Esta trobada anual es prolongarà per dos setmanes, durant les quals els jóvens participaran en tallers i faran propostes i construccions efímeres a la ciutat
Mig miler d'estudiants d'Arquitectura de 22 països es reunixen a Benidorm per a explorar el seu model ecosostenible i innovador
Toni Pérez ha destacat que la trobada de l'EASA "ens mostrarà altres maneres d'entendre la vida i l'arquitectura".
Al voltant de 500 estudiants d'Arquitectura procedents de 22 països es donaran cita a partir d'este diumenge a Benidorm per a participar en la trobada anual de l'Assemblea Europea d'Estudiants d'Arquitectura (EASA), que es prolongarà del 28 de juliol a l'11 d'agost. L'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, ha donat a conéixer este dijous tots els detalls d'esta trobada internacional, on "Benidorm tornarà a estar en el focus com a model de ciutat ecosostenible i innovadora", en una roda de premsa en la qual ha estat acompanyat pel delegat d'EASA a Benidorm, Álvaro Campos, i els representants de l'Assemblea a Espanya, Sara Delgado, Enrique Cilleruelo i Andrea Ortiz de Zárate.
El col·legi públic Mestre Gaspar López serà el centre d'operacions d'esta trobada de l'EASA, on els joves participants realitzaran construccions efímeres i exploraran el model Benidorm. A més, durant les dos setmanes en les quals es prolongarà la trobada, faran una trentena de tallers, organitzaran experiències audiovisuals i interactuaran amb la ciutadania, tot això, segons ha exposat Toni Pérez, perquè "venen a aprendre de Benidorm i nosaltres també aprendrem d'ells i de les seues propostes i respostes a les situacions que prèviament han visionat, per a oferir-nos una perspectiva fresca i objectiva sobre el context Benidorm i les seues realitats urbanes i socials". "Ens mostraran altres maneres d'entendre la vida i l'arquitectura" ha afegit.
L'EASA fa 43 anys que celebra les seues assemblees i té el seu origen després de la vaga de professors ocorreguda a Liverpool en 1981. Llavors, un grup d'estudiants d'Arquitectura es va organitzar per a començar a desenvolupar activitats fora de l'escola, la idea va anar prenent forma i creixent i en l'actualitat unix a estudiants de molts països europeus i llatinoamericans fins a haver-se convertit en la més gran d'Europa. Esta serà la segona vegada en quaranta-tres anys que esta assemblea se celebre a Espanya i la primera vegada en la Comunitat Valenciana.
Durant la presentació, l'alcalde ha recalcat que els participants i organitzadors, a través de totes les activitats, "ens ensenyaran per on transita l'arquitectura en el món" i ha destacat que l'assemblea "serà un espai de reflexió i de posada en valor".
En l'actualitat, l'EASA s'ha convertit "en una xarxa descentralitzada sense ànim de lucre i amb més de 2.000 membres", segons ha precisat una de les seues delegades a Espanya, Sara Delgado, qui també indicava que esta cita es fa cada any en una ciutat diferent.
Enrique Cilleruelo, delegat a Espanya, ha acostat l'esperit de l'assemblea "que pretén seguir l'exemple d'aquells estudiants que fa cinquanta anys van ser a Las Vegas a aprendre de la ciutat americana". Per això, la intenció és "explorar el paisatge de Benidorm" i aprofundir en "les seues estratègies de sostenibilitat i en les diverses escenes urbanes que posseïx". A més, ha avançat que "com a Benidorm li falta un monument; la seua torre Eiffel, en esta assemblea sorprendrem amb l'aparició de la torre Eiffel de Benidorm". Cilleruelo ha emfatitzat a més que una de les intencions que porten els estudiants i participants en l'EASA és la d'interactuar amb la població, per a això "serem fàcilment recognoscibles gràcies als jupetins roses que portarem en tot moment".
Totes les experiències que es realitzen a Benidorm, les activitats i les conclusions dels tallers "quedarà plasmat per a exposar-ho en la pròxima trobada de l'any que ve. Tot el que vegem i aprenguem de Benidorm ho portarem a la pròxima assemblea" ha avançat Andrea Ortiz de Zárate, delegada a Espanya d'EASA, que també precisava que la informació recopilada a Benidorm "la portarem a la resta d'Espanya".
Ortiz de Zárate ha ressaltat "la mirada constant de multiculturalitat que té Benidorm i l'amabilitat que desprén" i ha revelat alguns motius que els van fer decantar per la ciutat. "Arran d'anar coneixent-la i d'analitzar la gestió dels recursos hídrics, l'aposta per la sostenibilitat o la forma en què ocupa en territori ens vam adonar que no hi havia una ciutat millor en el món per a celebrar esta trobada" ha dit.
Finalment, l'alcalde ha agraït de nou "que ens hagen triat" i ha expressat el seu desig que "puguen traure tot el suc a esta experiència". En eixe sentit, Toni Pérez ha posat en valor que "les previsions inicials per a esta assemblea a Benidorm "s'han superat en l'assistència de participants".