L'alcalde afirma que amb l'obertura d'este espai i d'un vial en honor al sacerdot i historiador diumenge que ve "la ciutat salda un deute històric"
Benidorm exhibirà la seua col·lecció arqueològica en la nova sala del Museu Boca del Calvari, que portarà el nom de Lluís Duart i Alabarta
L'espai albergarà de manera permanent peces que abasten des del Neolític fins al segle XX, entre elles algunes trobades per este rector al Tossal de La Cala.
L'Ajuntament de Benidorm procedirà a l'obertura d'una Sala d'Arqueologia en el Museu Municipal Boca del Calvari per a exhibir per primera vegada i de manera permanent la seua col·lecció arqueològica, una sala que, a més, portarà el nom del sacerdot i historiador Lluís Duart i Alabart. Així ho ha donat a conéixer este dijous l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, en una compareixença on ha anunciat que l'obertura d'este nou espai expositiu es produirà diumenge que ve, 28 de juliol, a les 13 hores, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Arqueologia.
Abans d'això, a les 11.30 hores, el Consistori també procedirà a la nominació del passatge que unix les places de Castelar i de La Senyoria, al Castell, amb el nom de Lluís Duart i Alabarta. D'esta manera, el Consistori donarà compliment a dos acords plenaris aprovats per unanimitat en 2010 i 2013 i, al seu torn, "salda un deute històric que este poble i este Ajuntament tenia amb qui fora rector a Benidorm durant més de trenta anys, reconeixent i posant en valor tot allò que en Lluís Duart ens va aportar des de la seua passió per la història i per l'arqueologia", ha afirmat Toni Pérez.
Esta nova sala albergarà una exposició permanent en la qual s'exposaran peces de la col·lecció museogràfica del Consistori benidormer, que abasten des del Neolític fins al segle XX, "moltes de les quals mai havien sigut exposades", ha detallat el primer edil. Pérez ha assenyalat que, "després d'un treball ímprobe per part de la Regidoria de Patrimoni Històric i Cultural que encapçala Ana Pellicer", i després d'aprovar-se en ple el juny passat la petició a la Generalitat perquè es reconega com a col·lecció museogràfica el catàleg de béns històrics municipals, "es donen per fi totes les circumstàncies per a poder obrir esta Sala d'Arqueologia, una cosa molt esperada i anhelat, ja que en la mateixa hi ha peces que en alguns casos formen part del patrimoni municipal des dels anys seixanta del segle passat i mai s'havien pogut mostrar en conjunt".
Entre les peces que es podran veure en este espai figuren moltes procedents del *Tossal de la Cala, i entre elles, algunes de les localitzades pel mateix Do Lluís Duart, durant les excavacions que va dur a terme en este jaciment, ha agregat el primer edil.
Toni Pérez ha opinat que el fet que a esta sala se li done el nom de Lluís Duart conferix a la mateixa encara més rellevància, recordant la important aportació que este sacerdot va realitzar al municipi tant en el camp de l'arqueologia, amb les seues excavacions i investigacions sobre el Tossal, com en el de la història local i eclesiàstica. Sobre això últim, el regidor ha recordat que "el mateix Pere Maria Orts i Bosch, historiador i cronista oficial de Benidorm, quan finalitza tots els seus treballs, que concreta en una publicació en 1964, que és l''Arribada d'una imatge de la Mare de Déu a Benidorm', dona les gràcies a en Luis Duart pel seu treball i interés perquè desenvolupara eixes investigacions".
"En Luis va viure i va assistir, des del seu sacerdoci a Benidorm, tot allò que ens ha anat conformant una realitat històrica que ens ha permés hui, amb la seua aportació, saber qui som", ha afegit l'alcalde, després de la qual cosa ha convidat la ciutadania a participar en tots dos actes que tindran lloc este diumenge i a "gaudir d'un llegat que és de tots i que per fi podem exhibir".
Sobre Lluís Duart i Alabarta
Nascut en la localitat valenciana d'Almussafes l'abril de 1908 i ordenat com a sacerdot en 1931, Lluis Duart i Alabarta va ser destinat a Benidorm com a cura rector de la parròquia de Sant Jaume i Santa Anna el 14 d'octubre de 1950, on va residir fins a la seua defunció el 3 de gener de 1983. A més de la seua labor pastoral, com a investigador i amant de l'arqueologia, va treballar incansablement en el jaciment del Tossal de La Cala.
El fruit d'eixa activitat són desenes de peces incorporades al patrimoni municipal i que formen part dels fons museogràfics de l'Ajuntament de Benidorm, a les quals se sumen una col·lecció numismàtica composta per una gran quantitat de monedes de plata i bronze que abasten des del món ibèric fins al segle XIX.