CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

22

23:08 PM

HORA BENIDORM

15ºC

Poc núvol

S 10km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

L'obra del catedràtic José Vicente Cabezuelo, amb el títol 'Formació i declivi de l'estat senyorial de Bernat de Sarrià en el Regne de València', va ser presentada ahir en el Torrejó

Un llibre sobre el senyoriu de Bernat de Sarrià oferix un mapa geo-històric de les Marines en els segles XIII i XIV

13 juny 2024
Un libro sobre el señorío de Bernat de Sarrià ofrece un mapa geohistórico de las Marinas en los siglos XIII y XIV

El Centre Municipal del Torrejó va albergar en la vesprada d'ahir la presentació del llibre 'Formació i declivi de l'estat senyorial de Bernat de Sarrià en el Regne de València. (Finals del segle XIII - 1335)', una obra escrita pel catedràtic d'Història Medieval en la Universitat d'Alacant, José Vicente Cabezuelo Pliego. La presentació, a la qual va acudir l'alcalde Toni Pérez i diversos membres de la corporació, va tindre lloc en la cinquena planta de l'edifici, amb entrada lliure i gratuïta.

El llibre va ser presentat per Juan Francisco Jiménez Alcázar, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Múrcia i president de la Societat Espanyola d'Estudis Medievals, que al costat de l'autor va realitzar una semblança tant de l'obra com del seu protagonista, el noble valencià Bernat de Sarrià.

L'estudi analitza la construcció del senyoriu de Bernat de Sarrià, els conflictes amb el veïnatge, el galopant endeutament del tresor del noble i el procés de la cessió del domini a l'infant Pere, comte de Ribargorça, a través d'una sèrie d'instruments i gestors financers que ho permeten i fiscalitzen. El trànsit jurídic del senyoriu de l'un a l'altre senyor oferix un mapa geo-històric de la comarca coneguda llavors com a Montanea València –les actuals Marines– d'indubtable riquesa, permetent la identificació i localització de gran nombre d'alqueries i castells, així com un coneixement més exacte de l'organització del poblament, dels espais de cultiu i de la fiscalitat. De la mateixa manera, a través de la documentació consultada s'inferixen i revelen traços del perfil psicològic i humà del personatge objecte del llibre quant a intel·ligència, habilitats, actituds i patrons de conducta.

L'autor va indicar que havia posat "molta obstinació" en el llibre, del qual va dir és "una mescla de treball, agraïments i sort" després d'estar trenta-cinc anys treballant darrere del personatge de Bernat de Sarrià i després d'una "àrdua i moltes vegades complicadíssima labor d'investigació".

Cabezuelo va explicar que Bernat de Sarrià "va viure les tensions dels musulmans valencians, l'expansió mediterrània de la corona d'Aragó, la guerra de Múrcia i la seua incorporació a la corona d'Aragó, etc., i en tots eixos episodis participa de manera activa". En la seua opinió, pot ser presentat "com un estadista perquè és posseïdor d'una gran agudesa política i amb un bagatge cultural i literari que es veu en una faceta de diplomàtic. Però sobretot és un militar".

En el llibre es retrata a un personatge "poc escrupolós, ansiós de diners, sense límits en els seus excessos en la guerra, amb un caràcter aspre i difícil, una vida privada plena d'alts i baixos i fidel complidor dels seus deures com a cristià". Bernat de Sarrià "no va nàixer noble", però es va convertir en una persona de la màxima confiança dels reis als quals va servir, especialment de Jaume II "del qual va ser el seu principal conseller".

Respecte a les seues possessions, Cabezuelo va precisar que va construir "un vast senyoriu al sud del riu Xúquer i va aconseguir pastar un ric patrimoni que va quedar alié al seu llinatge després de la seua mort" a conseqüència dels deutes per la seua escassa habilitat com a gestor del seu propi patrimoni. El llibre reflexiona sobre la creació i descomposició d'eixe senyoriu que "no va ser construït per un llinatge, sinó per una persona al llarg de tres dècades". Per a això, les principals fórmules emprades van ser "les donacions i adquisicions per mitjà de compres". "Des d'un xicotet castell a Confrides es va fer amb tota la Marina Baixa i Alta i va eixamplar la demografia amb la fundació de nous poblaments com Benidorm o la Vila Joiosa" va apuntar l'autor.

José Vicente Cabezuelo també va revelar l'amistat de Bernat de Sarrià amb l'infant Don Joan Manuel, net de Ferran III i el seu "odi infinit" a Roger de Llúria.

L'alcalde Toni Pérez, que va tancar la presentació, va opinar que Bernat de Sarrià "era un personatge en tots els sentits", però va aclarir que "no podem jutjar els fets ni a les persones amb la visió i els valors de hui". Pérez va indicar que "ara tenim una aproximació molt més exacta i podem aprendre" i va agregar en referència al protagonista de l'obra que "tota la nostra muntanya té alguna referència a Bernat de Sarrià".

L'alcalde va considerar que el llibre "serà una mirada interessant al personatge que ens va crear com a poble i que va començar la portada d'aigua amb la construcció de séquies" si bé va precisar que l'arribada de l'aigua "es va consolidar tres-cents anys després amb Beatriu Fajardo, que també va portar una segona Carta Pobla".

Finalment, l'alcalde va avançar que quan l'any que ve se celebren els set-cents anys de la fundació de Benidorm "volem realitzar un important seminari amb la participació de la Universitat d'Alacant, la de Múrcia i la Societat Espanyola d'Estudis Medievals, inclòs entre els actes que s'organitzen amb motiu d'esta efemèride, per a tindre un cartell acadèmic immillorable".

CONTACTE

Enllaços per a contactar amb l'Ajuntament de Benidorm