Pedro Delgado Casals aprofundix amb 'Playa, sol y platillos volantes' en la nit benidormera capaç d'atraure a les més importants figures nacionals i internacionals de la música
El Benidorm més pop dels 50, 60 i 70 pren forma de llibre
'Playa, sol y platillos volantes. Una guía pop de Benidorm y la Marina Baixa' de Pedro Delgado Casals, historiador, bateria professional i director de Pipus Records s'ha presentat en un Saló d'Actes de l'Ajuntament ple de gom a gom en bona part per aquells que van protagonitzar una època que queda en el record, el Benidorm nocturn entre 1958 i 1978.
Entre el públic, l'alcalde, Toni Pérez, la regidora de Patrimoni Històric i Cultural (àrea que ha col·laborat en l'edició del llibre), Ana Pellicer i altres membres de la corporació, molts músics, professionals i amateurs; i descendents d'aquells emprenedors que van invertir el seu patrimoni en una ciutat que s'obria al món a través de l'oci nocturn amb el turisme per a construir la ciutat que coneixem hui.
El regidor de Presidència, Juan Díaz, ha presentat l'acte i introduït a l'editor Vicente Sanjuan i a Juan Antonio Portolés, company d'aventures en aquelles nits de l'autor, i fill d'un dels comunicadors que van saber donar a conéixer al món la ciutat, el periodista Juan Antonio Portolés Juan.
En la seua presentació Díaz ha dit que el llibre és "la plasmació d'un Benidorm emocional, un Benidorm de glamur", aquell "desenvolupista dels seixanta i setanta on qualsevol cosa era possible; es feia realitat". El també periodista, ha puntualitzat que en les pàgines de 'Playa, sol y platillos volantes' hi ha de tot: antropologia social i turística, prospecció i introspecció vivencial, urbanisme de l'oci, biografies de llegenda, moments historicistes, narrativa musical, entrevistes, protagonistes variats i un escenari únic i inigualable: un Benidorm en absoluta ebullició".
Abans de les paraules de l'autor, Sanjuan ha repassat el procés d'edició del volum on es revela que "a Benidorm han vingut sempre els millors intèrprets" nacionals i internacionals i Portolés s'ha referit al "passat gloriós" de la ciutat en rememorar el naixement de grups locals en els quals va participar en una experiència "apassionant i tremendament divertida" i en la qual, tan sols un col·lectiu d'uns trenta els músics, "semblàvem tres-cents" en un Benidorm en el qual "els zombis no poden viure, però sí que poden ballar".
L'últim a intervindre ha sigut Delgado qui ha reconegut que la seua intenció inicial era "tractar de dilucidar" si els britànics Led Zeppelin havien actuat en la discoteca Cap 3.000 "L'Ovni", però que, en aprofundir, va trobar tal quantitat de material que li ha permés aprofundir "en l'arqueologia de l'oci" local i crear una "guia didàctica i divulgativa" gràcies a la investigació de "sales de festes, 'boîtes' i discoteques, però principalment en les persones que hi havia darrere d'elles".
Delgado ha recordat sales mítiques com El Burro, El Alcázar o El Granada, els primers 'pubs' britànics o "l'empenyiment i modernització" que va suposar l'arribada dels 'pied-noirs', els colons europeus a l'Algèria francesa, molts d'ells d'origen espanyol, a la província d'Alacant i concretament a Benidorm. Ells van prendre la iniciativa en la promoció de l'oci nocturn i van apostar per discoteques icòniques com l'esmentada amb anterioritat, Cap 3.000, o Penélope, entre altres.
Menció especial ha fet l'autor a la importància del Festival Espanyol de la Cançó i a la promoció que va suposar per a la Benidorm convertir-se en el centre de la música en un país que s'obria al món i que va atraure a les seues sales a figures nacionals i internacionals de primer ordre.
Després d'un torn de paraules, l'acte ha conclòs amb la signatura de llibres per l'autor i amb l'actuació d'un dels grups d'aquells anys, els New Experience, format per antics membres de grups locals com a Control, Blue Stars o Los Signos, primer conjunt pop de Benidorm.