L'alcalde participa en una taula redona per a exposar l'èxit de l'urbanisme compacte i l'eficiència en la gestió de l'aigua
Benidorm, model de ciutat turística sostenible en el VII Congrés Internacional de Qualitat i Sostenibilitat de l'ICTE
Toni Pérez insistix a reclamar un millor finançament local destinant part de l'IVA que l'Estat recapta als ajuntaments on es genera.
La ciutat de Benidorm ha sigut posada este divendres com a model de ciutat turística sostenible durant la setena edició del Congrés Internacional de Qualitat i Sostenibilitat Turística de l'ICTE, l'Institut per a la Qualitat Turística Espanyola, que se celebra estos dies a Jerez. Allí, l'alcalde de Benidorm ha participat en una taula redona, on ha exposat tot el treball d'anàlisi i gestió que es desenvolupa a la ciutat i que l'ha convertida no sols en la primera destinació turística intel·ligent certificat del món sinó també en un exemple internacional de ciutat sostenible des dels seus tres vessants: l'ecològica, l'econòmica i la social.
Sota el títol 'Alcaldes 24 horas. Sostenibilidad en las organizaciones turísticas y su impacto en la comunidad local', la taula redona ha estat moderada per la presidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, María José García-Pelayo, i també ha comptat amb la participació dels primers alcaldes d'Águilas, María del Carmen Moreno; Chiclana, José María Román; i Almería, María de la Mar Vázquez. Tots ells, al costat de Toni Pérez, han exposat les particularitats de cadascun dels seus municipis i les accions sostenibles que duen a terme en la seua labor diària.
"Benidorm afortunadament fa prop de set dècades ja va apostar per la ciutat en altura", ha continuat el primer edil, "la qual cosa fa que en un xicotet terme municipal de tot just 38 quilòmetres quadrats tenim el 61% del territori lliure d'edificació. Ocupem molt poc sòl, però arrapem alguna cosa el cel", ha assenyalat per a indicar que la gestió dels recursos en este model compacte "és molt més sostenible i més eficient" que en un model expansiu. "Tretze Benidorm alliberarien de construcció tota la costa espanyola, amb una gestió de l'aigua brillant i capacitat per a fer felices a milions de persones cada any", ha aprofundit Toni Pérez.
La gestió eficient de l'aigua i el canvi climàtic han sigut també assumptes que ha posat sobre la taula l'alcalde de Benidorm per a explicar que "este cicle climàtic no sabem quant durarà, però té unes conseqüències que ja estem notant. Una d'elles és la temperatura i l'altra, la qüestió hídrica, ja que ja no podem fiar-ho tot al fet que ploga o no". En esta línia, ha exposat l'obra de remodelació integral de l'avinguda del Mediterrani, on "s'ha aconseguit baixar la temperatura mitjana en tres graus" en reduir de sis a un els carrils –quatre per a circular i dos d'aparcament–, baixar a 10 km/h el límit de velocitat i donar més espai a la vegetació i la creació d'ombres.
Sobre la qüestió hídrica, l'alcalde ha recordat que Benidorm fa dècades que utilitza en els llavapeus de les seues platges aigua salada i que en els arenals no hi ha dutxes, "perquè enteníem que el veí i el turista que ix de la platja arriba a sa casa o al seu hotel i es dutxarà. Quin sentit té llavors gastar aigua potable?". A més, també ha enumerat unes altres de les actuacions que s'estan duent a terme per a la renaturalització de la ciutat. Entre elles, la incorporació i adequació d'àrees forestals com la del Moralet o la regeneració de la Pedrera del Racó de l'Infern.
La certificació com a primera DTI del món i l'estudi i anàlisi contínua de les dades han sigut, segons Pérez, unes altres de les claus per a aconseguir el nivell en el qual es troba la ciutat, "superant auditories i millorant dia a dia" en els cinc eixos sobre els quals es treballa: "sostenibilitat, accessibilitat, innovació, tecnologia i governança". Per això, l'alcalde ha opinat "que la tecnologia no convertix per si sola una destinació en intel·ligent, sinó que ha d'anar acompanyada d'un procés de canvi a tots els nivells". Un canvi que, al seu judici, s'està duent a terme de manera reeixida a Benidorm, "que és sinònim d'eficaç gestió de recursos, generació d'ocupació i redistribució de la riquesa".
Al costat de tot això, l'alcalde benidormer també s'ha referit als impostos al turisme, com la taxa turística que va intentar implantar l'anterior govern de PSOE i Compromís en la Generalitat Valenciana, insistint en el missatge de "mai i en cap lloc". "Això és un invent d'aquells que no volen reconéixer que la vida succeïx a les ciutats i que continuem tenint una mala redistribució del finançament", ha exposat, per a reivindicar la necessitat de "finançar els ajuntaments per l'activitat que es produïx en cada territori, que és la que genera".
En este sentit, ha tornat a defensar que un percentatge de l'IVA recaptat per l'Estat ha de repercutir en el finançament de les ciutats en les quals es genera i no sols en les comunitats autònomes, la qual cosa faria que "els alcaldes i alcaldesses estiguem motivats per a fer de les nostres ciutats un gran destí, per a generar esdeveniments o activitats per a atraure a més persones".
Banderes per a les platges
Durant la celebració d'este congrés, l'CTE també ha fet lliurament de les banderes 'Q' de Qualitat, 'S' de Sostenibilitat i 'Safe Tourism Certified' que reconeixen la qualitat, la seguretat i la sostenibilitat de platges i ports esportius de tota la costa espanyola.
L'Institut per a la Qualitat Turística d'Espanya ha tornat a reconéixer a Benidorm amb els tres distintius que reconeixen l'excel·lència dels seus arenals, un reconeixement que ha recollit la gent de la Fundació Visit Benidorm, Leire Bilbao, de mans de la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez, i que d'ací als pròxims dies tornaran a penjar dels pals costaners de la nostra ciutat.