CIUTADÀ

EL TEMPS A BENIDORM ARA

23

22:45 PM

HORA BENIDORM

12ºC

Cel clar

NO 5km/h

DIRECCIÓ I VELOCITAT DEL VENT

0%

PROBABILITATS DE PRECIPITACIONS

SELECCIONA UN PORTAL

CIUTADÀ

Informació per viure a la ciutat

COMUNICACIÓ

Prensa, Ràdio i TV

FILM OFFICE

Oficina de rodatges

SMART CITY

Indicadors de la nostra destinació

FONS EUROPEOS

Actuacions cofinançades per la UE

TRIA LES TEUES PREFERÈNCIES

SELECCIONA UNA LLENGUA PER A ESTE ORDINADOR O DISPOSITIU

Current size: 100%

AJUSTA LA GRANDÀRIA DE LLETRA
AJUSTA EL CONTRST DE LLETRA

Toni Pérez reivindica la fascinació i el talent de l'artista i recorda que «no pot haver-hi art sense sensibilitat»

L''Orografia del camí' de Manuel Outumuro recala en el Boca del Calvari de Benidorm

25 novembre 2023
Manuel Outumuro en el Boca del Calvari.
Manuel Outumuro en el Boca del Calvari.

L'exposició 'Orografia del camí' de Manuel Outumuro (Orense, 1949) es pot ja visitar en el Museu Boca del Calvari, en el qual romandrà fins al 2 d'abril. En la nit d'ahir divendres, l'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i la regidora de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, donaven la benvinguda a la ciutat a l'artista, guardonat en 2022 en els Premis Lucie, considerats en l'àmbit internacional com l''Oscar' de la fotografia.

En l'acte d'obertura de la mostra ha participat també la representant de la fundació Photographic Social Vision, Inma Cortés com a comissària d'exposició.

El diputat autonòmic, José Ramón González de Zárate, i altres membres de la corporació municipal han assistit al primer recorregut per la mostra al costat de desenes d'aficionats a l'art i a la fotografia arribats de Benidorm i d'altres localitats de la província.

Ana Pellicer s'ha dirigit als presents introduint-los al que podrien descobrir en les parets del Boca del Calvari. "Una exposició –ha indicat– formada per les fulles de contacte de sessions fotogràfiques ampliades", que conviden el públic a comprovar si l'elecció de l'artista coincidix amb la seua.

L'edil ha recordat que en el processament fotogràfic tradicional analògic (abans de la irrupció de les actuals càmeres digitals), els negatius "amb rodets d'un màxim de 36 exposicions", tasca en la qual, el tret era per a buscar la foto desitjada, després d'això, es col·locaven sobre un paper fotogràfic sense ampliar que, una vegada revelat, permetia triar les fotografies que es publicarien, rebutjant les que no.

En 'Orografia del camí' el que troba el visitant són eixos 'contactes', als qui Pellicer anima a valorar la selecció del creatiu i a dur a terme la seua pròpia elecció en una sèrie d'imatges amb personatges populars de la moda, del cinema, del teatre, de la cançó i de la televisió.

L'edil ha incidit també en la importància de la fotografia com a art, que a vegades podria ser denominada com "la germana xicoteta" d'altres disciplines, però que "en mans de mestres com Outumuro, ningú posaria en dubte que es tracta de grans obres d'art."

Inma Cortés ha explicat que la Photographic Social Vision tracta amb "arxius històrics" i que organitzar esta exposició ha suposat tot "un any de treball". La també fotògrafa ha agraït a l'Ajuntament el suport rebut i ha recordat que esta és "la tercera vegada" que han sigut convidats a mostrar les seues creacions a la ciutat.

Després de les paraules de la comissària, Manuel Outumuro ha revelat que les imatges exposades en el Boca del Calvari són "encàrrecs de moda, publicacions i organismes" que es van fer "per a acontentar un client" determinat i que, en un principi "mai" va pensar que acabarien en un museu.

Malgrat el glamur que traspuen moltes de les instantànies, l'artista ha reivindicat que ell ve "de trepitjar el fang", en recordar la seua infància en les muntanyes gallegues, molt abans de la seua arribada a la gran ciutat cosmopolita on es va formar i va desenvolupar el seu treball reconegut i premiat al més alt nivell internacional.

En la seua intervenció, Toni Pérez ha incidit que "no pot haver-hi art sense sensibilitat", en fer valdre el talent de Outumuro i la fascinació que cadascuna de les seues fotografies exercix sobre qui la contempla en un Boca del Calvari "centre neuràlgic de la cultura a Benidorm".

L'alcalde ha posat en valor com a vegades "un encàrrec professional" com els que reunix la mostra "es convertix en obra d'art capaç de fascinar a l'espectador" i ha avançat al mateix Outumuro quines haurien sigut les seues eleccions en algunes de les fulles de contacte ampliades i exposades.

Finalment, Toni Pérez ha contrastat el temps actual en el qual qualsevol "amb un 'telèfon intel·ligent' podem sentir-nos fotògrafs" donades les opcions que incorporen estos enginys, però que, malgrat tota la tecnologia, "la realitat és que no", com queda exposat en 'Orografia del camí', mostra a la qual ha convidat a tota la ciutadania i als qui visiten la ciutat.

Outumuro

Manuel Outumuro es va graduar en disseny gràfic a l'escola Massana de Barcelona, ciutat en la qual va exercir com a director d'art en diferents publicacions. A la fi dels anys setanta del segle passat es va traslladar a Nova York on, amb quaranta anys, realitza les seues primeres sessions fotogràfiques. En els noranta, Outumuro va tornar a Barcelona convertit en referència en el món de les 'Top Models' creant retrats i editorials de moda. Ha publicat set llibres, més de deu exposicions individuals i ha mostrat la seua obra en institucions i museus.

CONTACTE

Enllaços per a contactar amb l'Ajuntament de Benidorm