Enguany les jornades reten homenatge a Vicente Zaragoza Casamayor, capità benidormer que durant dècades va estar al capdavant de l'almadrava de Barbate
Benidorm, protagonista de la XXI Trobada de Capitans d'Almadrava en la localitat de Huelva d'Illa Cristina
L'alcalde incidix en el vincle amb la vila illenca i en el mestratge dels capitans benidormers, que durant segles van calar almadraves en tot el Mediterrani i a l'Atlàntic.
Benidorm i els seus almadravers són els protagonistes de l''Arráez & Sotarráez'. XXI Trobada de Capitans d'Almadrava' que estos dies se celebra en la localitat de Huelva d'Illa Cristina i en l'obertura de la qual va participar ahir l'alcalde Toni Pérez. Una trobada que enguany ret homenatge a Vicente Zaragoza Casamayor, capità benidormense que durant dècades va estar al comandament de l'almadrava de Barbate, localitat en la qual encara residix als seus noranta-set anys.
A més de Toni Pérez, de l'acte d'obertura van participar el vicepresident de la Diputació de Huelva, José Manuel Zamora; l'alcalde en funcions d'Illa Cristina, Francisco Zamudio; i José Antonio López, president de la 'Molt Noble Societat d'Amics de la Tonyina Thunnus thinnus', entitat organitzadora de la trobada. A esta cita van assistir també la primera tinenta d'alcalde i regidor de Patrimoni Històric, Ana Pellicer, i l'edil de Presidència, Juan Díaz.
Durant la seua intervenció, l'alcalde va recordar com el mestratge dels benidormers calant almadraves va portar al Duc de Medinaceli primer i al de Medina Sidonia després a requerir-los per a fer esta faena en els seus territoris. Va ser de mans d'este últim que els hòmens de Benidorm van arribar a la costa andalusa per a calar almadraves a Barbate, Tarifa, Sancti Petri, Illa Cristina o altres, arribant a la pràctica totalitat des de Sicília fins a les costes del nord i nord-oest d'Àfrica.
Després de recordar que entre els seus avantpassats va haver-hi capitans d'almadrava que van pescar en estes aigües de l'Atlàntic, Toni Pérez va aplaudir la iniciativa de l'organització d'homenatjar en esta edició a Vicente Zaragoza Casamayor, "tota una institució per a nosaltres", últim arráez de Benidorm que pot donar testimoniatge del treball en l'almadrava i que hui intervindrà en la trobada, aprofundint en un art en el qual durant més de dos segles van pescar centenars de benidormers en tots els oficis.
L'alcalde va agrair a Illa Cristina i a la 'Molt Noble Societat d'Amics de la Tonyina Thunnus thinnus' que estes jornades hagen posat en valor el "vincle històric" de Benidorm amb Illa Cristina i reconegut la perícia dels benidormers en l'art de l'almadrava. Toni Pérez va subratllar que "a Benidorm estem molt orgullosos de la nostra història i d'on ens ha portat" i va al·ludir al fet que la localitat "va tindre en l'almadrava un dels puntals per a poder alçar les torres" que conformen el característic 'skyline' d'"una destinació turística que és líder al Mediterrani".
Al seu torn, l'alcalde en funcions d'Illa Cristina va destacar que "els benidormers formeu part de les arrels d'esta localitat en el seu naixement" i "també en una activitat econòmica que per a nosaltres és cultura, l'almadrava". Així, Zamudio va recordar que van ser dos almadravers de Benidorm "els primers a aportar fons per a construir l'església de los Dolores", la més antiga d'Illa Cristina i que acaba de celebrar el seu bicentenari.
Benidorm també ha estat present en esta trobada de la mà del doctor en Filologia Hispànica de la Universitat d'Alacant Francesc Xavier Llorca Ibi, que ahir tard va oferir la conferència 'El ronqueig de la tonyina: soroll o fulla'; i també del fotògraf Jaume Fuster, que el pròxim 9 d'octubre rebrà la distinció cultural 'Ciutat de Benidorm' i l'exposició de la qual 'Tonyines de Cianotipia' s'exhibix des de dilluns passat en el CIT Garum d'Illa Cristina.
L'homenatge i intervenció del capità d'almadrava Vicente Zaragoza Casamayor seran l'eix central de la jornada de hui, dissabte, en la qual el Catedràtic de Llatí Juan M. Ruiz recordarà a altres grans almadravers benidormers en la conferència 'Capitans de Benidorm en La Tuta (1779-1828). Bautista Pérez, Jaime Pérez i Manuel Barceló'.