorn de matisacions i qüestions introduïdes pel moderador que van incidir en l'eficàcia tant en subministraments com en gestió, destacant-se que si bé el de l'aigua és un problema regional, en el turisme i al turista li interessa la resposta i la gestió local, però sempre eficient dels recursos.
I en gestió, la taula ha destacat la reacció de Benidorm sobre les platges este estiu, assenyalant-se que "en temps rècord s'ha adoptat una solució que ha resolt un problema".
Els ponents van coincidir a assenyalar que "la gestió dels fons europeus serà fonamental per a la recuperació del sector" i en la necessitat "comunicar bé les realitzacions en els mercats emissors" perquè totes les iniciatives que es desenvolupen complixen, amb nota, els estàndards europeus.
Asunción Martínez va destacar la iniciativa d'Hidraqua del programa de vigilància epidemiològica 'City Sentinel' que permet, monitorant analítiques i sectorialitzant territori urbà, avançar-se a l'evolució pandèmica al mateix temps que "aporta la tranquil·litat que la ciutat està controlada".
Un últim tema, sobre les preguntes dels assistents telemàtics al XXFITB, ha girat entorn de la gestió competencial de les platges; tema que, va destacar Yepes, "no està resolt" i els ajuntaments han hagut d'abordar un nou front que suma la gestió integral del litoral a les competències del nou municipalisme, plantejant-se "la necessitat de la gestió integral de les platges a través d'un consorci administratiu".
La taula ha conclòs assenyalant la importància de pensar en el futur aplicant mesures de sostenibilitat i en la importància de desenvolupar la faceta de la compra pública innovadora per a fomentar R+D+I.