EL TEMPS A BENIDORM ARA

25

17:35 PM

HORA BENIDORM

17ºC

Núvols alts

S 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Els experts han coincidit que hi ha un gran canvi accelerat per la transformació digital al qual han d'adaptar-se els mitjans de comunicació

El Congrés Destino 21 aborda els canvis en la comunicació turística i la informació en temps real

02 desembre 2021
Congreso Destino 21 Turismo y periodismo

El Congrés Nacional de Turisme i Periodisme, Destino 21 ha abordat en la seua sessió vespertina els canvis en la comunicació turística i la informació en temps real en dos taules de treball en les quals han participat destacats professionals de la informació turística.

En la primera d'elles, moderada pel director executiu d'Edipress i Miradas Viajeras, Fernando Valmaseda, s'han analitzat els canvis de model en la comunicació turística, una taula en la qual han pres part Pau García Solbes, periodista i bloguera de viatges; Juan Daniel Núñez, editor de SmartTravelNews; Cristina Candel, fotoperiodista de la revista Viatjar, i Ángela Gonzalo del Moral, periodista especialitzada de TVE i RNE.

Valmaseda ha reflexionat sobre la transformació digital "i on ens pot portar perquè" ha dit "es tracta d'un terme molt ampli que afecta destins, empreses i als quals fan comunicació turística". En aqueix punt va destacar que el "compromís i el talent" del sector turístic és el que ha fet "que siguem referent mundial", encara que va remarcar que la transformació digital està provocant "una nova manera de comunicar que suposa un canvi brutal".

Pau García Solbes ha subratllat per la seua part que la pandèmia ha "accelerat el procés de digitalització" i incrementat el paper de les xarxes socials. Per això ha opinat que el comunicador "ha de ser bo en eixos canals per a arribar a la seua audiència" i ha insistit que, en efecte, s'ha produït un canvi en la comunicació turística en el qual "les noves eines cobren cada vegada més força". "El blog és la part essencial i central del treball, però ja no es concep sense el suport de les xarxes socials" ha postil·lat.

Ha considerat a més que el món de la comunicació turística "no està a la vora de la seua resistència, però sí davant un gran canvi" pel que ha apostat per "mirar en els llocs on es fan bé les coses i no fer tampoc tant de victimisme".

Cristina Candel també ha coincidit que s'ha produït un "gran canvi" en la comunicació turística i assenyalava que l'audiència "vol menys preciosisme i més realitat".

Juan Daniel Núñez, pel seu costat, ha ressenyat l'"important paper" dels mitjans, però advertia que "els models canvien i cal adaptar-se i canviar amb ells". També ha lamentat que en la comunicació turística "hi ha els qui ho fan de meravella, però són excepcions".

Finalment, Ángela Gonzalo del Moral, també ha afirmat que "les xarxes estan canviant la comunicació", encara que matisava que en moltes ocasions no s'ha evolucionat tant. "No veig gran diferència entre un programa de ràdio i un podcast" ha indicat.

Abans de concloure la taula de debat, Fernando Valmaseda ha instat a fer "notes de premsa més curtes i més atractives i adequades a cada mitjà" de manera que seria "molt més positiu seleccionar als mitjans en funció de la història que es vol contar o transmetre".

En la segona i última taula Javier García Antón, exdirector del Diario del Altoaragón ha moderat un debat sobre la informació en temps real en la qual han pres part Manuel Campo Vidal, periodista i professor de comunicació, Eva Ballarín, de Tourism & Horeca Industry i Manel Pérez, subdirector i periodista especialitzat en economia de La Vanguardia.

Este últim ha defensat el paper de la premsa com a proveïdor de bona informació en el públic jove. En aqueix sentit ha aclarit que la principal audiència "és ja a través d'internet, que és des d'on més se'ns llig".

També ha considerat, respecte al turisme, que el sector ha de "generar un discurs que aconseguisca la complicitat de la resta de la ciutat", alguna cosa que va afegir, "a Barcelona encara està per resoldre".

Per a una comunicació turística eficaç ha significat la importància de la intel·ligència turística i les dades massives "que ha d'entrar molt més en el turisme per a detectar on està el nucli de viatgers que ha de vindre al nostre país no sols pel sol i platja. L'especificitat, la singularitat de molts pobles de l'interior és una cosa que atraurà molts clients. Tenim un país amb possibilitats, gent preparada i amb una tradició turística que em fa veure el futur amb esperança".

Manuel Campo Vidal ha incidit en el paper de la premsa escrita "que és important, encara que retrocedix", però ha instat a "no donar per morts als mitjans tradicionals com la ràdio o la televisió" i ha citat com un exemple il·lustratiu "el que ha succeït amb el volcà de la Palma" i el tractament realitzat per la televisió canària que ha merescut un premi 'Ondas'. Per a concloure ha destacat la "funció vital que desenvolupen els mitjans de les províncies".

La taula ha finalitzat amb Eva Ballarín qui posava l'accent en el fet que el consumidor d'informació turística vol "que no hi haja biaix informatiu ni manipulació" i es va dirigir als mitjans de paper per a indicar que "tenen una gran oportunitat si entenen que el turisme té més impacte econòmic i social que el que puguen tindre un grup d'empreses".