Toni Pérez reivindica la gran aportació dels 'benimanxegs' que van arribar ací «per a donar-ho tot»
Benidorm celebra el dia de Castella-la Manxa
Les cases regionals castellà-manxegues de Benidorm han celebrat hui el dia de Castella-la Manxa, efemèride que commemora la constitució de les seues Corts Regionals i, en esta ocasió, coincidix amb el quaranté aniversari del seu estatut d'autonomia que oficialment té lloc el 31 de maig.
L'acte, en el qual ha sigut mantenidora la regidora d'Ocupació, Sanitat, Medi Ambient i Extensions Administratives, Mónica Gómez, ha començat al migdia en la Sala d'actes de l'Ajuntament, amb la presència de l'alcalde, Toni Pérez, i del regidor de Festes, Jesús Carrobles, els qui, al costat d'altres membres de la corporació, formaven la representació institucional que va tancar el diputat provincial, José Ramón González de Zárate.
També eren presents la presidenta de la Casa de la Manxa a Benidorm i comarca, Loren Torres; la seua padrina, Sandra Alarcón, al costat d'algunes de les seues dames; a més del president de l'Associació Tramuntana, Honorio Fornier. En representació de les Festes Majors Patronals, ha acudit el seu president, José Vicente Fuster.
El grup folklòric Tramuntana ha sigut el primer a actuar interpretant unes seguidilles manxegues, una jota i un maig, abans de cedir la paraula a la mantenidora.
En la seua intervenció, Mónica Gómez ha dit d'esta regió que és "culturalment tant rica com irrepetible en tants aspectes de la vida i el caràcter dels seus paisans". Gómez ha definit a la Manxa com a "comunitat rica en pobles... que hui reivindica la seua identitat" amb la celebració del seu dia gran. I més a Benidorm, on els 'benimanxegs' han sabut "integrar" les seues tradicions i costums.
Gómez també ha agraït a la població originària d'esta comunitat que, quan tornen a la seua terra, saben traslladar "l'amor que sentiu per Benidorm, les seues tradicions i la felicitat que ací heu trobat".
A continuació, les cases regionals manxegues han entregat distincions als seus socis destacats i seguidament el Grup de Cors i Danses 'El Trill' d'Albacete ha iniciat la segona actuació musical, un sonor repàs al folklore manxec. Posteriorment, han saludat els presidents de la Casa de la Manxa i el de Tramuntana.
Per a finalitzar, Toni Pérez s'ha dirigit als assistents "en representació de tot el poble de Benidorm" per a "donar les gràcies" a esta comunitat. Als qui "coneixem com 'benimanxegs', terme que s'atribuïx a Pedro Zaragoza", qui va ser alcalde de la ciutat, de qui, precisament, enguany se celebra el centenari del seu naixement.
L'alcalde ha valorat "la semblança de la música tradicional" que germana els folklores de la Manxa i la Comunitat Valenciana "molt més del que molts creuen" amb instruments com la dolçaina, "nostra 'dolçaina o xirimita'". I, sobretot, Toni Pérez, ha remarcat la "gran aportació" del caràcter de les persones provinents d'esta regió "que han estat ací donant-lo tot" i van ajudar a configurar el Benidorm en el qual vivim hui i el del futur.