L'actuació, que també es desenvolupa a l'Ajuntament, s'emmarca en el Projecte d'Eficiència Energètica que incloïa huit col·legis i quatre edificis municipals
Benidorm escomet la instal·lació de 548 plaques fotovoltaiques per a reduir el consum i les emissions de CO₂ al Palau d'Esports
El projecte global preveu la reducció de més de 375 tones de CO₂ anuals.
L'Ajuntament de Benidorm està escometent la col·locació de 548 plaques fotovoltaiques al Palau d'Esports L'Illa de Benidorm, una actuació enquadrada en el Projecte d'Eficiència Energètica que abasta a altres tres edificis municipals i huit col·legis de primària. De manera paral·lela, també estos dies s'estan executant treballs de col·locació de mòduls fotovoltaics a l'Ajuntament.
La intervenció, que comporta incrementar el nombre de plaques ja existents en la instal·lació esportiva, propiciarà un important estalvi en la factura energètica, a més de recudir de manera molt significativa les emissions de CO₂ a l'atmosfera. En aqueix sentit, s'ha calculat que l'estalvi aproximat en la factura "serà del 50%", segons ha precisat el regidor d'Espai Públic, Francis Muñoz, que ha visitat este matí les instal·lacions acompanyat per tècnics municipals i responsables de l'empresa instal·ladora.
El total de la instal·lació fotovoltaica al Palau, inclosa una ampliació de mòduls que respon a una millora en el contracte, aconseguix els 220 kW de potència nominal. La producció total se situarà en 351.572 kWh i l'estalvi anual estimat serà de 290.000 kWh. En la factura l'estalvi que es calcula és d'uns 32.500 euros anuals i la reducció d'emissions se situarà en 190 tones de CO₂.
La col·locació d'estes plaques es complementa amb la implantació de mòduls en huit col·legis de la ciutat, que ja ha finalitzat. En concret, inclòs el Palau, el projecte contemplava la instal·lació de 1.364 mòduls fotovoltaics i comporta una reducció de les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera xifrada en una mica més de 375 tones. Els mòduls s'han implantat en els col·legis Ausiàs March, Bautista Lledó, la Cala, Mestre Gaspar López, Miguel Hernández, Serra Gelada, Vasco Núñez de Balboa i Els Tolls i en els edificis municipals de l'Escola Infantil Els Fontanelles, l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP), el Centre Social la Torreta.
La inversió global puja a 1.045.450,06 euros, dels quals 504.297,46 euros, el 48% de l'import global, procedix d'una subvenció de fons europeus concedida per l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE).
Convé recordar que l'estalvi energètic es calcula sobre la base de l'aprofitament de l'energia generada per la instal·lació fotovoltaica tenint en compte els patrons de consum de l'edifici.
Quant al projecte global -els huit col·legis i els quatre edificis públics– la potència nominal instal·lada una vegada finalitzada la intervenció serà de 569,55 kW, que produiran més de 730.000 kWh. Les instal·lacions de cada centre compten amb mòduls d'alt rendiment, optimitzadores de potència i un sistema de monitoratge i gestió del camp fotovoltaic.
En tindre totes les instal·lacions un ús continuat durant les hores de major radiació solar, l'optimització de la producció de la instal·lació fotovoltaica comportarà un estalvi màxim d'energia, així com la compensació d'excedents de producció amb el bolcat d'energia a la xarxa elèctrica en caps de setmana i festius quan estes dependències no es troben en ús.
El regidor d'Espai Públic ha subratllat que este projecte "reafirma el nostre compromís amb l'Agenda 2030 i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la sostenibilitat" i en este cas, ha continuat, "el fem mitjançant l'ús d'energies renovables i la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle".
Francis Muñoz ha precisat que una vegada completada la instal·lació de tots els mòduls previstos "reduirem en més de 375 tones anuals les emissions de CO₂", una xifra que ha qualificat de "molt important" i que se suma a "la disminució d'emissions obtingudes en altres actuacions ja desenvolupades o que s'implementaran a curt i mitjà termini".
L'edil s'ha referit, finalment, al projecte d'Eficiència Energètica emprés per Benidorm, del qual ha dit "és molt ambiciós i farà de Benidorm una ciutat i un destí més sostenible". "Treballem braç a braç amb els tècnics municipals perquè esta vocació política es traduïsca en realitats per als benidormers" ha postil·lat. Muñoz ha recordat que "des de l'any 2015 la ciutat ha vingut implantant polítiques d'estalvi i renovació que han donat magnífics resultats com ho demostra la reducció contínua de la despesa energètica i de llum en estos anys pese al brutal increment del cost".