Les proves es realitzen en el marc del projecte SONORA i busquen recopilar dades rellevants per a la mobilitat urbana de sistemes aeris no tripulats
Benidorm acull una prova pilot de navegació de drons en entorns urbans de la Comissió Europea
La Direcció General d'Indústria de Defensa i Espai de la Comissió Europea ha triat Benidorm per a fer les segones proves de vol de SONORA (Support to Standardisation Actions for EGNOS and Galileu in the O-Space), un projecte finançat per la Comissió Europea i que té com a objectiu fonamental el desenvolupament del futur de la denominada indústria 'O-Space' i els sistemes aeris no tripulats. Les proves s'estan desenvolupant en l'Urban Lab establit en l'avinguda Bèlgica, fins on s'ha desplaçat el regidor de Seguretat Ciutadana, Jesús Carrobles, al costat de diversos agents de la Unitat Aèria de la Policia Local per a prestar suport a estos testatges.
L'edil de Seguretat Ciutadana ha destacat que l'Urban Lab "s'ha constituït com un escenari urbà idoni per a esta mena d'assajos", atés que "Benidorm, per l'alta concentració d'edificis d'altura que provoquen interferències i errors en la recepció dels senyals dels satèl·lits de posicionament, resulta ideal per a testar la tecnologia que pretén usar-se en un futur immediat per als vols de drons que permetran realitzar repartiment de mercaderies i transport de persones".
L'objectiu del testatge que s'està duent a terme durant estos dies a la ciutat és posar a prova les millores aplicades al sistema de navegació per satèl·lit Galileu, que compta amb 30 satèl·lits en òrbita. En concret, per a mesurar la precisió de les coordenades de localització i millorar d'esta manera l'establiment de rutes aèries així com la seguretat en estos vols.
El projecte SONORA està desenvolupat per un consorci liderat per VVA Brussels i del qual formen part destacades institucions i empreses, com el Centre Avançat de Tecnologies Aeroespacials (CATEC), així com GMV,MCI i RP Legal & Tax. En l'actualitat, la seua comesa se centra a millorar les condicions per al desenvolupament futur de la indústria 'O-Space' –el conjunt de servicis i procediments que s'està desenvolupant per a possibilitar un alt nombre d'operacions amb aeronaus no tripulades, de forma ordenada, fluida i segura- i dels sistemes aeris no tripulats. Igualment, proposa revolucionar esta indústria incorporant els serveis del Sistema Global de Navegació per Satèl·lit Europeu (EGNSS) a les seues normes i reglaments, al mateix temps que fomenta la implantació de solucions basades en EGNSS en l'entorn 'O-Space'.
L'EGNSS és un sistema de navegació per satèl·lit que proporciona servicis de posicionament, navegació i sincronització de temps a Europa. Consta de dos components principals: el sistema Galileu i el sistema *EGNOS, un sistema regional que millora la precisió i la integritat dels sistemes de navegació per satèl·lit existents a Europa.
Les proves que s'estan realitzant a Benidorm formen part de la segona campanya de vol projectada en el marc de SONORA. La primera va tindre lloc el novembre de 2022 en el centre ATLES (Centre Tàctic del Laboratori de Trànsit aeri per a Sistemes Avançats Sense Tripulació) situat Jaén, per a recopilar i analitzar dades GNSS, recollits per diferents equips i tecnologia, per a donar suport al desenvolupament i la verificació de normes i avaluar diversos serveis EGNSS nous, com Galileu HAS (High Accuracy Service) i US-NMA (Open Service - Navigation Message Autentication), en un entorn lliure d'obstacles.
Les segones proves de vol de drons del projecte SONORA s'han celebrat entre el 20 i 22 de novembre a Benidorm. Durant estos tres dies s'han analitzat els resultats d'un estudi similar al primer assaig, però en un escenari urbà, més desafiador en termes de navegació, incloent-hi l'ús de receptors GNSS hibridats amb altres tecnologies, com per exemple les de mesurament inercial (IMU), utilitzada per a mesurar la velocitat angular i l'acceleració d'un objecte, permetent una anàlisi de moviment en profunditat. Entre altres proves, durant estos dies s'ha realitzat un calibratge d'equips i sensors embarcats en els drons, a la qual han seguit diverses sèries de vol i avaluació de resultats, permetent tot això "recopilar dades rellevants per a la mobilitat aèria urbana de sistemes aeris no tripulats", tal com han explicat els seus portaveus.