Esta inversió anirà a projectes com l’EDUSI, Accessibilitat Universal, el polígon industrial, les excavacions al Tossal i Es Castell, Red.es i el pressupost participatiu
Benidorm marcarà en 2019 un nou sostre en la inversió municipal amb 9 milions d'euros
En tres anys el deute municipal del Pla de Pagament a Proveïdors s'ha reduït en 44 milions i només en 2018 s'han obtingut 20 milions en ajudes d'altres administracions.
L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha anunciat hui que en 2019 es «marcarà un nou sostre en la inversió amb recursos municipals propis que ascendirà a 9 milions d'euros»; una inversió que es destinarà a iniciatives com el projecte d'Accessibilitat Universal, l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), les excavacions al Tossal de la Cala i al Castell; el programa Red.es; el polígon industrial i el Pressupost Participatiu. I tot això, ha assegurat, «mantenint, amb alguns increments, la despesa social i el dedicat a servicis i activitats per a la ciutadania».
Pérez ha avançat estes dades en la tradicional trobada nadalenca amb els mitjans de comunicació, en la qual ha aclarit que l'esborrany del Pressupost de 2019 està supeditat al fet que diverses Administracions supramunicipals especifiquen les quanties d'inversió a realitzar el pròxim exercici o resolguen qüestions de la seua competència en assumptes com l’EDUSI o el polígon industrial. L'alcalde ha aclarit que si «estes dos qüestions» es concreten d'ací a poc temps “traslladem un esborrany de pressupost més ajustat”, mentre que si es retarden “hi haurà un document menys ajustat i amb els condicionants que marquen els tècnics” que ja treballen en els comptes de 2019.
El que sí que està tancat és que l'Ajuntament aportarà 710.000 euros per a l'excavació i fer valdre El Castell; 280.000 euros per a avançar en la museïtzació del jaciment del Tossal; un milió per a executar totes les actuacions previstes en el Pla d'Accessibilitat Universal; una mica més de 804.000 euros per a implementar el projecte Benidorm Destinació Intel·ligent a través de Red.es; i que el Pressupost Participatiu aconseguirà els 450.000 euros, «quasi duplicant» la inversió que exigix el Reglament de Participació. A més, l'aportació municipal a la Fundació Visit Benidorm creix fins als 600.000 euros, 50.000 més que en 2018, i s'inclouran les quantitats corresponents a projectes pluriennals ja en marxa com l'avinguda Mediterrani.
Per l'altre costat, l'alcalde ha avançat que 2018 es tancarà «de nou amb un romanent positiu de tresoreria» la qual cosa «avançaràl'amortització del deute» municipal. En este punt ha recordat que «este equip de govern ha sigut capaç de millorar les millors previsions de devolució de deute» del Pla d'Ajust aprovat en 2012, i que des de 2015 “hem amortitzat més de 44 milions d'euros del deute finançat a través del Pla de Pagament a Proveïdors”. Esta amortització de deute anticipat permetrà «avançar l'horitzó del Pla d'Ajust» que es donarà “a mitjan 2020, en lloc de a la fi de 2023”.
Balanç legislatura i més de 20 milions en subvencions rebudes en 2018
Durant la seua intervenció, l'alcalde ha fet un balanç dels tres anys i mig de govern, en els quals «hem apostat per la participació ciutadana, practicat l'escolta activa, dialogat i consensuat». Pérez ha destacat que en este període «hem aconseguit tirar avant projectes i iniciatives que al principi de la legislatura pocs pensaven que pogueren fer-se possibles i, menys, amb un govern en minoria». «Són projectes i iniciatives —ha apuntat— que estaven en els nostres programes electorals i que, en alguns casos, s'havien tornat recurrents en els successius períodes executius».
Així, s'ha referit a la ja iniciada remodelació de l'avinguda del Mediterrani en la seua primera fase; al «gir de 180°» que s'ha donat a l'Escena Urbana amb actuacions «en tots els barris» que s'han realitzat “escoltant a veïns, empresaris i col·lectius socials” i que han permés “eliminar barreres, promoure l'accessibilitat, millorar la seguretat viària i per als vianants, i apostar per la sostenibilitat”. També s'ha referit a la conversió en zona de vianants i en carrers també en part «per a retornar-les al ciutadà, al comerç i a la restauració» com Tomás Ortuño, Girona, Armada Espanyola, Apol·lo XI i Sant Antoni.
L'alcalde ha al·ludit també a la creació de dos nous pulmons verds com els parcs de Foietes i la Séquia Mare, i a la configuració d'espais com els parcs dels Ametlers, La Cala, Tamarindes i Xaloc. També ha posat l'accent en «la reivindicació del patrimoni històric» amb la recuperació de la Torre de Les Caletes o les actuacions en el jaciment del Tossal; i l’«adequació d'espais municipals per a aparcament lliure i gratuït» en diferents punts de la ciutat fins a sumar 4.750 noves places.
A més s'ha referit a la gestió urbanística, que ha permés reformular i impulsar el desenvolupament del pla més gran parcial pendent d'executar, l'Eixample de Llevant; i ha recordat que d'ací a poc temps començarà a executar-se el Pla Parcial Ponent 2/1 que possibilitarà «connectar, per fi, la zona de Xixo amb la primera línia de la platja de Ponent». Un sector es desenvoluparà en paral·lel amb la Unitat d'Actuació 1 de Ponent, que estarà a la disposició de la ciutadania en un període no superior a cinc mesos.
També ha incidit que al llarg de la legislatura «hem apostat per millorar l'ocupabilitat dels nostres veïns i veïnes»; «hem estat al costat dels col·lectius socials ajudant amb més recursos als qui més el necessiten» i «hem dotat “a xiquets i joves d'instal·lacions més còmodes i adequades per a la pràctica esportiva».
Així mateix, ha afirmat que «hem ressituat a Benidorm en el mapa nacional d'internacional com a ciutat pionera i innovadora», ja que el treball conjunt amb Visit Benidorm ha permés que la ciutat siga hui “referent en accessibilitat, referent en intel·ligència turística, referent en innovació i referent en sostenibilitat”. En este punt, ha recalcat que s'ha treballat «molt» per a «fer realitat el projecte ‘Benidorm Destinació Turística Intel·ligent’ i per a ser la primera destinació turística intel·ligent certificat del món, un assoliment que ja toquem amb la gemma dels dits».
Pérez ha significat que la consecució d'estos projectes ha sigut possible gràcies a la bona gestió econòmica i al fet que «este govern local ha conjugat el verb ‘demanar’ davant totes les administracions públiques», la qual cosa només en 2018 s'ha traduït en la concessió de «subvencions per import de més de 20 milions d'euros», per a «projectes generats a Benidorm» i que es concretaran en actuacions a partir de 2019.
Tal com ha desgranat l'alcalde, la Diputació Provincial d'Alacant ha atorgat a Benidorm «prop de 2 milions d'euros en ajudes»; la ciutat ha aconseguit “més de 13 milions d'euros procedents de fons europeus”; al voltant de 3,5 milions de la Generalitat Valenciana del Pla ‘Edificant’; i 2,4 milions del Govern d'Espanya per a la transformació digital de Benidorm a través de Red.es.
«En definitiva —ha afirmat—, queda molt per fer, però hem complit amb gran part dels compromisos que adoptem amb la ciutadania quan assumim el govern, i que reeditem quan sumem a l'equip als dos regidors del grup Ciutadans per Benidorm».
Reivindicacions a altres Administracions
L'alcalde ha manifestat que «justament el treball fet i les obligacions complides ens faculten per a demanar a la resta d'administracions que facen el mateix» i «complisquen amb Benidorm» fent realitat «infraestructures que la ciutat mereix i que fa molt temps que esperrn». Després de recordar que «en estos tres anys i mig hem treballat lleialment amb altres administracions» i adoptar el compromís continuar fent-lo «fins a l'últim minut d'esta legislatura», Pérez ha subratllat que «continuarem reclamant permanentment i amb contundència el que és just per a Benidorm».
Referent a això, ha indicat que «més enllà d'anuncis, és hora de continuar tocant a la porta del Ministeri de l'Interior» perquè atenga el compromís de construir la nova Comissaria. També, de «continuar exigint» al govern de la Generalitat que “el Racó de l’Oix compte amb un centre de salut digne», que «s'aborde la tranviarització del ferrocarril» amb «soterrament» de vies inclòs; que s'invertisca “de debò” en l'ampliació de l'hospital comarcal i els seus accessos; que s'acabe l'ampliació de l'IES Pere Ma Orts i Bosch “perquè el nostre alumnat deixe d'assistir a classe en aules prefabricades»; que “els escolars del col·legi públic Vasco Núñez de Balboa tinguen les instal·lacions que mereixen”; i que «tota la societat benidormera gaudi del tan anhelat i necessitat Centre Cultural».