Toni Pérez denuncia un intent més d'inferir en l'autonomia local confiscant estalvis que són del poble de Benidorm
Benidorm no cedirà els seus estalvis
L'alcalde rebutja el fons i la forma imposada en l'acord FEMP-Ministeri d'Hisenda
"L'Ajuntament de Benidorm no cedirà el seu romanent de tresoreria". Així de rotund s'ha manifestat l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez.
"No cedirem els nostres estalvis al govern perquè són els estalvis generats per l'esforç dels benidormers i la gestió de l'Ajuntament en els últims anys", insistia l'alcalde.
En este sentit i amb determinació, Toni Pérez va destacar de manera categòrica que "la nostra responsabilitat i la nostra prioritat de sempre són els prop de 70.000 benidormers, les famílies, els treballadors i les empreses de la ciutat; i els recursos municipals, els seus estalvis, són d'ells i per a ells".
Va recordar l'alcalde que la petició del municipalisme, dels ajuntaments, va ser i és "que se'ns finance addicional i incondicionalment després d'haver estat atenent en primera línia molt per damunt de les nostres competències i responsabilitats", en clara referència a la labor de suport a necessitats bàsiques de persones i famílies que des del començament de la pandèmia, l'estat d'alarma, el cessament d'activitats i el confinament ha desenvolupat l'Ajuntament de Benidorm i altres corporacions locals d'Espanya.
Toni Pérez va recordar que són "ja més de cinc mesos" els que arrosseguem esta situació i ja és més que necessària "un finançament addicional extraordinari que aporte recursos i liquiditat per part de l'Estat". I va insistir, en referència al Govern: "pretendre que siguen els ajuntaments els que li donem, contra la nostra liquiditat, els nostres estalvis perquè després ens els retornen en quinze anys és una autèntica aixecada de camisa".
L'alcalde, des d'una posició de solidesa ha assenyalat que "Benidorm no donarà els seus estalvis per qüestions de fons, però també de forma" i en aqueix sentit s'ha dirigit al president del Govern recordant que "Sánchez ha trencat la unitat de la FEMP i el municipalisme amb la seua proposta d'apropiar-se del romanent de tresoreria dels ajuntaments". Toni Pérez ha abundat en este aspecte: "la seua pretensió suposa una retallada inadmissible a les polítiques dels governs locals".
Defensant el municipalisme, el diàleg i el consens l'alcalde de Benidorm ha assenyalat que "l'infrafinançament dels ajuntaments d'Espanya se soluciona asseient-se en una taula on només cal exigir-li al Govern que complisca el promés i aborde un finançament local just".
I com la Llei orgànica d'Estabilitat Pressupostària és el quid de la qüestió, Toni Pérez va recordar que "és la mateixa llei que ens permet any rere any tots invertir els superàvits en inversions financerament sostenibles". I va a més l'alcalde de Benidorm amb la llei vigent: "este mateix any el Govern davant els requeriments del municipalisme va habilitar un 20% del nostre superàvit per a atendre l'acció social en els nostres municipis, amb els nostres estalvis", la qual cosa evidencia que si existix fórmula legal per a donar viabilitat al fet que puguem invertir a atendre les famílies, autònoms, comerços i empreses del municipi amb el 80% restant.
Així, amb esta mesura liberalitzadora, l'Ajuntament de Benidorm ja va disposar del 100% d'aqueix 20% alliberat pel govern, que va suposar disposar de més d'1.424.000 € que destinem directament, mitjançant baremació de la realitat, a ajudar a les famílies en els primers moments de la crisi.
Per a assenyalar la salut financera de l'Ajuntament de Benidorm i del que suposaria la proposta de l'Executiu, Toni Pérez va recordar que "Benidorm, a més, va anticipar la liquidació del Pla d'Ajust de 2012 i hui disposa de 5,7 milions d'euros que no cedirà al Govern".
I l'alcalde va ser a més i va assenyalar que la mateixa llei pot donar viabilitat a la disposició municipal dels fons: "clar que pot alliberar-se pel Govern d'Espanya el 100% d'aqueix superàvit d'acord amb la llei perquè siga gestionat aqueix muntant pels ajuntaments". Amb això, va concloure "la culpa no és de la Llei, sinó que lluny d'haver-hi voluntat política pel Govern d'Espanya, el que hi ha és un intent més de d'inferir en l'autonomia local, confiscant uns estalvis que, en este cas, són del poble de Benidorm".
Ja en la sessió plenària del 27 de juliol passat va tirar avant la moció del Grup Municipal del Partit Popular a la qual s'instava el Govern d'Espanya a respectar i garantir l'autonomia de les entitats locals per a la gestió dels diners públics, i a atendre la petició dels Ajuntaments perquè es flexibilitze la Regla de Despesa afavorint així que pogueren disposar del 100% dels seus romanents de Tresoreria per a lluita contra els negatius efectes de la Covid-19.
La moció va incloure que qualsevol modificació legislativa que afecte l'autonomia de les entitats locals siga validada pel Congrés dels Diputats o els òrgans de govern de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); i expressava el "profund rebuig" de l'Ajuntament de Benidorm "a qualsevol mesura tendent a apropiar-se els estalvis acumulats pels veïns dels municipis espanyols".