Les sessions de treball poden seguir-se per reproducció en continu
Benidorm obri el seu XX Fòrum de Turisme amb rècord de participació i amb la mirada posada en la seguretat sanitària i els ODS
Benidorm ha obert este matí el seu XX Fòrum Internacional de Turisme amb rècord de participants, 337 inscrits, i amb la mirada posada en l'Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la seua vinculació amb el turisme, i la seguretat sanitària. L'alcalde, Toni Pérez, ha assenyalat que en esta edició s'ha treballat per a "enfocar l'anàlisi que pot oferir-nos respostes als nous desafiaments d'una etapa 'post Covid-19' que, gràcies a la investigació i la ciència hui veiem més pròxima".
Toni Pérez ha fet estes declaracions durant l'acte d'obertura del Fòrum en el qual han participat de manera telemàtica els presidents de la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d'Alacant, Ximo Puig i Carlos Mazón; i presencialment, el rector de la Universitat d'Alacant (UA), Manuel Palomar, i el vicepresident d'Hosbec, Fede Fuster, en representació de les diferents administracions i entitats que col·laboren en l'organització d'este esdeveniment de la mà de la Càtedra d'Estudis Turístic 'Pedro Zaragoza'.
L'alcalde ha assenyalat que vint-i-cinc anys després de la seua posada en marxa, el Fòrum continua sent "un espai d'anàlisi, debat i trobada en el qual Benidorm i el món del turisme reflexionen d'una manera professional, científica i empresarial sobre el present i el futur" i busquen "respostes" als reptes de cada moment i que, en este 2020, estan indubtablement lligats a la crisi sanitària i les seues conseqüències sobre la indústria turística.
Toni Pérez ha significat que "l'aparició de la pandèmia", que "no ha posat en crisi el turisme sinó "a la Humanitat, ha suposat "un canvi de paradigma en la concepció del turisme", introduint "noves variables" que marquen "l'evolució i futur de la nostra principal indústria". "El nostre model turístic –ha afirmat- és ací, esperant la ja molt pròxima ocasió de reprendre amb tota la intensitat la seua activitat i preparant-se per a ella i els nous temps".
Així mateix, ha avançat que en el futur "el turisme es recolzarà en la resiliència dels destins per a perdurar"; i ha agregat que "ara ens planteja el repte i la responsabilitat de fer que la nostra intel·ligència turística siga capaç de recol·locar les peces del trencaclosques dels viatges, la mobilitat i el turisme", que és "un bé i una necessitat irrenunciable".
Per part seua, el president de la Generalitat, ha reivindicat que en l'anterior crisi econòmica "el turisme va ser el gran salvador de l'economia valenciana, va combatre el descoratjament i l'atur" i "ara també pot i deu ser així". Després d'indicar que "el treball que van fer les empreses turístiques i molt especialment a Benidorm" durant aquella crisi "va ser fonamental" per a superar-la, ha assegurat que "no deixarem només a aqueix teixit productiu que alimenta al 15% dels valencians directament" i a un altre percentatge elevat de manera indirecta.
Puig ha assegurat que "Benidorm i els seus empresaris són alumnes avantatjats" en les matèries que s'abordaran en esta edició com són "la sostenibilitat, la digitalització o la gestió de l'aigua", tenint per tant com destí "molt faena avançada". A més, ha afirmat que "Benidorm és inspiració".
El president de la Diputació d'Alacant, per part seua, ha destacat que, "malgrat els moments" de dificultat actuals, "el sector torna a demostrar la seua capacitat d'adaptació"; un sector que "porta riquesa, ocupació i activitat econòmica". Mazón ha manifestat que cal "continuar reivindicant" els "corredors sanitaris turístics que ja estan a plena disposició" i que són "una prioritat" per a estar en una posició avantatjosa quan es produïsca "la reobertura" i reactivació de la mobilitat.
Referent a això, el vicepresident d'Hosbec ha incidit en què "les dades de la Marina Baixa avalen l'obertura de corredors turístics", ja que són "fins i tot més baixos que territoris ultres perifèrics com Canàries". Per això, ha afegit, "sota un sistema de seguretat, hem de començar a alçar algunes restriccions a la mobilitat amb comunitats autònomes o zones del país que estiguen en igual o millor situació d'incidència", ja que "sense recuperació turística, no hi ha recuperació de l'economia".
El rector de la UA, al seu torn, ha apuntat que els objectius d'este vinté Fòrum Internacional de Turisme han de ser "ampliar coneixements i sobretot el d'impulsar polítiques turístiques i defensar el turisme responsable". A més, ha apostat per "promoure el turisme com la força motriu del creixement econòmic, del desenvolupament inclusiu i de la sostenibilitat".
Després de l'acte d'obertura, s'ha desenvolupat la primera taula de debat, entorn de l'ODS número 17 –'Aliances per a aconseguir objectius'– moderada pel director del Patronat Provincial de Turisme, José Francisco Mancebo, i en la qual han participat: Víctor Badorrey Fernández-Pacheco, director de Relacions Institucionals de Segittur; Gabriel Escarrer, president d'Exceltur i vicepresident executiu i conseller delegat de Meliá Hotels Internacional; i Leire Bilbao, gerent de la Fundació isit Benidorm.
Sessions en reproducció en continu
La pandèmia ha portat a l'organització a desenvolupar este Fòrum en modalitat mixta: presencial i telemàtica. Esta circumstància ha afavorit aconseguir un rècord de participants inscrits, que poden seguir el desenvolupament de les sessions de treball via reproducció en continu a través de la web de l'esdeveniment https://fitbenidorm.com/.